Image default
Ευρώπη

Η Τουρκία μία από τις πρώτες προκλήσεις για τη μελλοντική γερμανική κυβέρνηση

Δύο περίπου εβδομάδες μετά τις γερμανικές εκλογές οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς έχουν θέσει τα Χριστούγεννα ως στόχο για την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων και τον σχηματισμό κυβέρνησης με Πράσινους και Φιλελευθέρους. Μια από τις πρώτες προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο θα είναι αδιαμφισβήτητα η γερμανική, αλλά και η ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Τουρκίας.

Ανάλυση του Γκίντερ Ζόιφερντ, επικεφαλής του γερμανικού Κέντρου Εφαρμοσμένων Τουρκικών Σπουδών CATS, η οποία δημοσιεύεται από το γερμανικό Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής SWP, αναφέρεται στην στάση που θα πρέπει να τηρήσει η επόμενη γερμανική κυβέρνηση έναντι της Άγκυρας. Τίτλος της ανάλυσης: «Η πολιτική της μελλοντικής γερμανικής κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας: Σημεία διένεξης και πεδία συνεργασίας»:

Η Άγκυρα θα συνεχίσει να δοκιμάζει τα όρια αντοχής της ΕΕ

«Στη νέα γερμανική κυβέρνηση τίθενται δύο σημαντικά ερωτήματα: Πως θα πειστεί η Άγκυρα να συνεργαστεί με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα της ΕΕ και των χωρών-μελών, όταν δεν υπάρχει προοπτική για εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων, φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος παροχής βίζας και διαβουλεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο; Πως Γερμανία και Ευρώπη θα βρουν σημείο ισορροπίας μεταξύ της επιδιωκόμενης εταιρικής σχέσης με την Άγκυρα αφενός και αφετέρου τις προσδοκίες για τον απαραίτητο περιορισμό των τουρκικών επιδιώξεων στο εξωτερικό;

Τα κόμματα του νέου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία θα πρέπει να καταστήσουν σαφείς τις προσδοκίες τους από την Άγκυρα. Δεύτερον θα πρέπει να αποδεχτούν ότι η μέχρι σήμερα στρατηγική της ΕΕ έναντι της Άγκυρας δεν αποδίδει και κατά συνέπεια θα πρέπει να βελτιωθεί. Διότι είναι σχεδόν απίθανο η ΕΕ να συνδέσει την στάση της σε ετερόκλητους τομείς, όπως συνεργασία στο προσφυγικό, τις οικονομικές σχέσεις, την χαλάρωση του καθεστώτος βίζας και τις εξαγωγές όπλων, αποκλειστικά από την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο. Τα συμφέροντα των χωρών-μελών είναι εντελώς διαφορετικά στους εν λόγω τομείς έτσι ώστε μοιάζει σχεδόν ανέφικτη η εξεύρεση κοινού γραμμής απέναντι στην Τουρκία. Κατά συνέπεια η Άγκυρα θα συνεχίσει να δοκιμάζει τα όρια αντοχής της ΕΕ».

Εταιρική σχέση βασισμένη σε κανόνες και εμπιστοσύνη

Από την άλλη πλευρά όμως η Τουρκία δεν μπορεί να βασιστεί, στη παρούσα τουλάχιστον περίοδο, στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις ότι θα λάβει ανταλλάγματα για μια πιο ήπια συμπεριφορά. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο οι Βρυξέλλες να χαράξουν κόκκινες γραμμές. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να δεσμευθούν ότι θα ικανοποιήσουν τουρκικά αιτήματα όταν η Άγκυρα εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε.

Έτσι για παράδειγμα οι διαπραγματεύσεις για την διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης θα πρέπει να συνδεθούν μόνο με κατάργηση δασμολογικών μέτρων, με τα οποία η Τουρκία παραβιάζει μονομερώς την ισχύουσα τελωνειακή ένωση. Η συνεργασία σε ζητήματα εξοπλισμών θα πρέπει να συνδεθεί με προϋποθέσεις, όπως αποκλιμάκωση και τήρηση αποστάσεων της Άγκυρας από τη Μόσχα. Για επιπλέον συνεργασία, όπως για παράδειγμα στο μεταναστευτικό, θα πρέπει η Τουρκία να δεσμευθεί για την εφαρμογή συγκεκριμένων στάνταρτ στην αντιμετώπιση μεταναστών.

Μόνο όταν η ΕΕ διατυπώσει συγκεκριμένα κριτήρια έναντι της Άγκυρας και η Τουρκία αποδειχθεί αξιόπιστη στην εφαρμογή τους, Βερολίνο, Βρυξέλλες και Τουρκία θα αποκτήσουν μια εταιρική σχέση με συγκεκριμένους κανόνες και αμοιβαίο κλίμα εμπιστοσύνης.

Σχετικα αρθρα

ΕΕ-Κίνα: «Εξισορρόπηση» της πρόσβασης στην αγορά ζήτησε ο Μακρόν από τον Σι Τζιπίνγκ

admin

Το αμφίσημο ειδύλλιο της Ελλάδας με την Κίνα

admin

Εννέα χώρες της ΕΕ απορρίπτουν τη γαλλο-ισπανική πρόταση για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας

admin

Επίτροπος Ενέργειας: Θα αξιολογηθούν τα υπέρ και τα κατά της από κοινού προμήθειας φυσικού αερίου

admin

Τουρκία και Δύση βρέθηκαν στο χείλος της μεγαλύτερης διπλωματικής κρίσης

admin

Πριν το νομικό χάος, η ΕΕ αναζητά διάλογο με την Πολωνία

admin

Εργαλεία-κλειδί τα πρωτόκολλα βιωσιμότητας για την ενθάρρυνση των σύγχρονων αγροτών

admin

Πιερ Μοσκοβισί: Μαθαίνω με θλίψη τον πρόωρο θάνατο της Φώφης Γεννηματά

admin

Κατέληξε η Φώφη Γεννηματά μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Συντετριμμένος ο πολιτικός κόσμος (συνεχής ενημέρωση)

admin

Η Γερμανία θεωρεί «νόμιμη» την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

admin

Πρωθυπουργός Πολωνίας: Η ΕΕ απαιτεί «βάζοντάς μας το πιστόλι στον κρόταφο»

admin

Ντράγκι: Η ΕΕ πρέπει να εργαστεί άμεσα για τη διασφάλιση στρατηγικών αποθεμάτων ενέργειας

admin