Image default
Πολιτική

Βενιζέλος: «Χρειαζόμαστε μία νέα παγκόσμια σύμβαση, ένα είδος Bretton Woods»

«Καλούμαστε να διαλέξουμε ανάμεσα σε δύο αφηγήσεις» παρατήρησε ο πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του πέμπτου Συνεδρίου του «Κύκλου Ιδεών», αποτιμώντας -μπροστά στις παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις- ως «κάπως μονοδιάστατη και απλουστευτική» την αφήγηση της κανονικότητας.

Στον αντίποδα, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε πως «η άλλη προσέγγιση είναι πιο πολύπλοκη, είναι πιο επιφυλακτική, έχει διδαχθεί περισσότερα μαθήματα από τα τελευταία 12 χρόνια» και έφερε ως παράδειγμα την αδυναμία των Ευρωπαϊκών Θεσμών «κυρίως της Επιτροπής να αντιλαμβάνεται, να προλαβαίνει και να διαχειρίζεται κρίσεις». «Χάρη στην εμπειρία την Ελληνική των μνημονίων βρέθηκε με το ξέσπασμα της πανδημίας η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέτει μηχανισμούς που της επέτρεψαν να διαχειριστεί με γενναιοδωρία την οικονομική κρίση λόγω πανδημίας» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, διαπιστώνοντας ότι το «το διεθνές οικονομικό τοπίο επηρεάζεται τώρα πάρα πολύ έντονα από πολιτικούς παράγοντες. Δηλαδή, η γεωπολιτική διάσταση υφέρπει».

Ο φόβος της Ντοβίλ

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης δεν απέκρυψε πως «εμένα με διακατέχει ο φόβος μίας νέας Ντοβίλ», υπενθυμίζοντας τον Οκτώβριο του 2010, όταν δηλαδή «ο Sarkozy και η Merkel, στο περιθώριο μίας συνάντησης με το Ρώσο Πρόεδρο, έκαναν την περιβόητη δήλωση της Ντοβίλ –στην ωραία Γαλλική πόλη– ότι οι αγορές πρέπει να αξιολογούν κάθε χώρα με βάση τα ατομικά της χαρακτηριστικά».

«Τώρα, πράγματι, είναι τεχνητοί οι λόγοι για τους οποίους έχουμε όλοι ίδιους όρους πρόσβασης στις αγορές» παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος, αλλά εκτίμησε ότι «το μεγάλο φαινόμενο του νέου τύπου λογιστικού χρήματος» που γεννούν οι Κεντρικές Τράπεζες, χρειάζεται ρύθμιση.

«Χρειαζόμαστε, στην πραγματικότητα, μία νέα παγκόσμια σύμβαση, ένα είδος Bretton Woods» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

«Υβριδικό χρέος» το 2012

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Το κούρεμα δεν ακούγεται ευχάριστα και είναι μία απειλή η οποία μπορεί να τινάξει στον αέρα τις αποδόσεις και τα επιτόκια. Θα έλεγα ότι χρειάζεται πιο κομψά και πιο υπαινικτικά μέσα για να διαχειριστεί η παγκόσμια οικονομία και οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες αυτό το φαινόμενο» συνέστησε ο κ. Βενιζέλος, ενώ κληθείς να σχολιάσει τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους το 2012, «καταφέραμε να κάνουμε ένα υβριδικό δημόσιο χρέος. Έχουμε ένα χρέος το οποίο στην πραγματικότητα είναι κατά μεγάλο ποσοστό εκτός αγορών, το οφείλουμε στο διεθνή Δημόσιο Τομέα και βεβαίως, ως εκ τούτου, μπορούμε να προβάλλουμε τα πλεονεκτήματα του, τη μεγάλη διάρκεια, το μικρό μέσο επιτόκιο, τις καλές ωριμάνσεις. Αλλά, πάντα έχουμε μία εκκρεμότητα, να συμφωνήσουμε σε ένα σχήμα για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση μετά την έξοδο από τα ειδικά μέτρα της πανδημίας» σημείωσε ο ίδιος.

«Έξυπνο Σύμφωνο Σταθερότητας»

Ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική μετά την πανδημία, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ένα πιο έξυπνο Σύμφωνο Σταθερότητας που να λαμβάνει υπόψη την πορεία της οικονομίας συνολικά», θέτοντας και την παράμετρο της Δημοκρατίας, ώστε να αποφεύγεται η απονομιμοποίηση της Ευρώπης.

«Χρειαζόμαστε επενδυτική βαθμίδα»

«Η λεγόμενη γενική ρήτρα διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας, που ισχύει εδώ και δύο χρόνια λόγω πανδημίας, και η απελευθέρωση των κρατικών ενισχύσεων, που επίσης ισχύει λόγω πανδημίας, είναι δύο εργαλεία που θα πάψουν να υπάρχουν» παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας, ωστόσο πως «χρειαζόμαστε επενδυτική βαθμίδα, χρειαζόμαστε και ένα βάθος αγοράς ομολόγων και χρειαζόμαστε και τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις για το δανεισμό τους, πολύ συχνά με ομολογιακά δάνεια, αλλά και οι τράπεζες για τις δικές τους εκδόσεις ομολόγων, που πρέπει να κάνουν για τους δικούς τους εποπτικούς ή άλλους σκοπούς».

«Το πράγμα είναι πιο πολύπλοκο»

Ο ίδιος παρατήρησε ακόμη πως «όταν βάζουμε πολλές παραμέτρους και κάνουμε το σχήμα πολύπλοκο, γινόμαστε κουραστικοί και δυσάρεστοι. Επικρατεί η πιο απλή και ευχάριστη αφήγηση», στην πραγματικότητα όμως «το πράγμα είναι πιο πολύπλοκο από ό,τι φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού, από ό,τι παρουσιάζεται συνήθως, και πρέπει να έχουμε υπόψη μας όλοι ότι το σύστημα εξισώσεων είναι απαιτητικό», σημείωσε.

Ερωτηθείς για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, «Θα πάνε τα χρήματα εκεί που έχουν καθορισθεί οι μεγάλες προτεραιότητες» εκτίμησε ο πρώην Αντιπρόεδρος, προβλέποντας πως «οι μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ωφεληθούν κυρίως από το ΕΣΠΑ, όχι από το Ταμείο Ανάκαμψης». Σε κάθε περίπτωση, «η Δικαιοσύνη παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Έχουν γίνει βήματα εκσυγχρονισμού, κυρίως στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά πρέπει να γίνουν και στα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια και στο Συμβούλιο Επικρατείας, προκειμένου να προχωρήσουν όλες οι επενδύσεις οι οποίες συνδέονται με δημόσιες συμβάσεις και με χρήσεις γης, ακόμα και εάν δεν υπάρχει δημόσια σύμβαση, είναι αμιγώς ιδιωτική επένδυση, αλλά με χρήση γης» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

«Δύσκολος χειμώνας»

Αναφορικά με την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης, «θα έχουμε δύσκολο χειμώνα» πρόβλεψε ο κ. Βενιζέλος, συμπληρώνοντας ότι «επειδή διακηρύσσουμε την κανονικότητα και την αισιοδοξία, καμία φορά παραλείπουμε να προετοιμάζουμε τον εαυτό μας για τις αντιξοότητες».

«Υπάρχει μία πολιτική διάσταση στην ενεργειακή κρίση» εξήγησε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας πως «πρέπει να εξομαλυνθεί πολιτικά η σχέση με τη Ρωσία». «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία αντιδικία για τους όρους λειτουργίας του Nord Stream 2 στη Γερμανία, κατά παράκαμψη της Ουκρανίας» περιέγραψε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας και την υψηλή ζήτηση της Κίνας και τη συμπεριφορά της σε σχέση με το φυσικό αέριο. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πήγε να κάνει μία εμπορική συμφωνία δική της στο μεσοδιάστημα μεταξύ εκλογής Biden και ανάληψης καθηκόντων, αλλά ο αιφνιδιασμός δεν πέτυχε. Άρα, υπάρχει μία πολιτική διάσταση» ανέφερε ο πρώην Αντιπρόεδρος, καταλήγοντας πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πάρει μεγάλες πρωτοβουλίες και για την προμήθεια αλλά και για την αποθήκευση».

Ειδήσεις σήμεραΈγκυος δασκάλα 41 ετών συνελήφθη για αποπλάνηση 15χρονου – Τα sex video αποκάλυψαν τη δράση τηςΧωρίς θρησκείες, χωρίς σύνορα, χωρίς ιδιοκτησία: Το «Imagine» του Τζον Λένον κλείνει τα 50



Καιρός: Βροχές, πτώση της θερμοκρασίας και άνεμοι έως 8 μποφόρ – Δείτε πού θα είναι ισχυρά τα φαινόμενα

Σχετικα αρθρα

Μητσοτάκης: Ουδέποτε υπήρξε εντολή για συγκάλυψη, κοιτώ στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων

admin

ΣΥΡΙΖΑ:  Το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο» του Κ. Μητσοτάκη, είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της μεταπολίτευσης

admin

Καταψηφίστηκε από 159 βουλευτές η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη

admin

Φάμελλος: Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη – Οργανωμένος μηχανισμός της ΝΔ παραβιάζει το κράτος δικαίου

admin

Μητσοτάκης: «Ο κ. Ανδρουλάκης ταυτίζεται με εκδοτικό συγκρότημα – Εγώ δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο»

admin

Ελληνική Λύση για παραιτήσεις Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

admin

Αύριο στις 11:00 η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου με αντικείμενο την αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου: Πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη

admin

Παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος – Όλο το παρασκήνιο

admin

Χαρίτσης: Δεσμευτείτε για σύσταση προανακριτικής – Να παραιτηθεί ο Φλωρίδης

admin

Νατσιός: Η κοινωνία υπέστη εξαθλίωση – Βλέπουμε τις συνέπειες μέρα με τη μέρα

admin