Image default
Οικονομία

Ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ προτρέπει σε στενότερους δεσμούς για να αποφευχθεί η έλλειψη φυσικού αερίου

Η παρέμβαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αυτή την εβδομάδα, προσφέροντας λύση στην Ευρώπη που «διψάει» για ενέργεια αναφέροντας πως ενδέχεται να αυξηθούν οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου, έφερε ηρεμία στις αγορές, αν και δημιούργησε ανησυχίες για τα κίνητρα της Ρωσίας.

Αυτό που βλέπουν πολλοί ως μεμπτό στην ιπποτική στάση της Ρωσίας είναι τα ανταλλάγματα που μπορεί να ζητήσει, και κυρίως  η έγκριση και πιστοποίηση του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 2. Αρκετοί ανησυχούν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την κατάσταση προς όφελός της, αναφέροντας ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι μπορεί να είχε περιορίσει τον εφοδιασμό φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, για να ασκήσει πίεση για τον Nord Stream 2.

Μιλώντας στους Financial Times ο πρέσβης του Κρεμλίνου στην ΕΕ κάλεσε την Ευρώπη να φτιάξει τις σχέσεις της με τη Μόσχα για να αποφύγει μελλοντικές ελλείψεις φυσικού αερίου, αλλά επέμεινε ότι η Ρωσία δεν είχε καμία σχέση με την πρόσφατη αύξηση των τιμών.

Η Μόσχα δεν είναι γεωπολιτικός «αντίπαλος»της ΕΕ

Αναλυτικότερα, ο Ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, δήλωσε ότι αναμένει από την Gazprom, η οποία παρέχει το 35 % των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο, να ανταποκριθεί γρήγορα στις οδηγίες του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την προσαρμογή της παραγωγής.

Μια τέτοια κίνηση, η οποία θα βοηθούσε στον περιορισμό της εκτίναξης των τιμών χονδρικής, είναι πιθανό να έρθει νωρίτερα, είπε. Ο Πούτιν «έδωσε μερικές συμβουλές στην Gazprom, για να είναι πιο ευέλικτη. Και κάτι με κάνει να πιστεύω ότι η Gazprom θα ακούσει», εκτίμησε ο ίδιος απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι η Ρωσία έπαιξε κάποιο ρόλο στην κρίση φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Όπως είπε, η επιλογή της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τη Μόσχα ως γεωπολιτικό «αντίπαλο» δεν είχε βοηθήσει. «Η ουσία του θέματος είναι μόνο θέμα φρασεολογίας», είπε. «Μετατρέψτε τον αντίπαλο σε συνεργάτη και τα πράγματα λύνονται ευκολότερα. Όταν η ΕΕ βρει αρκετή πολιτική βούληση για να το κάνει αυτό, θα ξέρουν πού θα μας βρουν», συνέχισε.

Τι φταίει για την ενεργειακή κρίση;

Σύμφωνα με τον Τσιζόφ, οι ενεργειακές πολιτικές της ΕΕ είχαν επιδεινώσει τα προβλήματά της, παράλληλα με την απροθυμία μεταξύ των ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών να πληρώσουν περισσότερα για να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους. «Όλα τα προβλήματα που προκύπτουν έχουν δημιουργηθεί τεχνητά. Κυρίως για πολιτικούς λόγους », είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε επίσης ότι η κρίση επιδεινώθηκε από τους κανονισμούς της ΕΕ που αναγκάζουν τη Gazprom να προμηθεύει ένα ποσοστό φυσικού αερίου στην Ευρώπη με τους ελεύθερους όρους της αγοράς, παρά μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων, για τις οποίες οι Βρυξέλλες υποστήριξαν ότι δεν είναι ανταγωνιστικές. «Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια παρείχαμ ασφάλεια εφοδιασμού και σταθερότητα ποσότητας και τιμών. ‘Έπειτα ήρθε αυτή η ιδέα, που προέρχεται από τις Βρυξέλλες, ότι το σύστημα πρέπει να αλλάξει», είπε. «Γνωρίζουμε ότι οι κανόνες της αγοράς μπορεί να είναι χρήσιμοι σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις άλλες δεν είναι χρήσιμοι. Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Και άλλαξαν», πρόσθεσε.

Η Gazprom εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι των ευρωπαίων πελατών για μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας, αλλά ήταν απρόθυμη να διαθέσει πρόσθετες προμήθειες στην επιτόπια αγορά, αντί να προμηθεύει εγχώριες ρωσικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Σύμφωνα με τον Τσιζόφ, αυτό συνέβη επειδή οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας καθυστέρησαν τις επιπλέον αγορές με την ελπίδα ότι οι τιμές θα πέσουν.

«Εάν οι τιμές κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά, φυσικά κάθε ενεργειακή εταιρεία σε αυτό το μέρος της Ευρώπης θα σκεφτεί ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να παραγγείλετε πρόσθετες προμήθειες;», διερωτήθηκε. «Οι σοβαροί αγοραστές γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει. Έχουν κάνει τους δικούς τους υπολογισμούς», τόνισε, προσθέτοντας ότι  πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας η πρωτοβουλία μεταρρύθμισης της ανανεώσιμης ενέργειας στοχεύει στο μπλοκ να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, «υποτιμά τον μελλοντικό ρόλο του φυσικού αερίου» ως ευρωπαϊκής πηγής ενέργειας.

«Μέχρι η ανθρωπότητα να βρει έναν τρόπο να αποθηκεύει ενέργεια σε μεγάλες ποσότητες, όλοι αυτοί οι έλικες και τα ηλιακά πάνελ δεν θα γίνουν καθοριστικός παράγοντας», ετκίμησε.

Σχετικα αρθρα

Ντόναχιου: Πολύ ταχύτερη η ανάκαμψη από την πανδημία σε σχέση με την χρηματοπιστωτική κρίση

admin

Αδ. Γεωργιάδης: «Aδυσώπητοι σε όποιον προσπαθήσει να κερδοσκοπήσει»

admin

Η βραδύτερη μείωση του χρέους στο τραπέζι του Eurogroup

admin

Κρήτη και Ρόδο προτιμούν οι Γερμανοί για το καλοκαίρι 2022

admin

«Απόσταση» Σολτς-Σάντσεθ για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

admin

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα πληρωμή άνω των 5,3 εκατ. ευρώ

admin

Είσοδο στο μετα-σύμπαν επιχειρεί η Ralph Lauren

admin

Προσκεκλημένος του Διεθνούς Συνεδρίου για την Αειφορία ο καθηγητής Κων/νος Ζοπουνίδης

admin

«Πραγματικό ντιμπέιτ» για τον προϋπολιγισμό της Ευρωζώνης θέλει το Βερολίνο

admin

«Πραγματικό ντιμπέιτ» για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης θέλει το Βερολίνο

admin

Νέος αναπτυξιακός νόμος με ταχύτερες διαδικασίες – Και σε ιδιώτες η αξιολόγηση προτάσεων

admin

Πρόεδρος ΒΕΠ: Με νέο παραγωγικό μοντέλο θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια

admin