Image default
Ευρώπη

Συνεχίζει στα ηνία του ΕΛΚ ο Μάνφρεντ Βέμπερ

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα επέλεξε την Τετάρτη τον Μάνφρεντ Βέμπερ για την τρίτη του  θητεία ως επικεφαλής της ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η κεντροδεξιά ομάδα, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο συνασπισμό της Ευρωβουλής, υποστήριξε συντριπτικά τον Βέμπερ, αντιπρόεδρο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Γερμανίας (CSU), ο οποίος δεν είχε να αντιμετωπίσει κάποιο ανταγωνιστή.

Ο Βαυαρός εξασφάλισε 162 από 173 ψήφους, και 11 αποχές.

Η ομάδα των 178 μελών επανεξέλεξε επίσης την Τετάρτη τους περισσότερους από τους σημερινούς αντιπροέδρους της, συμπεριλαμβανομένου του Ισπανού ευρωβουλευτή Εστέμπαν Γκονσάλες Πονς και της Ολλανδής Έσθερ ντε Λάνγκε.

Η επανεκλογή του Βέμπερ έρχεται σε μια εποχή που οι συντηρητικοί του ΕΛΚ σημειώνουν από τα χαμηλότερα επίπεδα επιτυχιών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, και ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του ΕΛΚ, παραιτήθηκε για μια υπόθεση διαφθοράς που συγκλόνισε το πολιτικό κατεστημένο της χώρας του.

Μια εβδομάδα νωρίτερα, ο συντηρητικός συνασπισμός της Γερμανίας κατέγραψε το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από τον πόλεμο.

Ωστόσο, επανεκλέγοντας τον Βέμπερ, η ομάδα του ΕΛΚ έστειλε ένα μήνυμα ότι με το συντηρητικό δεσμό της Γερμανίας με το CSU και τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), εξακολουθεί να είναι το ισχυρότερο συντηρητικό κόμμα στην Ευρώπη. Και δείχνει ότι η αποτυχημένη προσπάθεια του Βέμπερ να κερδίσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2019 είχε μικρό αντίκτυπο στην εικόνα του ως ανθρώπου που «χτίζει» γέφυρες μέσα στην ομάδα.

Ο ίδιος ο Βέμπερ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα επιδιώξει την επανεκλογή του ως επικεφαλής της ομάδας, ενώ έχει επίσης ως στόχο να αναδειχθεί πρόεδρος της ευρωπαϊκής οργάνωσης του ΕΛΚ τον επόμενο Απρίλιο, όταν λήξει η θητεία του τρέχοντος προέδρου του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ.

Μετά την ψηφοφορία, ο Βέμπερ είπε στο Twitter ότι ήταν «ευγνώμων» για την επανεκλογή του, προσθέτοντας ότι το ΕΛΚ είναι «η κινητήρια δύναμη μιας ισχυρής και σταθερής Ευρώπης που είναι κοντά στους πολίτες».

– - Politico

Σχετικα αρθρα

ΕΕ-Κίνα: «Εξισορρόπηση» της πρόσβασης στην αγορά ζήτησε ο Μακρόν από τον Σι Τζιπίνγκ

admin

Το αμφίσημο ειδύλλιο της Ελλάδας με την Κίνα

admin

Εννέα χώρες της ΕΕ απορρίπτουν τη γαλλο-ισπανική πρόταση για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας

admin

Επίτροπος Ενέργειας: Θα αξιολογηθούν τα υπέρ και τα κατά της από κοινού προμήθειας φυσικού αερίου

admin

Τουρκία και Δύση βρέθηκαν στο χείλος της μεγαλύτερης διπλωματικής κρίσης

admin

Πριν το νομικό χάος, η ΕΕ αναζητά διάλογο με την Πολωνία

admin

Εργαλεία-κλειδί τα πρωτόκολλα βιωσιμότητας για την ενθάρρυνση των σύγχρονων αγροτών

admin

Πιερ Μοσκοβισί: Μαθαίνω με θλίψη τον πρόωρο θάνατο της Φώφης Γεννηματά

admin

Κατέληξε η Φώφη Γεννηματά μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Συντετριμμένος ο πολιτικός κόσμος (συνεχής ενημέρωση)

admin

Η Γερμανία θεωρεί «νόμιμη» την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

admin

Πρωθυπουργός Πολωνίας: Η ΕΕ απαιτεί «βάζοντάς μας το πιστόλι στον κρόταφο»

admin

Ντράγκι: Η ΕΕ πρέπει να εργαστεί άμεσα για τη διασφάλιση στρατηγικών αποθεμάτων ενέργειας

admin