Image default
Επιχειρήσεις

Κορυφώνεται η επιφυλακτικότητα στο Χ.Α.

Κορυφώνεται η επιφυλακτικότητα στο Χ.Α.

Τη μέγγενη των ανατιμήσεων βιώνει η Ευρωπαϊκή οικονομία με τις πρώτες ύλες, τα τρόφιμα αλλά και πολλά  βιομηχανικά προϊόντα να διαμορφώνουν τον πληθωρισμό της ευρωζώνης στο 3,4% το Σεπτέμβριο. Διαδικασία που συνδέεται αφενός με την επίσπευση του ενεργειακού μετασχηματισμού που οδηγεί σε αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου για να υποκατασταθούν τα ορυκτά καύσιμα μέχρις ότου υλοποιηθούν οι τεράστιες επενδύσεις σε ΑΠΕ. Και αφετέρου με το σοκ από την πλευρά της προσφοράς καθώς οι αρρυθμίες της εφοδιαστικής αλυσίδας προκαλούν μεγάλες ελλείψεις προϊόντων.

Τίθεται το εύλογο ερώτημα: θα είναι πρόσκαιρη η παραπάνω διαδικασία, ολιγόμηνη δηλαδή,  ή θα παραταθεί για πάνω από 1 έτος δημιουργώντας  προϋποθέσεις για διαμόρφωση περιβάλλοντος στασιμοπληθωρισμού στην οικονομία; Κάποιοι θεωρούν ότι οι συνθήκες είναι ανάλογες με εκείνες του 1973 και καθώς αυξάνονται οι εστίες  γεωπολιτικής αβεβαιότητας από κοινού με την πανδημία που συνεχίζει να προκαλεί ανησυχίες, η παγκόσμια οικονομία δύσκολα θα επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης.

Όμως, υπάρχει και πειστικός αντίλογος. Το σπιράλ αυξήσεων τιμών – μισθών των 70’ς και 80’ς  δεν μπορεί να γίνει τώρα αφού η δύναμη των συνδικάτων είναι σαφώς μικρότερη αναφέρει ο Economist. Η συμμετοχή του ενεργειακού κόστους είναι μικρότερη από εκείνη του 1973, επισημαίνει ο Γιάννης Στουρνάρας. Και τα εργαλεία πολιτικής, δημοσιονομικά και νομισματικά μπορούν να αμβλύνουν τις παρενέργειες των ανατιμήσεων είτε με επιδοτήσεις είτε με τη συντήρηση των συνθηκών ζήτησης: στην Ελλάδα ήδη αποφασίστηκε πακέτο €500 εκ. για να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος, ενώ την ίδια ώρα η ΕΚΤ προαναγγέλλει την εφαρμογή νέου πακέτου αγορών τίτλων μετά τη λήξη του πακέτου της πανδημίας (PEPP).

Παρ’ όλα αυτά, οι διεθνείς αγορές φοβούνται ότι ο πληθωρισμός κόστους θα παραμείνει και πέραν του χειμώνα και θα βλάψει τη παραγωγική διαδικασία, με συνέπεια τη συρρίκνωση της κερδοφορίας των εταιρειών. Σαν αποτέλεσμα, οι δείκτες υπόκεινται σε υψηλές διακυμάνσεις με την πλαγιοκαθοδική τάση να είναι το επικρατέστερο βραχυπρόθεσμο σενάριο, μέχρις ότου ξεπεραστούν οι σημερινές συνθήκες τέλειας καταιγίδας.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, συγχρονίζεται με τις διεθνείς εξελίξεις με την επιφυλακτικότητα να κορυφώνεται οδηγώντας τις συναλλαγές στο ναδίρ. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επιθετικές ρευστοποιήσεις, η αποχή των αγοραστών οδηγεί σε μικρή έστω υποχώρηση του Γ.Δ. που στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδος φλέρταρε πάλι με την περιοχή των 900 μονάδων. Την ίδια ώρα, το αφήγημα του ελληνικού χρηματιστηρίου παραμένει ελκυστικό, με τον όμιλο της Intrakom να ολοκληρώνει τη μεταβίβαση της Intrasoft (κλάδος πληροφορικής)  με τίμημα – έκπληξη στη Δανέζικη NetCompany και το CVC να δηλώνει ότι επιθυμεί να είναι μέτοχος της ΔΕΗ κατέχοντας το 10% μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ. Παράλληλα, η τιμολόγηση του ελληνικού χρηματιστηρίου  με βάση τους δείκτες P/BV και P/E έχει υψηλό discount έναντι των άλλων αναδυομένων αγορών, παρά τις ελπιδοφόρες προοπτικές του, ενώ και οι εισροές έχουν ελαχιστοποιηθεί. Ενδεχομένως και λόγω της χαμηλής στάθμισης στους βασικούς δείκτες αναφοράς (μόλις 0,16% στον MSCI Emerging Markets). Σύντομα ωστόσο μπορεί να αναβαθμιστεί αν στους δείκτες εισαχθεί άμεσα η μετοχή της ΔΕΗ μετά την ολοκλήρωση του εγχειρήματος  ΑΜΚ!

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

 • Χρηματιστήριο Αθηνών
 • Δημήτρης Τζάνας
 • χρηματιστηριακό σχόλιο
 • Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

  Σχετικα αρθρα

  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Την 1η Ιουλίου η καταβολή των τόκων του εταιρικού ομολόγου

  admin

  Αδελφοί Σαράντη – Estee Lauder: Διαζύγιο… χωρίς μακιγιάζ μετά από 21 χρόνια

  admin

  Χρηματιστήριο: Ενδεχόμενο επιτυχούς κίνησης προς τις 850 μονάδες

  admin

  Από σήμερα οι ορθές επαναλήψεις δηλώσεων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ από επιχειρήσεις του Πολιτισμού

  admin

  Γιώτης: Οι νέες επενδύσεις της ιστορικής εταιρείας και το ενδιαφέρον στη βόρεια Αφρική (pics)

  admin

  Ραντεβού διεθνών επιχειρηματικών αγγέλων με 20 ελληνικές startups στην Αθήνα

  admin

  Real Consulting: Πώς ανεβάζει τον πήχη έναν χρόνο μετά την είσοδό της στην ΕΝ.Α.

  admin

  Νέα ανακοίνωση της BEAT: Στο 1,2 ευρώ το κόστος προμίσθωσης ταξί

  admin

  Η Revoil δεν διανέμει μέρισμα για τη χρήση 2021

  admin

  Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Νέος πρόεδρος ο Βασίλης Γούναρης

  admin

  Energean: Διάκριση για το Περιβάλλον με το project HYDROGEAN στα Bravo! Sustainability Dialogues & Awards 2022

  admin

  ΔΕΗ: Ο κ. Γεώργιος Δαμάσκος ορίστηκε Γενικός Διευθυντής Τηλεπικοινωνιών

  admin