25.3 C
Athens
August 16, 2022
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ:

ΣΥΡΙΖΑ για Έβρο: Πώς εξηγεί η κυβέρνηση…

ΣΥΡΙΖΑ για μετανάστες στο Έβρο: «Πώς εξηγεί…

Διακοπή των συνδικαλιστικών εκλογών στα καταστήματά της…

Πιο πιθανό η Ευρωζώνη να μπει σε…

Νορβηγία: Προμηθεύουμε στο μέγιστο την Γερμανία με…

Δίνει συνέχεια στα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας…

Ο ΟΗΕ θα διευκολύνει την επίσκεψη της…

Νέο voucher για φθηνές διακοπές – Ποιοι…

Γερμανία: Έρχεται νέο πακέτο στήριξης διαβεβαιώνει ο…

Price Hikes Leave Streaming Customers With Tough…

FacebookTwitterLinkedin

sofokleous10.gr

  • Home
  • Πρώτο Θέμα
  • Οικονομία
  • Επιχειρήσεις
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Ευρώπη
  • Τράπεζες
    • PIRAEUS BANK
    • ALPHA BANK
    • EUROBANK
    • NATIONAL BANK
  • Σοφοκλέους 10
  • Αγορές
  • Τοις Μετρητοίς
  • Ανάλυση
  • Videos
  • Opinion LEADERS
sofokleous10.gr
Οικονομία Πρώτο Θέμα

ΔΝΤ:Από τι κινδυνεύει η αδύναμη ανάκαμψη…

October 13, 2021October 13, 2021
Follow @sofokleous10
greece:-early-imf-repayment-completed

Διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και ανησυχίες για την παγκόσμια υγεία ώθησαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μειώσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2021 για την παγκόσμια οικονομία, ενώ αύξησε τις προοπτικές του για τον πληθωρισμό και προειδοποίησε για τους κινδύνους των υψηλότερων τιμών.

Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ οι οικονομολόγοι ανέφεραν την εξάπλωση της παραλλαγής Covid-19 Delta και είπαν ότι η πρωταρχική πολιτική προτεραιότητα είναι ο εμβολιασμός επαρκούς αριθμού ανθρώπων σε κάθε χώρα για την πρόληψη επικίνδυνων μεταλλάξεων του ιού. Τόνισαν τη σημασία που έχουν οι μεγάλες οικονομίες για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για παροχή εμβολίων και οικονομική υποστήριξη στις διεθνείς προσπάθειες εμβολιασμού προτού οι νέες παραλλαγές εκμηδενίσουν την αδύναμη ανάκαμψη.

“Οι επιλογές πολιτικής έχουν γίνει πιο δύσκολες … με περιορισμένο περιθώριο ελιγμών”, ανέφεραν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ στην έκθεση, η οποία δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο, μαζί με δύο επιπλέον ενημερώσεις.

Στην αύξηση των προοπτικών για τον πληθωρισμό, η ομάδα προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να είναι έτοιμοι να αναλάβουν ταχεία δράση εάν η ανάκαμψη ενισχυθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο ή οι κίνδυνοι πληθωρισμού επιδεινωθούν. Οι τιμές από τρόφιμα σε φάρμακα έως οχήματα έχουν αυξηθεί παγκοσμίως, απειλώντας την παγκόσμια ανάκαμψη μετά την εξάλειψη της πανδημίας των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας.

Το ΔΝΤ μείωσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2021 στο 5,9% από 6% στην έκθεσή του Ιουλίου, αποτέλεσμα της μείωσης της προβολής του για τις προηγμένες οικονομίες σε 5,2% από 5,6%. Η μείωση αντικατοπτρίζει κυρίως προβλήματα με μια παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού που προκάλεσε ασυμφωνία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι προοπτικές βελτιώθηκαν. Η ανάπτυξη σε αυτές τις οικονομίες είναι σταθερή στο 6,4% για το 2021, από μια εκτίμηση 6,3% τον Ιούλιο. Η άνοδος αντανακλά ισχυρότερες επιδόσεις από ορισμένες χώρες εξαγωγής βασικών προϊόντων εν μέσω αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Ο όμιλος διατήρησε την άποψή του ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα ανέλθει στο 4,9% το 2022.

Μεταξύ των κορυφαίων οικονομικών, οι προοπτικές ανάπτυξης για τις ΗΠΑ μειώθηκαν 0,1 ποσοστιαία μονάδα στο 6% φέτος, ενώ η προβολή για την Κίνα επίσης μειώθηκε κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα στο 8%. Αρκετές άλλες μεγάλες οικονομίες είδαν τις προοπτικές τους να μειώνονται, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της οποίας η οικονομία τώρα προβλέπεται να αυξηθεί 3,1% φέτος, μειωμένη κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα από τις προβλέψεις του Ιουλίου. Οι προοπτικές της Ιαπωνίας μειώθηκαν κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,4%.

Ενώ το ΔΝΤ διατηρεί την άποψη ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σε επίπεδα πριν από την πανδημία μέχρι τα μέσα του 2022, προειδοποιεί επίσης ότι ο αρνητικός αντίκτυπος του πληθωρισμού θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω, εάν οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού που σχετίζονται με την πανδημία αποδειχθούν πιο επιζήμιες και μακροχρόνιες -διαρκής. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε προηγούμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, συγκρατώντας την ανάκαμψη.

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ λένε ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι «εξαιρετικά αβέβαιες» λόγω του άνευ προηγουμένου χαρακτήρα της τρέχουσας ανάκαμψης. Παρά την ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών του για τις τιμές, η πρόβλεψη για επιστροφή του πληθωρισμού σε επίπεδα πριν από την πανδημία βασίζεται σε μια μεγάλη προσφορά εργασίας στις προηγμένες οικονομίες που θα πρέπει να επιβαρύνει τους μισθούς.

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ προειδοποιούν, ωστόσο, ότι ορισμένοι παράγοντες θα μπορούσαν να προσθέσουν επίμονη πληθωριστική πίεση. Μεταξύ αυτών: έλλειψη κατοικίας που αυξάνει τις τιμές των ακινήτων και το ενοίκιο ενόψει νέας κατασκευής. Οι υψηλότερες τιμές εισαγωγής τροφίμων και πετρελαίου θα διατηρήσουν επίσης τις τιμές καταναλωτή αυξημένες στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες. Οι παρατεταμένες διαταραχές της προσφοράς μπορούν επίσης να ωθήσουν τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις τιμές, οδηγώντας σε μεγαλύτερη ζήτηση για αύξηση μισθών από τους εργαζόμενους.

«Εάν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές αρχίσουν να προβλέπουν ότι η πίεση των τιμών από τη συσσωρευμένη ζήτηση… θα συνεχιστεί, υπάρχει ο κίνδυνος οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για πληθωρισμό να αυξηθούν προς τα πάνω και να οδηγήσουν σε μια αυτοεκπληρούμενη περαιτέρω αύξηση των τιμών», γράφουν οικονομολόγοι του ΔΝΤ. Το Πρόσθεσαν ότι, προς το παρόν, «δεν υπάρχουν σημάδια μιας τέτοιας μετατόπισης».

Οι ελλείψεις εφοδιασμού που προκαλούνται από προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης, σε συνδυασμό με την καταναλωτική όρεξη για αγαθά, έχουν προκαλέσει ραγδαίες αυξήσεις των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και πολλά άλλα έθνη, λέει το ΔΝΤ.

Οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων έχουν επιβαρύνει ιδιαίτερα τα νοικοκυριά από φτωχότερες χώρες. Ο δείκτης τιμών τροφίμων και ποτών του ΔΝΤ αυξήθηκε 11,1% μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου, με τις τιμές του κρέατος και του καφέ να αυξάνονται 30% και 29%, αντίστοιχα.

Το ΔΝΤ αναμένει τώρα ότι ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στις προηγμένες οικονομίες θα φτάσει το 2,8% το 2021 και το 2,3% το 2022, από 2,4% και 2,1%, αντίστοιχα, στην έκθεση του Ιουλίου. Η πληθωριστική πίεση είναι ακόμη πιο έντονη στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται 5,5% φέτος και 4,9% το επόμενο έτος.

«Ενώ η νομισματική πολιτική μπορεί γενικά να αντιμετωπίσει παροδικές αυξήσεις του πληθωρισμού, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες να ενεργήσουν γρήγορα εάν οι κίνδυνοι αύξησης των πληθωριστικών προσδοκιών γίνουν πιο σημαντικοί σε αυτήν την αχαρτογράφητη ανάκαμψη», έγραψε η Gita Gopinath, οικονομική σύμβουλος του ΔΝΤ.

Ενώ οι αυξήσεις στις τιμές των βασικών προϊόντων έχουν ενισχύσει ορισμένες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, πολλές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου έχουν μείνει πιο πίσω, καθώς αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση στα εμβόλια που χρειάζονται για να ανοίξουν τις οικονομίες τους. Περισσότερο από το 95% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος παραμένουν μη εμβολιασμένοι, σε αντίθεση με το ποσοστό εμβολιασμού σχεδόν 60% στις πλούσιες χώρες.

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ προέτρεψαν τις μεγάλες οικονομίες να παρέχουν άφθονη ρευστότητα και ελάφρυνση χρέους σε φτωχότερες χώρες με περιορισμένους πόρους πολιτικής. “Η επικίνδυνη απόκλιση στις οικονομικές προοπτικές μεταξύ των χωρών παραμένει μια σημαντική ανησυχία”, λέει η κα Gopinath.

Our Newsletter!

Signup for news and offers!

Thank you!

You have successfully joined our subscriber list.

previous post
Handelsblatt: Η Volkswagen εξετάζει την περικοπή 30.000 θέσεων εργασίας
next post
Η Σερβία υπερασπίζεται το δικαίωμά της να αγοράζει όπλα από όπου θέλει

Σχετικα αρθρα

Διακοπή των συνδικαλιστικών εκλογών στα καταστήματά της ζητά η Starbucks

adminAugust 15, 2022

Πιο πιθανό η Ευρωζώνη να μπει σε ύφεση παρά να τη γλιτώσει, λένε τώρα οι οικονολόγοι

fastpathAugust 15, 2022

Νορβηγία: Προμηθεύουμε στο μέγιστο την Γερμανία με φυσικό αέριο

adminAugust 15, 2022

Νέο voucher για φθηνές διακοπές – Ποιοι οι δικαιούχοι

adminAugust 15, 2022

Γερμανία: Έρχεται νέο πακέτο στήριξης διαβεβαιώνει ο Σολτς

adminAugust 15, 2022

Εξώδικη επίλυση διαφορών: Νέα ευκαιρία για να «κλείσουν» φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια

fastpathAugust 15, 2022

Γερμανία: Ζητά από την Κομισιόν απαλλαγή από τον ΦΠΑ φυσικού αερίου

adminAugust 15, 2022

«Πράσινο» στην Wall Street να αναβιώσει τις συναλλαγές ρωσικών ομολόγων

adminAugust 15, 2022

Η «πράσινη» στροφή γκριζάρει. Ο κόσμος ποντάρει πάλι στα «βρώμικα» καύσιμα

adminAugust 15, 2022

Αναζητούνται κονδύλια για αύξηση των δικαιούχων του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»

fastpathAugust 15, 2022

Γερμανία: Αυξημένη κατά 2,419 σεντς η κιλοβατώρα από την 1η Οκτωβρίου

adminAugust 15, 2022

Φιλιππίνες: Η πανδημία «έθρεψε» τη φτώχεια – 20 εκατ. σε συνθήκες ανέχειας

adminAugust 15, 2022
Financial Markets by TradingView

Τελευταία Νέα

ΣΥΡΙΖΑ για Έβρο: Πώς εξηγεί η κυβέρνηση την αιφνίδια «ανακάλυψη» των ανθρώπων αυτών

adminAugust 16, 2022
August 16, 2022

ΣΥΡΙΖΑ για μετανάστες στο Έβρο: «Πώς εξηγεί η κυβέρνηση την αιφνίδια “ανακάλυψή” τους;» 

adminAugust 16, 2022
August 16, 2022

Διακοπή των συνδικαλιστικών εκλογών στα καταστήματά της ζητά η Starbucks

adminAugust 15, 2022
August 15, 2022

Πιο πιθανό η Ευρωζώνη να μπει σε ύφεση παρά να τη γλιτώσει, λένε τώρα οι οικονολόγοι

fastpathAugust 15, 2022
August 15, 2022

Νορβηγία: Προμηθεύουμε στο μέγιστο την Γερμανία με φυσικό αέριο

adminAugust 15, 2022
August 15, 2022

Δίνει συνέχεια στα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας η Wall Street

adminAugust 15, 2022
August 15, 2022

Ο ΟΗΕ θα διευκολύνει την επίσκεψη της ΙΑΕΑ στη Ζαπορίζια αν συμφωνούν Ρωσία και Ουκρανία

adminAugust 15, 2022
August 15, 2022

Νέο voucher για φθηνές διακοπές – Ποιοι οι δικαιούχοι

adminAugust 15, 2022
August 15, 2022

Γερμανία: Έρχεται νέο πακέτο στήριξης διαβεβαιώνει ο Σολτς

adminAugust 15, 2022
August 15, 2022

Price Hikes Leave Streaming Customers With Tough Choices (infographic)

adminAugust 15, 2022
August 15, 2022
Facebook

FOLLOW US

FacebookLike
TwitterFollow
Tweets by sofokleous10

RSS thetimes.gr

  • Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Η πρώτη φωτογραφία με τη σύζυγό του έγκυο
  • Ιερώνυμος: Για το καλό της πατρίδας «οι ιερείς να συνεργαστούν με τον λαό και ο λαός με τους πολιτικούς»
  • Ευρωπαϊκό στίβου στο Μόναχο: Στον τελικό για το back to back «πέταξε» ο Μίλτος Τεντόγλου
  • Μιανμάρ: Φυλάκιση έξι ετών για διαφθορά στην πρώην ηγέτιδα της χώρας
  • Κατερίνα Στεφανίδη: «Κοιμόμουν όρθια. Στον τελικό θα μπω σαν πρωταθλήτρια Ευρώπης»
  • Πρώτη χώρα που εγκρίνεται το επικαιροποιημένο εμβόλιο για την Όμικρον η Βρετανία
  • Γερμανία: Επιβάρυνση 480 ευρώ στα νοικοκυριά για το ρεύμα λόγω “εισφοράς φυσικού αερίου”
  • Ορφέας Αυγουστίδης: Φουλ ερωτευμένος ο “Αστέρης” – Οι φωτογραφίες με την σύζυγό του στην παραλία
  • Προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της ίδιας της πατρίδας μας, λέει το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ για τους μετανάστες στον Έβρο
  • Πυρκαγιές 2022: 52 συλλήψεις και μυστήριο στην Ηλεία με 700 φωτιές σε 2 μήνες

RSS thebanker.gr

  • Γερμανία: Επιβάρυνση 480 ευρώ στα νοικοκυριά για το ρεύμα λόγω “εισφοράς φυσικού αερίου”
  • Νεκρός ένας Παλαιστίνιος σε επιδρομή ισραηλινών δυνάμεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
  • Μιανμάρ: Φυλάκιση έξι ετών για διαφθορά στην πρώην ηγέτιδα της χώρας
  • Πρώτη χώρα που εγκρίνεται το επικαιροποιημένο εμβόλιο για την Όμικρον η Βρετανία
  • Τουρισμός: «Ποιος πήγε πού; Πόσο έμεινε; Πόσα ξόδεψε;» τη χρονιά που πέρασε
  • Σήμερα η απάντηση του Ιράν στην πρόταση της ΕΕ για το πυρηνικό του πρόγραμμα
  • Η Αυστραλία συγκλονίζεται από το σκάνδαλο της “κυβέρνησης φάντασμα”
  • Με ποίημα του Γιάννη Ρίτσου οι ευχές του Αλέξη Τσίπρα για τον Δεκαπενταύγουστο
  • Η Ν. Κορέα προτείνει σχέδιο αρωγής με αντάλλαγμα την αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας
  • Αφγανιστάν: “Ιδιαίτερα ανήσυχη” η ΕΕ λόγω επιδείνωσης των συνθηκών για τις γυναίκες

RSS Fibernews

  • Ο… ρομαντικός απατεώνας και ο «φίλος» σας: Οι απάτες στο διαδίκτυο με κρυπτονομίσματα – Τα 3+1 σημάδια
  • Οκτώ αρχαίες ελληνικές εφευρέσεις που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα
  • Το σοβαρό bug των Windows 11 μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια αρχείων 
  • Για ποιο λόγο τα iPhones δεν έχουν ραδιόφωνο
  • Liberland: Η εικονική πόλη που ελπίζει να είναι μια ελευθεριακή ουτοπία
  • Bitcoins: Ποιος κερδίζει όταν η πλειοψηφία χάνει; Υπάρχει ασφάλεια; – Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα κρυπτονομίσματα
  • Η Thales προσλαμβάνει 11.000 εργαζομένους παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 4.000 στη Γαλλία, για να προωθήσει τις επόμενες καινοτομίες της
  • Επιβλητικές εναέριες λήψεις με ένα drone που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας
  • Η GIGABYTE κυκλοφορεί ενημερώσεις BIOS για τη σειρά 600, έτοιμες για τους επερχόμενους επεξεργαστές νέας γενιάς της Intel
  • Deutsche Telekom: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της αγοράς τα κέρδη β΄ τριμήνου
sofokleous10.gr
Η ψηφιακή συνέχεια της εφημερίδας ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ που σας κρατάει ενήμερους για τα οικονομικά και χρηματιστηριακά δρώμενα την τελευταία δεκαετία με νηφαλιότητα και αντικειμενική μάτια. Editor in Chief: Ιωάννης Α.Φωτόπουλος
Contact us: info@sofokleous10.gr
FacebookTwitterLinkedin
@2019 - sofokleous10.gr. All Right Reserved.
sofokleous10.gr
FacebookTwitterLinkedin
  • Home
  • Πρώτο Θέμα
  • Οικονομία
  • Επιχειρήσεις
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Ευρώπη
  • Τράπεζες
    • PIRAEUS BANK
    • ALPHA BANK
    • EUROBANK
    • NATIONAL BANK
  • Σοφοκλέους 10
  • Αγορές
  • Τοις Μετρητοίς
  • Ανάλυση
  • Videos
  • Opinion LEADERS
sofokleous10.gr
  • Home
  • Πρώτο Θέμα
  • Οικονομία
  • Επιχειρήσεις
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Ευρώπη
  • Τράπεζες
    • PIRAEUS BANK
    • ALPHA BANK
    • EUROBANK
    • NATIONAL BANK
  • Σοφοκλέους 10
  • Αγορές
  • Τοις Μετρητοίς
  • Ανάλυση
  • Videos
  • Opinion LEADERS
FacebookTwitterLinkedin