Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Μαύρα σύννεφα πάνω από τις αγορές

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ μειώθηκαν και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν την Τετάρτη, υποδεικνύοντας μια ακόμη δύσκολη ημέρα στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές περιμένουν ένα ξέσπασμα υψηλότερου πληθωρισμού, που οφείλεται στις αγορές ενέργειας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον S&P 500 μειώθηκαν κατά 1,3%. Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών αυξήθηκε 1,1% την Τρίτη, αντισταθμίζοντας ορισμένες ζημίες που προκλήθηκαν από το ξεπούλημα που προκλήθηκε από την τεχνολογία στην αρχή της εβδομάδας.

Οι συμβάσεις για την τεχνολογία Nasdaq-100 μειώθηκαν κατά 1,5% την Τετάρτη, υποδηλώνοντας ότι οι τεχνολογικές μετοχές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν νέες απώλειες στο καμπανάκι έναρξης. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον βιομηχανικό μέσο Dow Jones έχασαν 1,1%.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου-που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από την τιμή των ομολόγων-αυξήθηκαν στο 1,547% από 1,528% της Τρίτης.

Ένα άλμα στις τιμές της ενέργειας προσέθεσε ένα νέο στοιχείο αβεβαιότητας για τους επενδυτές που ήδη ανησυχούν για την προοπτική μείωσης των μέτρων τόνωσης της εποχής της πανδημίας από την Federal Reserve. Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν τη δυνατότητα να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό, να δημιουργήσουν μπλοκαρίσματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και να επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομία καθώς ανακάμπτει από το κλείσιμο, λένε οι αναλυτές.

Αυτό το μείγμα δυνάμεων ανάγκασε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να είναι υψηλότερες. Οι υψηλότερες αποδόσεις μπορούν να χτυπήσουν τεχνολογικές μετοχές των οποίων τα μελλοντικά κέρδη αξίζουν λιγότερο στο σημερινό νόμισμα όταν τα επιτόκια αυξάνονται. Προκάλεσε επίσης ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός, που θεωρείται παροδικός, θα παραμείνει περισσότερο από όσο πιστεύαμε.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία δήλωσε ότι θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες καθώς ο πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας αυξάνεται.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κάπως την Τετάρτη, αλλά παρέμειναν κοντά σε υψηλά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent υποχώρησαν 0,4% στα 82,24 δολάρια το βαρέλι και τα συμβόλαια για το West Texas Intermediate,, μειώθηκαν 0,5% στα 78,55 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του WTI δεν έχουν ξεπεράσει τα 80 δολάρια το βαρέλι σε ημερήσια βάση από τον Νοέμβριο του 2014.

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, εν τω μεταξύ, αυξήθηκαν ξανά, παρουσιάζοντας μια μεγάλη πρόκληση για την περιοχή, η οποία βασίζεται στα καύσιμα για ηλεκτρική ενέργεια, θέρμανση κατοικιών και βιομηχανικές χρήσεις. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο 28% στα 148,50 ευρώ, που ισοδυναμούν με 171,52 δολάρια, ανα μεγαβατώρα. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 59% μόνο αυτήν την εβδομάδα και σχεδόν οκταπλασιάστηκαν φέτος, καθώς οι χώρες που έχουν λιμοκτονήσει ενεργειακά στην Ευρώπη και την Ασία προσφέρουν περιορισμένες προμήθειες πριν από τον κρύο χειμωνιάτικο καιρό.

Οι αγορές του εξωτερικού υποχώρησαν. Ο Stoxx Europe 600 υποχώρησε 2%, με χαμηλότερη τιμή από μετοχές εταιρειών ταξιδιών, αυτοκινήτων και τεχνολογίας. Ο κατασκευαστής αεροσκαφών Airbus και ο ιδιοκτήτης Jeep Stellantis μειώθηκαν περισσότερο από 3%. Στην Ασία, το Hang Seng του Χονγκ Κονγκ μειώθηκε κατά 0,6%.

Στις συναλλαγές πριν από την αγορά, οι μετοχές του Ομίλου American Airlines έχασαν σχεδόν 4% και της Delta Air Lines πάνω από 2%, επιβαρυμένες από ανησυχίες για το κόστος των καυσίμων και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ευρώπη

Ενισχύονται οι πιέσεις στις ευρωαγορές, με τους δείκτες να διευρύνουν τις απώλειες τους στο κλίμα έντονης ανησυχίας που έχει διαμορφώσει για τον πληθωρισμό το πρόσφατο ράλι των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 χάνει 1,6% στις 448,66 μονάδες με φόντο την άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα και τα υψηλά πολλών ετών στις τιμές του πετρελαίου.

Οι αποδόσεις στην Ευρωζώνη συνεχίζουν να ενισχύονται εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για τον πληθωρισμό και την επικείμενη στροφή της νομισματικής πολιτικής σε μια λιγότερο διευκολυντική κατεύθυνση.

Η απόδοση στο γερμανικό 10ετές προσθέτει σήμερα 2,5 μονάδες βάσης και κινείται στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου, ενώ στο αντίστοιχο ιταλικό κερδίζει 5 μ.β. στο 0,909%. Στο 10ετές των ΗΠΑ η απόδοση κερδίζει 4,5 μ.β. σήμερα.

Την ίδια στιγμή το αμερικανικό αργό σκαρφαλώνει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Το αμερικανικό συμβόλαιο κερδίζει 0,4% στα 79,22 δολ. το βαρέλι, ενώ το Brent ενισχύεται επίσης 0,4% στα 82,87 δολ. 

Σε αυτό το κλίμα, ο γερμανικός DAX σημειώνει βουτιά 2% στις 14.890,57 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 1,8% στις 6.460,58 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 1,4% στις 6.976,45 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 1,9%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί σε ποσοστό 1,5%. 

Στα μάκρο της ημέρας, οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο καθώς η ζήτηση από το εξωτερικό εξασθένισε μετά από δύο μήνες ασυνήθιστα υψηλής ανόδου, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. 

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η γερμανική στατιστική υπηρεσία έδειξαν ότι οι παραγγελίες για αγαθά “Made in Germany” υποχώρησαν κατά 7,7% από τον προηγούμενο μήνα σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για πτώση 2,1% σε μηνιαία βάση.

Σχετικα αρθρα

Από τη μεγάλη μετριοπάθεια στον μεγάλο στασιμοπληθωρισμό – N.Rubini

admin

Τα «φαντάσματα» του 2012 ακόμη κυνηγούν την Ευρώπη και την ΕΚΤ

admin

Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία ξεκίνησαν, αλλά ίσως είναι ήδη πολύ αργά …

admin

Ανεβαίνει και προβληματίζει η χρήση πετρελαίου

admin

Εισαγόμενη ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο 

admin

Πιστεύετε ότι η ύφεση θα αποφευχθεί;

admin

Wall st: Ο ταύρος πέθανε, ζήτω ο ταύρος

admin

Alpha Bank: Η καταναλωτική δαπάνη σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού

admin

«Καμπανάκι» από τη BofA: Ο υψηλός πληθωρισμός απειλεί την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

admin

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πυρηνική τάξη παγκοσμίως

admin

Το τέλος του “λεφτόδεντρου” της ΕΕ – HANS-WERNER SINN

admin

ΧΑ:Τράπεζες, ρίσκα, διακοπές

admin