Image default
Οικονομία

Γιατί ενδιαφέρει την Aegean η αγορά της Ρουμανίας

Οι προοπτικές ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος από την αναδυόμενη ρουμανική αγορά προς την Ελλάδα, αλλά και η σταθερή μακροχρόνια συνεργασία με την Cristian Tour, έστρωσαν το έδαφος για την αύξηση της συμμετοχής της AEGEAN στην Animawings. Όπως ανακοινώθηκε εχθές από τον ελληνικό αερομεταφορέα, που είχε κάνει το πρώτο βήμα για τη στρατηγική συνεργασία με τον ρουμανικό ταξιδιωτικό όμιλο Memento, μέλος του οποίου είναι και η Animawings, τον Μάρτιο του 2020, παρά την πανδημία, αύξησε τη συμμετοχή της από 25% σε 51%, έχοντας κάνει μια συνολική επένδυση της τάξεως των 1,3 εκατ. ευρώ σε καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο.

Πρόκειται για το δεύτερο, αλλά όχι τελευταίο, βήμα ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών, που συνεργάζονται ήδη για περισσότερα από 12 χρόνια. Όπως τόνισε ο ιδρυτής της Animawings και πρόεδρος του Memento Group, κ. Cristian Pandel, «η συμμετοχή της AEGEAN θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα, προσφέροντας υποστήριξη και τεχνογνωσία σε όλες τις ομάδες και τα τμήματα της Animawings μέσα από τη μεγάλη εμπειρία των στελεχών και ειδικών της, στις διαδικασίες και τα συστήματα λειτουργίας μιας αεροπορικής εταιρείας».

Η επένδυση αυτή, που θεωρείται περιορισμένου ρίσκου, ήρθε ως συνέχεια της σταθερής επένδυσης που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η AEGEANστην αγορά της Ρουμανίας, αυξάνοντας συνεχώς το πτητικό της έργο στα Βαλκάνια.

Η ρουμανική Animawings, που ιδρύθηκε μόλις το 2019, εκτελεί πτήσεις charter σε Ευρώπη και Αφρική. Από τη νέα τουριστική περίοδο, θα επιχειρεί αρχικά με τρία αεροσκάφη, που θα προέρχονται από τον στόλο της AEGEAN. Το πρόγραμμα της εταιρείας, που θα εξυπηρετεί κυρίως εξερχόμενο τουρισμό από την αγορά της Ρουμανίας με ναυλωμένες, αλλά και τακτικές πτήσεις, πρόκειται να ανακοινωθεί έως τα μέσα Νοέμβριου και αναμένεται μεταξύ άλλων να στηρίξει περαιτέρω την κίνηση προς την Ελλάδα.

Μετά την ενίσχυση της συμμετοχής της στο 51%, η AEGEAN θα αναλάβει τη συνδιοίκηση της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι θα αναλάβει την επιχειρησιακή διαχείριση, ενώ η εμπορική διαχείριση και υποστήριξη της Animawings θα πραγματοποιείται κυρίως από τον ταξιδιωτικό όμιλο Memento (CristianTour), που είναι και ο ιδρυτής της αεροπορικής.

Δεδομένης της μακροχρόνιας συνεργασίας, αλλά και του αυξανόμενου τουριστικού ενδιαφέροντος από τη Ρουμανία, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου, η επένδυση θεωρείται χαμηλού ρίσκου. Σημειώνεται ότι η αρχική επένδυση στην Animawings, που έγινε στις αρχές Μαρτίου του 2020, αφορούσε μειοψηφική συμμετοχή 25% έναντι 450.000 ευρώ.

Η AEGEAN με αυτή την κίνηση αναμένεται να ενισχύσει την παρουσία της στη ρουμανική αγορά, με στόχο να διευκολύνει την αύξηση του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος από τη Ρουμανία, μετά την πανδημία. Η εν λόγω συνεργασία στοχεύει στην ενίσχυση της θέσης της εταιρείας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να ανταποκριθεί στον υψηλό ανταγωνισμό που ήταν ήδη υπαρκτός το φετινό καλοκαίρι και αναμένεται να ενταθεί.

Όπως έπραξε και με τη διατήρηση της επένδυσης για το νέο στόλο μέσα στην κρίση, έτσι και με αυτή την κίνηση η AEGEAN συνεχίζει να υλοποιεί το αναπτυξιακό της πλάνο και να επενδύει σε πρωτοβουλίες που ενδυναμώνουν το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα.

Τα τελευταία χρόνια, ο ελληνικός αερομεταφορέας έχει ενισχύσει την παρουσία του στη ρουμανική αγορά. Σήμερα, πραγματοποιεί περίπου δέκα τακτικές πτήσεις την εβδομάδα μεταξύ Αθήνας και Βουκουρεστίου ενώ για το πρώτο τρίμηνο του 2022, έχει προγραμματίσει ήδη περίπου 15% αύξηση διαθέσεων θέσεων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019, δηλαδή πολύ πριν την πανδημία.

Ενδεικτικά, μόνο μέσω των ναυλωμένων πτήσεων που εκτελεί για λογαριασμό της Christian Tour, μετέφερε κατά τους θερινούς μήνες σημαντικό αριθμό επιβατών από 3 μεγάλες πόλεις της Ρουμανίας προς δημοφιλείς προορισμούς όπως το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της AEGEAN, κ. Δημήτρης Γερογιάννης, με αφορμή την ανακοίνωση, «θα προχωρήσουμε με προσεκτικά, σταδιακά βήματα με έμφαση όπως πάντα στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους επιβάτες μας και το βλέμμα μας πάντα στραμμένο στη στήριξη του τουρισμού της χώρας μας. Για εμάς, οι στρατηγικές συνεργασίες, μέσα από εδραιωμένες σχέσεις, αποτελούν κομμάτι του DNA μας και θεωρούμε ότι είναι απαραίτητες στη νέα εποχή».

Σχετικα αρθρα

Η ανατομία της Οικονομίας: Εκρηκτική αύξηση του ΑΕΠ χωρίς απασχόληση…

admin

Ντόναχιου: Πολύ ταχύτερη η ανάκαμψη από την πανδημία σε σχέση με την χρηματοπιστωτική κρίση

admin

Αδ. Γεωργιάδης: «Aδυσώπητοι σε όποιον προσπαθήσει να κερδοσκοπήσει»

admin

Η βραδύτερη μείωση του χρέους στο τραπέζι του Eurogroup

admin

Κρήτη και Ρόδο προτιμούν οι Γερμανοί για το καλοκαίρι 2022

admin

«Απόσταση» Σολτς-Σάντσεθ για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

admin

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα πληρωμή άνω των 5,3 εκατ. ευρώ

admin

Είσοδο στο μετα-σύμπαν επιχειρεί η Ralph Lauren

admin

Προσκεκλημένος του Διεθνούς Συνεδρίου για την Αειφορία ο καθηγητής Κων/νος Ζοπουνίδης

admin

«Πραγματικό ντιμπέιτ» για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης θέλει το Βερολίνο

admin

«Πραγματικό ντιμπέιτ» για τον προϋπολιγισμό της Ευρωζώνης θέλει το Βερολίνο

admin

Νέος αναπτυξιακός νόμος με ταχύτερες διαδικασίες – Και σε ιδιώτες η αξιολόγηση προτάσεων

admin