Image default
Πολιτική

Αβραμόπουλος στον «Kύκλο Iδεών»: Η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε το 2015 στο μεταναστευτικό

Το νέο Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης της ΕΕ «φοβάμαι ότι θα επαναφέρει το Δουβλίνο από την πίσω πόρτα», τόνισε ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Με γνώμονα τις διαχρονικές αρχές της αλληλεγγύης και ευθύνης της ΕΕ, τοποθετήθηκε απέναντι στην τρέχουσα ευρωπαϊκή εικόνα ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στο πέμπτο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών. Ο ίδιος εκτίμησε πως το 2015 «αιφνιδιάστηκε η Ευρώπη, γιατί δεν είχε μεταναστευτική πολιτική», όπως και ότι «τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια οπισθοδρόμηση» με αρκετά κράτη – μέλη να κλείνονται στα σύνορα τους.

Σε αυτήν την προοπτική, «η ζώνη Σένγκεν που είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης κινδυνεύει» υποστήριξε ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ παρατήρησε πως αυτή η στρατηγική αυτονομία είναι μια «πολύ ωραία κουβέντα», αλλά πρέπει να ερμηνευθεί.

«Η στρατηγική αυτονομία οδηγεί στην απομόνωση της Ευρώπης;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρώην Επίτροπος.

Παράλληλα, «αν θέλουμε να καταστήσουμε την Ευρώπη παγκόσμιο παίκτη, είναι η στιγμή να γίνει ένα θαρραλέο βήμα προς τα εμπρός» σχολίασε ο κ. Αβραμόπουλος, διαβλέποντας κινδύνους αναδυόμενους μέσα από λαϊκισμούς και μια ιστορία εθνικών ανταγωνισμών.

«Εν μία νυκτί ο κ. Κούρτς άλλαξε πολιτική»

Ανακαλώντας το παράδειγμα της Αυστρίας, «εν μία νυκτί ο κ. Κούρτς άλλαξε πολιτική» με αποτέλεσμα η χώρα να κλειστεί πίσω από τα σύνορά της διαπίστωσε ο ίδιος στο πεδίο της κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, προσθέτοντας για το νέο Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης της ΕΕ ότι «φοβάμαι ότι θα επαναφέρει το Δουβλίνο από την πίσω πόρτα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αβραμόπουλος αντέτεινε την παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού- προσφυγικού, αλλά και την περιφερειακή συνεργασία για τα θέματα ασφάλειας, με δεδομένο ότι η Ευρώπη «είναι μια ήπειρος που γερνάει και έχει ανάγκη από εργατικά χέρια», εγείροντας την ανάγκη συζήτησης γύρω από ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο «νόμιμης μετανάστευσης».

Βήματα, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο πρέπει να πραγματοποιηθούν και στο πεδίο της ευρωπαϊκής ασφάλειας με ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών -μελών, καθώς «κάποιες από τις τρομοκρατικές ενέργειες που χτύπησαν την Ευρώπη, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί» σημείωσε ο ίδιος.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι αυτή τη στιγμή και προσπαθεί να μετονομαστεί από οικονομική υπερδύναμη σε πολιτική υπερδύναμη» περιέγραψε ο κ. Αβραμόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «το Σύμφωνο Γαλλίας – Ελλάδας ανοίγει ένα δρόμο για την Ευρώπη», καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως πρόπλασμα εντονότερης παρουσίας της Ευρώπης στην Μεσόγειο.

«Η στρατηγική αυτονομία μπορεί να οδηγήσει στο να είμαστε παρόντες», σε σχέση με τους άλλους παγκόσμιους παίκτες, κατέληξε ο πρώην Επίτροπος.

Ειδήσεις σήμερα:

Από ομοίωμα χειροβομβίδας μέχρι… ρούτερ βρέθηκαν σε έρευνα στις φυλακές Χαλκίδας

Πανικός τη στιγμή που ο εγκέλαδος «χτυπά» την Κρήτη – Δείτε βίντεο

Ο Μητσοτάκης έκανε την 3η δόση του εμβολίου κατά της Covid

Σχετικα αρθρα

Ηλιόπουλος-ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Μητσοτάκης πλέον βρίσκεται σε κατάσταση πανικού»

admin

Παναγιωτόπουλος: Στο Ισραήλ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας

admin

Γεωργιάδης: Eάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερψηφίσει τον αναπτυξιακό νόμο θα κάνει αδιανόητο λάθος

admin

Θεοδωρικάκος: Αύξηση γραφείων για την ενδοοικογενειακή βία -Τι λέει για τον βιασμό της 24χρονης

admin

Οικονόμου στον ΣΚΑΪ: Eίμαστε κοντά στην άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό

admin

«Διάλογος» Μητσοτάκη-Μακρόν στο Twitter για τα Rafale

admin

Οικονόμου: Τα Rafale συμβάλλουν στην αποτρεπιτική ισχύ και αναβαθμίζουν το κύρος της χώρας

admin

Μητσοτάκης σε Κασουλίδη: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Κύπρου

admin

Μεϊμαράκης σε Μακρόν: Παραλάβαμε τα Rafale, για να υπερασπιζόμαστε τα ευρωπαϊκά σύνορα

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη – Κασουλίδη: Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τα Βαρώσια

admin

Τσίπρας: Το παρασκήνιο πίσω από την πρότασή του για εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση

admin

Συνάντηση Καραμανλή-Πάιατ, στο επίκεντρο η ανάδειξη της Αλεξανδρούπολης σε σημαντικό γεωστρατηγικό κόμβο

admin