Image default
Οικονομία

Ευρωβουλή: Παράταση της περιαγωγής στην ΕΕ έως το 2032 και μειώσεις στις χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει την παράταση των υπηρεσιών περιαγωγής στην ΕΕ έως το 2032, καθώς και χαμηλότερες τιμές από ό, τι είχε αρχικά προταθεί, ως προϋποθέσεις για κλήσεις εντός της ΕΕ, μεταδίδει η ιστοσελίδα Euractiv.

 Η έκθεση που εγκρίθηκε σήμερα από την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Κοινοβουλίου (ITRE) θα αποτελέσει τη βάση για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο υιοθέτησε τη δική του προσέγγιση τον Ιούνιο. Η πρώτη  διαπραγμάτευση έχει προγραμματιστεί για τις 26 Οκτωβρίου.

«Είναι μια ευκαιρία να γίνουν μερικές αξιοσημείωτες βελτιώσεις, οι οποίες θα ωφελήσουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις χωρίς να προκαλούν προβλήματα στους φορείς εκμετάλλευσης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας», δήλωσε η Ανγκέλικα Βίνζιγκ, ευρωβουλευτής, υπεύθυνη του τομέα.

Ο Κανονισμός Περιαγωγής τέθηκε σε ισχύ το 2017, επιτρέποντας στους χρήστες κινητής τηλεφωνίας να πραγματοποιούν κλήσεις, να στέλνουν μηνύματα και να περιηγούνται στο διαδίκτυο στις χώρες της ΕΕ χωρίς πρόσθετες χρεώσεις. Ωστόσο, το τρέχον καθεστώς «περιήγησης σαν στο σπίτι» αναμένεται να λήξει στα τέλη Ιουνίου 2022 και απαιτείται νέος κανονισμός για την επέκταση του προγράμματος.

Προσθήκες του Κοινοβουλίου

Μία από τις βασικές προσθήκες που προβλέπει η έκθεση είναι η κατάργηση των επιπλέον χρεώσεων για κλήσεις προς άλλη χώρα της ΕΕ, των οποίων το κόστος θα ευθυγραμμιστεί με το κόστος των εθνικών κλήσεων. Η εκπρόσωπος των καταναλωτών Μονίκ Γκοϊέν χαρακτήρισε την πρόταση «ένα πολύ μεγάλο και καλοδεχούμενο βήμα προς τα μπροστά».

Επιπλέον, σύμφωνα με την φιλελεύθερη ευρωβουλευτή Ιζασκούν Μπιλμπάο, η έκθεση ITRE «απαγορεύει οποιαδήποτε αλλαγή στην ποιότητα των υπηρεσιών από τις εταιρείες, έτσι ώστε οι χρήστες διεθνούς περιαγωγής εντός της Ε.Ε. να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες δεδομένων τους υπό τις ίδιες συνθήκες με αυτές που θα είχαν στο σπίτι».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ταχύτητα του διαδικτύου, την οποία -ομολογουμένως- ορισμένοι φορείς εκμετάλλευσης υποβάθμιζαν στο εξωτερικό, μια πρακτική που οδήγησε σε δικαστικές διαμάχες ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ καθώς θεωρήθηκε ότι υπονομεύεται η αρχή της «περιαγωγής σαν στο σπίτι σας»

Σχετικα αρθρα

«Ομικρον»: Το ΔΝΤ δεν αποκλείει να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη

admin

«Κανονικότητα» τεκμηρίων για τα εισοδήματα του 2021

admin

Ευρωπαϊκή «σκούπα» κατά του μαύρου χρήματος – 1.803 συλλήψεις – Μπλόκο σε συναλλαγές 67,5 εκατ.ευρώ

admin

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα πληρωμή για 30.000 δικαιούχους

admin

ΣτΕ: Συνταγματική η καταβολή ειδικής αποζημίωσης μόνο στα μέλη των ανεξάρτητων Αρχών

admin

Συνεδριακός τουρισμός στην Αθήνα – Στόχος η πρώτη θέση για το 2022

admin

Πώς θα δοθούν τα 3,9 δισ. του νέου προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα»

admin

ΕΣΕΕ: Διευκρινίσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων τις τελευταίες Κυριακές του έτους

admin

Οι νικήτριες νεοφυείς, του Elevate Greeece

admin

ΗΠΑ: Μειώθηκε η ανεργία – Λιγότερο από το αναμενόμενο η αύξηση της απασχόλησης

admin

Ευρωβαρόμετρο: Το 73% των Ελλήνων θεωρεί το ευρώ «θετικό για τη χώρα»

admin

Υπ. Τουρισμού-Δήμος Αθηναίων: Συνεργασία για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο

admin