Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Εντείνεται η κρίση στην ενεργειακή αγορά-Πόσο δύσκολος θα είναι ο χειμώνας

Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη εκτοξεύτηκαν σε νέα ρεκόρ εν μέσω επιδεινωμένων φόβων για τη διαθεσιμότητα του εφοδιασμού.

Οι παγκόσμιες ελλείψεις φυσικού αερίου και άνθρακα ωθούν τις τιμές της ενέργειας υψηλότερα, διαταράσσοντας τις αγορές από το Ηνωμένο Βασίλειο εως την Κίνα, καθώς οι οικονομίες βγαίνουν από την πανδημία. Το αυξανόμενο κόστος αρχίζει να επιβαρύνει τη βιομηχανική παραγωγή, αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω αστάθειας καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να μειώσουν την παραγωγή και οι καταναλωτές αναζητούν εναλλακτικά καύσιμα.

«Το έντονα νευρικό συναίσθημα στην αγορά συνεχίζεται λόγω των φόβων για μειωμένη προσφορά κατά τη διάρκεια του χειμώνα», έγραψε την Τρίτη ο Energi Danmark σε σημείωμά του. “Όλα δείχνουν έτοιμα για άλλη μια εβδομάδα με άνοδο των τιμών.”

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης βρίσκονται στο χαμηλότερο εποχικό τους επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, ενώ οι προμήθειες από τη κορυφαία πωλήτρια Ρωσία είναι περιορισμένες και ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για το υγροποιημένο φυσικό αέριο εντείνεται.

“Εάν έχουμε ένα κρύο ξεκίνημα για το χειμώνα και αποσύρουμε το φυσικό αέριο, δεν θα μας μείνει αέριο μέχρι το τελος του χειμώνα”, δήλωσε την Τρίτη η Catherine Newman, διευθύνουσα σύμβουλος της Limejump Ltd. σε ενα συνέδριο βιομηχανίας.

Ακόμα και οι ειδήσεις της Δευτέρας ότι η Ρωσία ετοιμάζει τον αμφιλεγόμενο νέο αγωγό φυσικού αερίου στη Γερμανία, που είναι ένας παράγοντας για τις τιμές μόλις πριν από δύο μήνες, δεν έχει χαλαρώσει το ράλι ρεκόρ. Ο χειριστής του Nord Stream 2 άρχισε να γεμίζει το πρώτο μέρος του αγωγού, προετοιμάζοντάς το για τεχνικές δοκιμές αργότερα. Η ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας δήλωσε ότι ορισμένες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν σύντομα.

Ο ακριβής χρόνος για την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού παραμένει ασαφής δεδομένου όλων των κανονιστικών εγκρίσεων που απαιτεί. Δεν είναι επίσης γνωστό πόσα καύσιμα μπορεί να προσθέσει η ρωσική Gazprom PJSC στις εξαγωγές της βραχυπρόθεσμα καθώς η εταιρεία συνεχίζει την εκστρατεία αποθήκευσης-έγχυσης στην Ρωσία εν μέσω αυξημένης εγχώριας ζήτησης. Ο αντίκτυπος της τιμής του φυσικού αερίου του Nord Stream 2 «σε πιο προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι περιορισμένος, δεδομένης της σοβαρής κρίσης προσφοράς-ζήτησης που παρατηρήθηκε στα τέλη του 2021», έγραψε ο σύμβουλος της Inspired Energy σε σημείωμά του.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου της Ολλανδίας σημείωσαν άνοδο έως και 15,3% την Τρίτη, φθάνοντας στο ρεκόρ των 111,4 ευρώ (129,50 δολάρια) ανα μεγαβατώρα. Το ισοδύναμο δείκτη αναφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε άνοδο έως και 14,8% σε νέο υψηλό των 282,19 πένες (3,84 δολάρια) ανά θερμίδα.

Η γερμανική ισχύς για το επόμενο έτος ανέβηκε πάνω από το ρεκόρ των 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τον επόμενο μήνα και το τρίμηνο να ανεβαίνουν επίσης στα υψηλότερα επίπεδα τους. Ο σκληρός άνθρακας για παράδοση του επόμενου έτους στην Ευρώπη κατευθύνθηκε προς το μεγαλύτερο ρεκορ από το 2008, ενώ τα δικαιώματα εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Steag GmbH διέκοψε το εργοστάσιο άνθρακα Bergkamen-A την Πέμπτη, λόγω έλλειψης προμηθειών. Είναι η πέμπτη φορά που η εταιρεία το κάνει αυτό από τις αρχές Σεπτεμβρίου, δείχνοντας πώς η εφοδιαστική και οι υψηλές τιμές καυσίμων θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη γερμανική θερμική παραγωγή.

Εν τω μεταξύ, η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ των ενεργειακών συνδικάτων και της γαλλικής εταιρείας Electricite de France SA δεν έχει τελειώσει, με τα πυρηνικά και τα υδροηλεκτρικά να διακόπτονται για 24 ώρες εν μέσω απεργίας που ξεκίνησε στις 21:00 ώρα Παρισιού τη Δευτέρα.

Σχετικα αρθρα

Βερολίνο: Η πιστοποίηση του Nord Stream 2 δεν απειλεί τον εφοδιασμό της ΕΕ με φυσικό αέριο

admin

Geo Saison – 10 λόγοι που η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικός προορισμός φθινοπωρινών διακοπών

admin

Brown Hotels – Επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

admin

22η Prodexpo: Οι σημερινοί 30άρηδες δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν το δικό τους ακίνητο

admin

Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Θα εξαντλήσουμε την κυβερνητική τετραετία – Μπορούμε να κερδίσουμε και δεύτερη φορά

admin

Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Θα εξαντλήσουμε την κυβερνητική τετραετία – Μπορούμε να κερδίσουμε και δεύτερη φορά

admin

Παρατάσεις στις αιτήσεις για επιχορήγηση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων και Γυμναστηρίων

admin

Μέτρα επιτάχυνσης στην έκδοση των συντάξεων

admin

Επανεκκίνηση τουρισμού – Νέοι πόροι 57,2 εκατ. ευρώ

admin

Ψηφιακά νομίσματα: Το μεγάλο αίνιγμα για τις ΗΠΑ

admin

Νέα θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα από την Swixx BioPharma SA

admin

Γαλάτσι: Συνάντηση του δήμαρχου με ιδιοκτήτες καταστημάτων, ενόψει των έργων του μετρό

admin