Image default
Ευρώπη

Προς απαγόρευση των επικίνδυνων χρωστικών στα τρόφιμα η Ε.Ε.

Οι χώρες της ΕΕ υποστήριξαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαγορεύσει τη χρήση του πρόσθετου τροφίμων διοξείδιο του τιτανίου, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων το έκρινε ως μη ασφαλές, ανοίγοντας το δρόμο για μια πιθανή απαγόρευση το 2022.

Η μόνιμη επιτροπή φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών (scoPAFF) ψήφισε υπέρ μιας πρότασης που υπέβαλε η Επιτροπή για την απαγόρευση του πρόσθετου τροφίμων από όλες τις εφαρμογές στα τρόφιμα την Παρασκευή (8 Οκτωβρίου).

Η κίνηση φέρνει μια πιθανή πλήρη απαγόρευση της ουσίας, που προβλέπεται για το 2022, ένα βήμα πιο κοντά.

Το νομοσχέδιο θα σταλεί τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για έλεγχο για περίοδο τριών μηνών.

Εάν το Συμβούλιο ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει ένσταση έως το τέλος του έτους, το κείμενο θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2022. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει μια περίοδος σταδιακής κατάργησης έξι μηνών μετά την οποία θα εφαρμοστεί πλήρης απαγόρευση στα προϊόντα διατροφής

Χαιρετίζοντας τα νέα, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδη τόνισε ότι η ασφάλεια των ευρωπαϊκών τροφίμων και η υγεία των καταναλωτών της ΕΕ «δεν είναι διαπραγματεύσιμη».

“Σήμερα, ενεργούμε αποφασιστικά με τα κράτη μέλη μας, με βάση την υγιή επιστήμη, για να εξαλείψουμε τον κίνδυνο από μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα”, είπε.

Το διοξείδιο του τιτανίου (γνωστό ως Ε171) είναι ένα συνηθισμένο πρόσθετο τροφίμων που χρησιμοποιείται ως λευκό χρώμα χρωστικών τροφίμων σε πολλά προϊόντα όπως τσίχλες, γλυκά, συμπληρώματα διατροφής, σούπες και ζωμούς. Δεν έχει θρεπτικά ή λειτουργικά οφέλη στα τρόφιμα.

Το E171 αποτελείται από ένα μείγμα σωματιδίων διοξειδίου του τιτανίου, τα οποία, λόγω του εξαιρετικά μικρού μεγέθους τους, ταξινομούνται ως νανοσωματίδια. Η ανησυχία είναι ότι αυτά τα νανοσωματίδια μπορεί να είναι σε θέση να διεισδύσουν στα φυσικά προστατευτικά εμπόδια του ανθρώπινου σώματος και να περάσουν στο σώμα.

Οι κύριες κατηγορίες τροφίμων όπου μπορεί να βρεθεί το E171 περιλαμβάνουν αρτοσκευάσματα, σούπες, ζωμούς και σάλτσες, αν και η χρήση του είναι επίσης διαδεδομένη σε εκατοντάδες καθημερινά προϊόντα όπως οδοντόκρεμα, καλλυντικά και αντηλιακά.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η αρχή της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων (EFSA) διαπίστωσε ότι η ανησυχία για τη γονοτοξικότητα «δεν μπορεί να αποκλειστεί» και, κατά συνέπεια, «δεν μπορεί να καθοριστεί ένα ασφαλές επίπεδο για την καθημερινή πρόσληψη πρόσθετων τροφίμων».

Η γονοτοξικότητα αναφέρεται στην ικανότητα μιας χημικής ουσίας να βλάπτει το DNA, το γενετικό υλικό των κυττάρων, η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε καρκινογόνες επιδράσεις.

Το συμπέρασμα ήταν αντίθετο με προηγούμενο συμπέρασμα και ενεργοποίησε τη διαδικασία για την απαγόρευση της ουσίας σε ολόκληρη την ΕΕ μετά από μια δεκαετία συζήτησης.
Μετά την ψηφοφορία, η Camille Perrin, ανώτερη υπεύθυνη πολιτικής για τα τρόφιμα στην ομάδα καταναλωτών BEUC, το χαρακτήρισε «ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο» του διοξειδίου του τιτανίου ως πρόσθετο τροφίμων.

“Οι παρασκευαστές τροφίμων έχουν διορία μέχρι τα μέσα του 2022 για να αφαιρέσουν το E171 από τα προϊόντα τους”, είπε, προσθέτοντας ότι η χρωστική ουσία έχει ήδη εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό από τους καταλόγους συστατικών των τροφίμων σε πολλές χώρες της ΕΕ, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε ορισμένες τσίχλες, είδη ζαχαροπλαστικής. και προϊόντα διακόσμησης κέικ.

“Το διοξείδιο του τιτανίου δεν έχει πλέον θέση στο φαγητό μας”, τόνισε.

Εν τω μεταξύ, η ομάδα υπεράσπισης των καταναλωτών SAFE είπε ότι η είδηση θα χαιρετιστεί τόσο από ΜΚΟ όσο και από καταναλωτές.

«Ζητήθηκε απαγόρευση σε όλη την ΕΕ αυτής της δυνητικά επιβλαβούς ουσίας σε επίπεδο ΕΕ
χρόνια από ΜΚΟ και ευρωβουλευτές », επισημαίνει η ομάδα σε διαδικτυακή ανακοίνωση.

Σχετικα αρθρα

Στις Βρυξέλλες ο Θ. Πλεύρης για το συμβούλιο υπουργών Υγείας της ΕΕ

admin

ΕΕ: Κατά 600 εκατομμύρια έχει μειωθεί ο πληθυσμός των πτηνών από το 1980

admin

Η Βουλγαρία θα μειώσει το δημόσιο τομέα κατά 15% – Αναμένονται 30.000 απολύσεις

admin

Κόντρα υπηρεσιακής- μελλοντικής κυβέρνησης στην Τσεχία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

admin

Την άμεση απελευθέρωση Ντεμιρτάς ζητεί η ΕΕ

admin

Αξιωματούχος SPD: Οι σοσιαλιστές πρέπει να χτίζουν «προοδευτικές» συμμαχίες

admin

«Σύμπραξη για Καθαρό Υδρογόνο» ύψους 2 δισ. ευρώ: σήμα κατάργησης των αυτοκινήτων με καύσιμο το υδρογόνο

admin

Η Ισπανία καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση στην ανεργία από το 2008

admin

Φόβοι για επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον στην Ευρώπη σε λίγους μήνες

admin

Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ: Η Ρωσία δεν έχει «κανένα δικαίωμα» να δημιουργήσει μια σφαίρα επιρροής

admin

Σύγκρουση μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας

admin

Η Βόρεια Μακεδονία αισιοδοξεί για άρση του βουλγαρικού βέτο

admin