Image default
Πολιτική

Αβραμόπουλος στον «Kύκλο Iδεών»: Η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε το 2015 στο μεταναστευτικό

Το νέο Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης της ΕΕ «φοβάμαι ότι θα επαναφέρει το Δουβλίνο από την πίσω πόρτα», τόνισε ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Με γνώμονα τις διαχρονικές αρχές της αλληλεγγύης και ευθύνης της ΕΕ, τοποθετήθηκε απέναντι στην τρέχουσα ευρωπαϊκή εικόνα ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στο πέμπτο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών. Ο ίδιος εκτίμησε πως το 2015 «αιφνιδιάστηκε η Ευρώπη, γιατί δεν είχε μεταναστευτική πολιτική», όπως και ότι «τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια οπισθοδρόμηση» με αρκετά κράτη – μέλη να κλείνονται στα σύνορα τους.

Σε αυτήν την προοπτική, «η ζώνη Σένγκεν που είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης κινδυνεύει» υποστήριξε ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ παρατήρησε πως αυτή η στρατηγική αυτονομία είναι μια «πολύ ωραία κουβέντα», αλλά πρέπει να ερμηνευθεί.

«Η στρατηγική αυτονομία οδηγεί στην απομόνωση της Ευρώπης;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρώην Επίτροπος.

Παράλληλα, «αν θέλουμε να καταστήσουμε την Ευρώπη παγκόσμιο παίκτη, είναι η στιγμή να γίνει ένα θαρραλέο βήμα προς τα εμπρός» σχολίασε ο κ. Αβραμόπουλος, διαβλέποντας κινδύνους αναδυόμενους μέσα από λαϊκισμούς και μια ιστορία εθνικών ανταγωνισμών.

«Εν μία νυκτί ο κ. Κούρτς άλλαξε πολιτική»

Ανακαλώντας το παράδειγμα της Αυστρίας, «εν μία νυκτί ο κ. Κούρτς άλλαξε πολιτική» με αποτέλεσμα η χώρα να κλειστεί πίσω από τα σύνορά της διαπίστωσε ο ίδιος στο πεδίο της κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, προσθέτοντας για το νέο Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης της ΕΕ ότι «φοβάμαι ότι θα επαναφέρει το Δουβλίνο από την πίσω πόρτα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αβραμόπουλος αντέτεινε την παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού- προσφυγικού, αλλά και την περιφερειακή συνεργασία για τα θέματα ασφάλειας, με δεδομένο ότι η Ευρώπη «είναι μια ήπειρος που γερνάει και έχει ανάγκη από εργατικά χέρια», εγείροντας την ανάγκη συζήτησης γύρω από ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο «νόμιμης μετανάστευσης».

Βήματα, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο πρέπει να πραγματοποιηθούν και στο πεδίο της ευρωπαϊκής ασφάλειας με ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών -μελών, καθώς «κάποιες από τις τρομοκρατικές ενέργειες που χτύπησαν την Ευρώπη, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί» σημείωσε ο ίδιος.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι αυτή τη στιγμή και προσπαθεί να μετονομαστεί από οικονομική υπερδύναμη σε πολιτική υπερδύναμη» περιέγραψε ο κ. Αβραμόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «το Σύμφωνο Γαλλίας – Ελλάδας ανοίγει ένα δρόμο για την Ευρώπη», καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως πρόπλασμα εντονότερης παρουσίας της Ευρώπης στην Μεσόγειο.

«Η στρατηγική αυτονομία μπορεί να οδηγήσει στο να είμαστε παρόντες», σε σχέση με τους άλλους παγκόσμιους παίκτες, κατέληξε ο πρώην Επίτροπος.

Ειδήσεις σήμερα:

Από ομοίωμα χειροβομβίδας μέχρι… ρούτερ βρέθηκαν σε έρευνα στις φυλακές Χαλκίδας

Πανικός τη στιγμή που ο εγκέλαδος «χτυπά» την Κρήτη – Δείτε βίντεο

Ο Μητσοτάκης έκανε την 3η δόση του εμβολίου κατά της Covid

Σχετικα αρθρα

Το τέλος της Ενισχυμένης Εποπτείας: «Χώρος» για νέα μέτρα, τι αλλάζει στις 20 Αυγούστου

admin

Γεωργαντάς: Έκτακτες ενισχύσεις και θεσμικές παρεμβάσεις για τον πρωτογενή τομέα ετοιμάζει η κυβέρνηση

admin

Ηλιόπουλος για παρακολουθήσεις: Το καθεστώς Μητσοτάκη θα απολογηθεί

admin

Γεραπετρίτης για παρακολουθήσεις: Είναι μια μάχη να συναιρεθεί η τεχνολογία με τη δημοκρατία και η εθνική ασφάλεια με το κράτος δικαίου

admin

Μηταράκης: Απάντησε στον ΟΗΕ για τους 40 πρόσφυγες σε νησίδα του Έβρου

admin

Spiegel για Ερντογάν: Το παρακάνει, συμπεριφέρεται σαν διπλός πράκτορας

admin

Γεραπετρίτης για παρακολουθήσεις: Να στηρίξουμε προτάσεις για τη βελτίωση δομών και διαδικασιών

admin

Φτιάχνουν τα ψηφοδέλτιά τους οι «τρεις μεγάλοι»: Μεγάλο στοίχημα τα νέα πρόσωπα

admin

ΣΥΡΙΖΑ – Ηλιόπουλος: Έρχεται γρήγορα η κατάρρευση του καθεστώτος Μητσοτάκη

admin

Επίσκεψη του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη στον Καναδά – Το πρόγραμμα αναλυτικά

admin

Οικονόμου προς Τσίπρα: Οι θεσμοί είναι είναι πολύ ανθεκτικοί, όπως αποδείχθηκε ιδιαίτερα το 2015

admin

Μάντζος: Η ΝΔ «κλείνει το μάτι» στα ακροδεξιά και νεοσυντηρητικά ακροατήρια

admin