Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Ρουμπινί: Νέες προειδοποιήσεις από τον «Dr Doom» για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Δυσκολίες στο να «σφίξει» την πολιτική της ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Fed στην περίπτωση που η ανάπτυξη παρουσιάσει επιβράδυνση και οι αγορές προχωρήσουν σε sell-off, όπως έγινε κατά το δ’ τρίμηνο του 2018.

Την πρόβλεψη αυτή έκανε σε συνέντευξη που έδωσε από το Ντουμπάι στο - Television ο Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν προέβλεψε την κατάρρευση των στεγαστικών δανείων που οδήγησε στην οικονομική κριση του 2008.

Όπως είπε, ο στασιμοπληθωρισμός, κατά τον οποίο η ανάπτυξη μένει στάσιμη ενώ ο πληθωρισμός αυξάνεται, θα διατηρηθεί για αρκετά τρίμηνα, ενώ ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα παραμείνει το 2022 πάνω από το 3%.

Οι ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει έχουν αυξηθεί, λόγω της ενίσχυσης του κόστους στο πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο, προσθέτοντας κι άλλες πιέσεις στις τιμές.

Όπως είπε ο Νουριέλ Ρουμπινί, οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό αυξάνουν περισσότερο τον πληθωρισμό και παράλληλα πλήττουν την οικονομική ανάπτυξη.

«Είναι πολύ δύσκολο δίλημμα για τις κεντρικές τράπεζες, είπε ο Νουριέλ Ρουμπινί, επισημαίνοντας ότι αν υπάρξει επιβράδυνση στην ανάπτυξη, η Fed «θα σταματήσει να είναι ήπια».

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ σημαίνει ότι η Fed είναι απίθανο να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο χρόνο, παρόλο που η μείωση στις αγορές περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να ανακοινωθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Fed.

Σύμφωνα με τον Νουριέλ Ρουμπινί, αν η Fed είναι ήπια και ο πληθωρισμός ασταθής, τα αμερικανικά ομόλογα θα ενισχυθούν περισσότερο, ενώ εμπορεύματα όπως ο χρυσός, τα μέταλλα, το πετρέλαιο και κάποιοι τύποι ακινήτων όπως οι υποδομές, θα προσφέρουν επίσης προστασία από τις πιέσεις στις τιμές.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι τους επόμενους μήνες οι τιμές του πετρελαίου ίσως ανέβουν στα 100 δολάρια το βαρέλι, από τα περίπου 83 δολάρια που ήταν την Τρίτη, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί και από το αν ο OPEC+ θα αποκαταστήσει την προσφορά και από το αν τα βαρέλια από το Ιράν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις παγκόσμιες αγορές.

«Βλέπω μια ανοδική τάση στο πετρέλαιο, τον άνθρακα, το φυσικό αέριο και άλλες ενεργειακές τιμές», είπε ο Νουριέλ Ρουμπινί. «Η ζήτηση αυξάνεται».

Σχετικα αρθρα

Ασφαλιστικό: Μπόνους… τηλεφωνητή και οι συντάξεις στην τρόικα

admin

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Πού θα τα βρείτε, πώς γίνεται η πληρωμή

admin

Μέχρι πότε παρατείνεται η προθεσμία υποβολής του Πόθεν Έσχες

admin

Πόθεν Έσχες, δόθηκε παράταση

admin

Το σχέδιο αντικατάστασης ομολόγων από το PSI του 2012

admin

GES2021: Αργεί η ανάκαμψη στα επαγγελματικά ταξίδια

admin

GES2021 – Πράσινα ομόλογα: Στο 1,5 τρισ. δολάρια το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς το 2022

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σκέψεις για παράταση στην εφάπαξ αποπληρωμή, ο λόγος

admin

ΑΔΜΗΕ: Αύξηση εσόδων, επενδύσεων και σταθερότητα της κερδοφορίας για το 9μηνο

admin

Μειωμένος ΦΠΑ: Άνοιξε ο δρόμος για νησιά, ακίνητα, αγροτικά μηχανήματα

admin

Το πρώτο πράσινο ομόλογο της Noval Property στο Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Alpha Bank: Έκδοση senior preferred ομολόγου ύψους 300 εκ ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης

admin