Image default
Ευρώπη

Η Πολωνία νομιμοποίησε την απώθηση μεταναστών στα σύνορά της

Το κοινοβούλιο της Πολωνίας νομιμοποίησε την Πέμπτη (14 Οκτωβρίου) με τροπολογία την απώθηση μεταναστών στα σύνορά της, καθώς και την παράβλεψη των αιτήσεων ασύλου από όσους εισήλθαν στη χώρα παράνομα.

Οι νομοθέτες έδωσαν, επίσης, το πράσινο φως σε ένα κυβερνητικό σχέδιο για την κατασκευή ενός τείχους ώστε να εμποδίζει τους μετανάστες να περνούν τα σύνορα από τη Λευκορωσία, ένα έργο που εκτιμάται ότι θα κοστίσει 353 εκατομμύρια ευρώ.

Χιλιάδες μετανάστες, οι περισσότεροι από τη Μέση Ανατολή, επιδίωξαν τους τελευταίους μήνες να περάσουν από τη Λευκορωσία στην Πολωνία ή σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την Πολωνία ότι θέλει να νομιμοποιήσει τις βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών.

Πολλές ΜΚΟ κατέκριναν την Πολωνία για την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα σύνορα, καθώς εμποδίζει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να βοηθήσουν τους μετανάστες.

Η αλλαγή του νόμου ήρθε δύο ημέρες αφότου μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας αμφισβήτησε την υπεροχή του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κηρύσσοντας σημαντικά άρθρα των συνθηκών της ΕΕ «ασυμβίβαστα» με το πολωνικό σύνταγμα.

Νωρίτερα την Πέμπτη η πολωνική αστυνομία δήλωσε ότι ένας ακόμη μετανάστης βρέθηκε νεκρός στα σύνορα με τη Λευκορωσία, αυξάνοντας τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους τελευταίους μήνες στους επτά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι οργάνωσε σκόπιμα την εισροή ως αντίποινα κατά των κυρώσεων που επέβαλε η Ε.Ε. κατά του καθεστώτος Λουκασένκο.

Τον Αύγουστο, η Christine Goyer, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Πολωνία, υπενθύμισε στη Βαρσοβία ότι «σύμφωνα με τη Σύμβαση για τους Πρόσφυγες του 1951, την οποία έχει υπογράψει η Πολωνία, οι άνθρωποι που ζητούν άσυλο δεν πρέπει ποτέ να τιμωρούνται, ακόμη και για παράτυπη διέλευση των συνόρων».

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι στην ιστορία της ΕΕ», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι στο πολωνικό κοινοβούλιο. «Η δημοκρατία δοκιμάζεται – για πόσο θα υποχωρούν ακόμα τα ευρωπαϊκά έθνη μπροστά στον σφετερισμό από ορισμένα θεσμικά όργανα της ΕΕ».

Ο Μοραβιέτσκι πρόκειται να παραστεί στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την επόμενη Τρίτη για να παρουσιάσει τη θέση της Πολωνίας περί διαμάχης για το κράτος δικαίου.

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Κοινές αγορές εμβολίου και αντιιικής θεραπείας για την ευλογιά των πιθήκων

admin

Μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη πρόκληση η Κίνα από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Μπλίνκεν

admin

Η Αλβανία υπέρ της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

admin

Μητσοτάκης – Ζέντερ: «Στρατηγικό συμφέρον της Ε.Ε. η διατήρηση ασφαλούς περιβάλλοντος στη Μεσόγειο»

admin

ΕΕ: Δεν γνωρίζει η αριστερά τι ποιεί η δεξιά με τις κυρώσεις στη Ρωσία

admin

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ οι εταιρείες εμπορίας – εισαγωγής σιτηρών

admin

Η Βουλγαρία πιθανόν να επιτρέψει την εξωσωματική γονιμοποίηση με γενετικό υλικό από αποβιώσαντες συζύγους

admin

Η Καρινθία της Αυστρίας σταματά την έκδοση διαβατηρίων λόγω επίθεσης χάκερ

admin

Ο Ντράγκι φιλοξενεί τον Πρόεδρο της Αλγερίας με το βλέμμα στο φυσικό αέριο

admin

Η Ισπανία έχει καταγράψει 120.000 Ουκρανούς από την έναρξη της εισβολής

admin

Στην Πορτογαλία καταγράφηκε η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση εγκληματικότητας το 2021

admin

Ενίσχυση των περιφερειών ζητά η πολωνική αντιπολίτευση ενόψει εκλογών

admin