Image default
Ευρώπη

Ρώσος ολιγάρχης αγοράζει νησί στη Φινλανδία με… κυπριακό διαβατήριο

Η πώληση ενός μεγάλου νησιού από μια στρατηγικά σημαντική περιοχή της Φινλανδίας σε έναν Ρώσο ολιγάρχη επαναφέρει το ζήτημα της πρακτικής ορισμένων χωρών της ΕΕ, όπως της Κύπρου, να χορηγούν τα λεγόμενα «χρυσά διαβατήρια» σε ξένους υπηκόους.

Το 2020, ο Ιγκόρ Κεσάεφ, ο οποίος κατατάσσεται στη θέση 727 στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes για το 2021, αγόρασε ένα μεγάλο νησί στην ανατολική Φινλανδία.

Χρησιμοποιώντας κυπριακό διαβατήριο, ο μεγιστάνας με περιουσία περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, κατάφερε να ξεπεράσει τη διαδικασία εξουσιοδότησης που απαιτείται για μια τέτοια συναλλαγή από το φινλανδικό υπουργείο Άμυνας.

Εκτιμάται ότι ελέγχει περίπου το 70% των ρωσικών αγορών καπνού, και ήταν επίσης γνωστός έμπορος όπλων. Σύμφωνα με τα Wikileaks και την εφημερίδα Novaya Gazeta, ο Κεσάεφ είχε στενούς δεσμούς με τη μαφία και τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας FSB και GRU.

Αυτές οι διασυνδέσεις προκάλεσαν ανησυχία στο φινλανδικό υπουργείο άμυνας δεδομένου ότι στις Βρυξέλλες είναι πλέον πεπεισμένοι ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί ολιγάρχες ως δόλωμα για πολιτικούς και στρατηγικούς σκοπούς.

Μετά την αγορά, κατασκευάστηκαν εκτεταμένες εγκαταστάσεις διαμονής στην περιοχή μαζί με έναν χώρο προσγείωσης ελικοπτέρου, ο οποίος δεν ήταν στο αρχικό σχέδιο.

Το 2018, οι φινλανδικές αρχές έκαναν επιδρομή σε μια ομάδα νησιών στο δυτικό αρχιπέλαγος της χώρας. Ο Ρώσος ολιγάρχης Πάβελ Μέλνικοφ τα είχε αποκτήσει και είχε κατασκευάσει δυσανάλογα μεγάλα καταλύματα και άλλες υποδομές. Κατηγορούμενος για ξέπλυμα χρήματος, ο Μέλνικοφ τελικά πούλησε τα νησιά.

Αυτή τη φορά, το υπουργείο άμυνας φέρεται να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο νησί στην ανατολική Φινλανδία. Ο νόμος επιτρέπει την απαλλοτρίωση εάν διακυβεύεται η ασφάλεια της χώρας.

Εδώ και χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στη Μάλτα και την Κύπρο να καταργήσουν το λεγόμενο σύστημα χρυσών διαβατηρίων, φοβούμενη ότι θα μπορούσε δυνητικά να ανοίξει τις ευρωπαϊκές πόρτες σε άτομα που διασυνδέονται με τη μαφία και το οργανωμένο έγκλημα.

Τον Νοέμβριο του 2020, η Κύπρος εγκατέλειψε το εν λόγω σύστημα μετά την προβολή ενός ντοκιμαντέρ από την τηλεόραση του Al Jazeera που έδειχνε δημοσιογράφους να εμφανίζονταν ως διαμεσολαβητές για έναν Κινέζο επιχειρηματία που αναζητούσε κυπριακό διαβατήριο παρά το γεγονός ότι είχε ποινικό μητρώο.

Σύμφωνα με το σύστημα που ίσχυε τότε, οι αιτούντες είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν διαβατήριο με αντάλλαγμα μια επένδυση 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τον περασμένο μήνα, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέδωσε παρόμοια προειδοποίηση προς τη Μάλτα καλώντας τις αρχές να το σταματήσουν το συντομότερο δυνατό.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα χρυσά διαβατήρια ενδέχεται να επιτρέψουν σε κάποιον να έχει πρόσβαση και στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

(Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)

Σχετικα αρθρα

ΕΕ-Κίνα: «Εξισορρόπηση» της πρόσβασης στην αγορά ζήτησε ο Μακρόν από τον Σι Τζιπίνγκ

admin

Το αμφίσημο ειδύλλιο της Ελλάδας με την Κίνα

admin

Εννέα χώρες της ΕΕ απορρίπτουν τη γαλλο-ισπανική πρόταση για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας

admin

Επίτροπος Ενέργειας: Θα αξιολογηθούν τα υπέρ και τα κατά της από κοινού προμήθειας φυσικού αερίου

admin

Τουρκία και Δύση βρέθηκαν στο χείλος της μεγαλύτερης διπλωματικής κρίσης

admin

Πριν το νομικό χάος, η ΕΕ αναζητά διάλογο με την Πολωνία

admin

Εργαλεία-κλειδί τα πρωτόκολλα βιωσιμότητας για την ενθάρρυνση των σύγχρονων αγροτών

admin

Πιερ Μοσκοβισί: Μαθαίνω με θλίψη τον πρόωρο θάνατο της Φώφης Γεννηματά

admin

Κατέληξε η Φώφη Γεννηματά μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Συντετριμμένος ο πολιτικός κόσμος (συνεχής ενημέρωση)

admin

Η Γερμανία θεωρεί «νόμιμη» την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

admin

Πρωθυπουργός Πολωνίας: Η ΕΕ απαιτεί «βάζοντάς μας το πιστόλι στον κρόταφο»

admin

Ντράγκι: Η ΕΕ πρέπει να εργαστεί άμεσα για τη διασφάλιση στρατηγικών αποθεμάτων ενέργειας

admin