Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

ΔΝΤ:Από τι κινδυνεύει η αδύναμη ανάκαμψη…

greece:-early-imf-repayment-completed

Διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και ανησυχίες για την παγκόσμια υγεία ώθησαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μειώσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2021 για την παγκόσμια οικονομία, ενώ αύξησε τις προοπτικές του για τον πληθωρισμό και προειδοποίησε για τους κινδύνους των υψηλότερων τιμών.

Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ οι οικονομολόγοι ανέφεραν την εξάπλωση της παραλλαγής Covid-19 Delta και είπαν ότι η πρωταρχική πολιτική προτεραιότητα είναι ο εμβολιασμός επαρκούς αριθμού ανθρώπων σε κάθε χώρα για την πρόληψη επικίνδυνων μεταλλάξεων του ιού. Τόνισαν τη σημασία που έχουν οι μεγάλες οικονομίες για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για παροχή εμβολίων και οικονομική υποστήριξη στις διεθνείς προσπάθειες εμβολιασμού προτού οι νέες παραλλαγές εκμηδενίσουν την αδύναμη ανάκαμψη.

“Οι επιλογές πολιτικής έχουν γίνει πιο δύσκολες … με περιορισμένο περιθώριο ελιγμών”, ανέφεραν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ στην έκθεση, η οποία δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο, μαζί με δύο επιπλέον ενημερώσεις.

Στην αύξηση των προοπτικών για τον πληθωρισμό, η ομάδα προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να είναι έτοιμοι να αναλάβουν ταχεία δράση εάν η ανάκαμψη ενισχυθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο ή οι κίνδυνοι πληθωρισμού επιδεινωθούν. Οι τιμές από τρόφιμα σε φάρμακα έως οχήματα έχουν αυξηθεί παγκοσμίως, απειλώντας την παγκόσμια ανάκαμψη μετά την εξάλειψη της πανδημίας των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας.

Το ΔΝΤ μείωσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2021 στο 5,9% από 6% στην έκθεσή του Ιουλίου, αποτέλεσμα της μείωσης της προβολής του για τις προηγμένες οικονομίες σε 5,2% από 5,6%. Η μείωση αντικατοπτρίζει κυρίως προβλήματα με μια παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού που προκάλεσε ασυμφωνία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι προοπτικές βελτιώθηκαν. Η ανάπτυξη σε αυτές τις οικονομίες είναι σταθερή στο 6,4% για το 2021, από μια εκτίμηση 6,3% τον Ιούλιο. Η άνοδος αντανακλά ισχυρότερες επιδόσεις από ορισμένες χώρες εξαγωγής βασικών προϊόντων εν μέσω αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Ο όμιλος διατήρησε την άποψή του ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα ανέλθει στο 4,9% το 2022.

Μεταξύ των κορυφαίων οικονομικών, οι προοπτικές ανάπτυξης για τις ΗΠΑ μειώθηκαν 0,1 ποσοστιαία μονάδα στο 6% φέτος, ενώ η προβολή για την Κίνα επίσης μειώθηκε κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα στο 8%. Αρκετές άλλες μεγάλες οικονομίες είδαν τις προοπτικές τους να μειώνονται, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της οποίας η οικονομία τώρα προβλέπεται να αυξηθεί 3,1% φέτος, μειωμένη κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα από τις προβλέψεις του Ιουλίου. Οι προοπτικές της Ιαπωνίας μειώθηκαν κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,4%.

Ενώ το ΔΝΤ διατηρεί την άποψη ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σε επίπεδα πριν από την πανδημία μέχρι τα μέσα του 2022, προειδοποιεί επίσης ότι ο αρνητικός αντίκτυπος του πληθωρισμού θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω, εάν οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού που σχετίζονται με την πανδημία αποδειχθούν πιο επιζήμιες και μακροχρόνιες -διαρκής. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε προηγούμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, συγκρατώντας την ανάκαμψη.

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ λένε ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι «εξαιρετικά αβέβαιες» λόγω του άνευ προηγουμένου χαρακτήρα της τρέχουσας ανάκαμψης. Παρά την ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών του για τις τιμές, η πρόβλεψη για επιστροφή του πληθωρισμού σε επίπεδα πριν από την πανδημία βασίζεται σε μια μεγάλη προσφορά εργασίας στις προηγμένες οικονομίες που θα πρέπει να επιβαρύνει τους μισθούς.

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ προειδοποιούν, ωστόσο, ότι ορισμένοι παράγοντες θα μπορούσαν να προσθέσουν επίμονη πληθωριστική πίεση. Μεταξύ αυτών: έλλειψη κατοικίας που αυξάνει τις τιμές των ακινήτων και το ενοίκιο ενόψει νέας κατασκευής. Οι υψηλότερες τιμές εισαγωγής τροφίμων και πετρελαίου θα διατηρήσουν επίσης τις τιμές καταναλωτή αυξημένες στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες. Οι παρατεταμένες διαταραχές της προσφοράς μπορούν επίσης να ωθήσουν τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις τιμές, οδηγώντας σε μεγαλύτερη ζήτηση για αύξηση μισθών από τους εργαζόμενους.

«Εάν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές αρχίσουν να προβλέπουν ότι η πίεση των τιμών από τη συσσωρευμένη ζήτηση… θα συνεχιστεί, υπάρχει ο κίνδυνος οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για πληθωρισμό να αυξηθούν προς τα πάνω και να οδηγήσουν σε μια αυτοεκπληρούμενη περαιτέρω αύξηση των τιμών», γράφουν οικονομολόγοι του ΔΝΤ. Το Πρόσθεσαν ότι, προς το παρόν, «δεν υπάρχουν σημάδια μιας τέτοιας μετατόπισης».

Οι ελλείψεις εφοδιασμού που προκαλούνται από προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης, σε συνδυασμό με την καταναλωτική όρεξη για αγαθά, έχουν προκαλέσει ραγδαίες αυξήσεις των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και πολλά άλλα έθνη, λέει το ΔΝΤ.

Οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων έχουν επιβαρύνει ιδιαίτερα τα νοικοκυριά από φτωχότερες χώρες. Ο δείκτης τιμών τροφίμων και ποτών του ΔΝΤ αυξήθηκε 11,1% μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου, με τις τιμές του κρέατος και του καφέ να αυξάνονται 30% και 29%, αντίστοιχα.

Το ΔΝΤ αναμένει τώρα ότι ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στις προηγμένες οικονομίες θα φτάσει το 2,8% το 2021 και το 2,3% το 2022, από 2,4% και 2,1%, αντίστοιχα, στην έκθεση του Ιουλίου. Η πληθωριστική πίεση είναι ακόμη πιο έντονη στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται 5,5% φέτος και 4,9% το επόμενο έτος.

«Ενώ η νομισματική πολιτική μπορεί γενικά να αντιμετωπίσει παροδικές αυξήσεις του πληθωρισμού, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες να ενεργήσουν γρήγορα εάν οι κίνδυνοι αύξησης των πληθωριστικών προσδοκιών γίνουν πιο σημαντικοί σε αυτήν την αχαρτογράφητη ανάκαμψη», έγραψε η Gita Gopinath, οικονομική σύμβουλος του ΔΝΤ.

Ενώ οι αυξήσεις στις τιμές των βασικών προϊόντων έχουν ενισχύσει ορισμένες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, πολλές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου έχουν μείνει πιο πίσω, καθώς αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση στα εμβόλια που χρειάζονται για να ανοίξουν τις οικονομίες τους. Περισσότερο από το 95% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος παραμένουν μη εμβολιασμένοι, σε αντίθεση με το ποσοστό εμβολιασμού σχεδόν 60% στις πλούσιες χώρες.

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ προέτρεψαν τις μεγάλες οικονομίες να παρέχουν άφθονη ρευστότητα και ελάφρυνση χρέους σε φτωχότερες χώρες με περιορισμένους πόρους πολιτικής. “Η επικίνδυνη απόκλιση στις οικονομικές προοπτικές μεταξύ των χωρών παραμένει μια σημαντική ανησυχία”, λέει η κα Gopinath.

Σχετικα αρθρα

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου αξίζει τώρα περισσότερο από την Exxon

admin

Σε τροχιά καθυστερήσεων το ΣΔΙΤ για τις ευρυζωνικές υποδομές, προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ

admin

Οικονομολόγοι του ESM προτείνουν να αυξηθεί το όριο χρέους από το 60% στο 100% του ΑΕΠ

admin

Νιγηρία: Νέα, ψηφιακή μορφή του νομίσματος eNaira

admin

Θ. Σκυλακάκης: Πάνω από 2 δισ. ΣΔΙΤ στην Υγεία μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Μέσα Νοεμβρίου οι αιτήσεις για το νέο «Εξοικονομώ»

admin

Fortune: Το Χόλιγουντ ο νέος «επενδυτής» στην Ελλάδα

admin

Ιταλία: Σε αδιέξοδο η πώληση της κρατικοποιημένης Monte dei Paschi

admin

FED:Έρχεται το τέλος του φθηνού χρήματος τον Νοέμβριο

admin

Η αγορά ακινήτων κινείται ξανά ανοδικά σύμφωνα με στελέχη της

admin

Ημερίδα ΕΚΠΟΙΖΩ – ΡΑΕ: Αυξήσεις στο ρεύμα λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης

admin

Χρ. Σταϊκούρας: 8,4 εκατ. ευρώ έως τώρα σε πληγέντες από τον σεισμό στην Κρήτη

admin