Image default
Πρώτο Θέμα

Goldman, JPMorgan: Αγοράστε μετοχές στα χαμηλά – Παροδική η αύξηση του πληθωρισμού

Οι φόβοι για τον στασιμοπληθωρισμό μπορεί να αυξάνονται, αλλά οι στρατηγικοί αναλυτές μερικών εκ των μεγαλύτερων τραπεζών της Wall Street υποστηρίζουν ότι είναι μία καλή στιγμή για αγορές μετοχών στα χαμηλά.

«Παρά τη βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα, αναμένουμε ότι η αγορά μετοχών θα συνεχίσει το ανοδικό ράλι, καθώς οι επενδυτές έχουν την πεποίθηση ότι ο τρέχων ρυθμός πληθωρισμού είναι παροδικός», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs, με επικεφαλής τον David J. Kostin, σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Οι αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. με επικεφαλής τον Mislav Matejka συμφώνησαν, γράφοντας ότι οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό θα αρχίσουν να ξεθωριάζουν.

Η ανησυχία για τις αυξανόμενες τιμές και τους φόβους ότι η ανάκαμψη μετά την πανδημία έχει πλέον φτάσει στο αποκορύφωμά της, οδήγησαν την περασμένη εβδομάδα τον δείκτη S&P 500 κατά 5% χαμηλότερα από το ρεκόρ του Σεπτεμβρίου, μετά από σχεδόν ένα χρόνο χωρίς διόρθωση τέτοιου του μεγέθους. Η διατήρηση της συμφόρησης στις προμήθειες, μαζί με την επιβράδυνση στην Κίνα, έχουν εγείρει αμφιβολίες για το αν η αποτίμηση των μετοχών μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.

Stagflation fears have fueled volatility in U.S. stocks in recent weeks

Η αντίθετη άποψη

Μια έρευνα της Deutsche Bank σε επαγγελματίες της αγοράς έδειξε ότι η πλειοψηφία από αυτούς βλέπει τουλάχιστον ένα άλλο 5% υποχώρηση των μετοχών μέχρι το τέλος του έτους. Υπάρχει «μια αρκετά ισχυρή συναίνεση» ότι κάποιο είδος στασιμοπληθωρισμού είναι πιο πιθανό από ό, τι όχι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

Οι Goldman και JPMorgan διαφωνούν κάθετα.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η πτώση θα αποδειχθεί μια καλή ευκαιρία αγοράς, όπως συνηθίζονταν με πτώσεις 5% και στο παρελθόν», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.

«Τελικά είχαμε κάποια αδυναμία μετά από 330 ημέρες χωρίς πτώση μεγαλύτερη του 5%, αλλά δεν περιμένουμε να διαρκέσει και σας συμβουλεύουμε να αγοράσετε στην υποχώρηση», έγραψαν οι αναλυτές της JPMorgan.

Οι bullish προοπτικές της JPMorgan και της Goldman προστίθενται σε έναν αυξανόμενο αριθμό εκτιμήσεων που έχουν διατυπωθεί, ότι η τρέχουσα άνοδος των τιμών καταναλωτή, που τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, θα είναι προσωρινή.

«Η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα επιβραδύνει την ανάπτυξη, αλλά κατά τη γνώμη μας δεν είναι επαρκής για να προκαλέσει ύφεση», έγραψαν σε σημείωμά τους τη Δευτέρα οι αναλυτές της UBS Global Wealth Management με επικεφαλής τον Mark Haefele.

«Οι τιμές της ενέργειας είναι πιθανό να σταθεροποιηθούν ή να μετριαστούν μέχρι το επόμενο έτος».

Σχετικα αρθρα

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Κατασκευές: Στα ύψη το ανεκτέλεστο, νέα έργα άνω των 18 δισ. το 2025

admin

Bank of America: Οι 3 λόγοι που υπεραποδίδει η οικονομία της Ελλάδας

admin

S&P: Τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ, με εκκίνηση τον Ιούνιο, και άλλες τρεις το 2025

admin

Κινδυνεύει η Ευρώπη από τους ισλαμιστές τρομοκράτες;

admin

Στεγαστική κρίση: Ελάχιστα ακίνητα πλέον είναι διαθέσιμα για ενοικίαση

admin

Το αίνιγμα της οικονομίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

admin

Περί της τρομοκρατικής επίθεσης στην Μόσχα. Cui bono?

admin

Η Ιαπωνία αναδύεται, η Κίνα τελειώνει – Το πρόβλημα των αφηγημάτων

admin

Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων – Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις

admin

Επιτόκια: «Κινητικότητα» στις κεντρικές τράπεζες- Τα «σήματα» Fed και ΕΚΤ

admin

ΤτΕ: Πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο

admin