Image default
Ευρώπη

Να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων η ΕΕ ζητούν οι ευρωβουλευτές

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν σχέδιο έκθεσης για την ενίσχυση της φαρμακευτικής στρατηγικής της ΕΕ, έτσι ώστε κάθε ασθενής να έχει έγκαιρη πρόσβαση σε φάρμακα, καθώς παρατηρείται αύξηση στις ελλείψεις φαρμάκων από το 2000 – σύμφωνα με το EURACTIV France.

Οι ευρωβουλευτές των Επιτροπών Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ΕΝVI) ενέκριναν την Τρίτη το σχέδιο (με 62 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 8 αποχές) με τίτλο «Προς μια φαρμακευτική πολιτική της ΕΕ που καλύπτει τις μελλοντικές ανάγκες», το οποίο παρουσίασε η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Ντολόρς Μονσεράτ.

Η πανδημία κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι ελλείψεις στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 20 φορές και αφορούν κυρίως βασικά φάρμακα.

«Η έκθεση ενισχύει την ευρωπαϊκή φαρμακευτική στρατηγική της επικείμενης αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ, θέτοντας τους ασθενείς στο επίκεντρο των πολιτικών υγείας», δήλωσε η Μονσεράτ.

Τον Νοέμβριο του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε τη Φαρμακευτική Στρατηγική για την Ευρώπη. Οι στόχοι της στρατηγικής περιλαμβάνουν τη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης σε προσιτά φάρμακα, την αύξηση της καινοτομίας στη φαρμακοβιομηχανία, την ενίσχυση της αμυντικής στρατηγικής ενάντια στις μελλοντικές πανδημίες και την ανάδειξη της ΕΕ σε ηγέτη στη δημόσια υγεία.

Η έκθεση της Μονσεράτ στοχεύει ακόμα να παρουσιάσει στην Επιτροπή ιδέες για τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας για το 2022, με κύριους στόχους την προώθηση της «πρόσβασης σε φάρμακα» και της «βιωσιμότητας των εθνικών συστημάτων υγείας».

«Ταυτόχρονα, πρέπει να ενισχύσουμε τις σχέσεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα της ΕΕ για μια στρατηγικά αυτόνομη και ανθεκτική φαρμακοβιομηχανία, που θα υποστηρίζεται από ένα αποτελεσματικό σύστημα κινήτρων και θα διέπεται από ένα σταθερό, εκσυγχρονισμένο και προσανατολισμένο στην ασφάλεια ρυθμιστικό πλαίσιο», ανέφερε η εισηγήτρια.

Η ευρωβουλευτής Βερονίκ Τριγιέ-Λενουάρ, επίσης μέλος της επιτροπής ENVI, δήλωσε στο EURACTIV France ότι «η έλλειψη φαρμάκων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των Ευρωπαίων κατά τη διάρκεια, ή και μη, υγειονομικών κρίσεων».

Η έλλειψη φαρμάκων στην Ευρώπη μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από τη μετεγκατάσταση της φαρμακευτικής παραγωγής εκτός Ευρώπης. Στην ευρωπαϊκή αγορά, το 40% των τελικών φαρμάκων προέρχονται από την Κίνα ή την Ινδία. Οι δύο χώρες παράγουν επίσης το 80% των φαρμακευτικών συστατικών (API) που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμάκων. Η Επιτροπή διαπίστωσε τον Ιούλιο του 2020 ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία καρκίνων, λοιμώξεων και διαταραχών του νευρικού συστήματος αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα μισά φάρμακα σε έλλειψη.

Για τους λόγους αυτούς οι ευρωβουλευτές είναι υπέρ της προώθησης φαρμακευτικών προϊόντων που παρασκευάζονται στην Ευρώπη «Made in Europe», τα οποία θα ενισχύσουν την «ανθεκτικότητα της παραγωγής και της προσφοράς της ΕΕ».

Στην έκθεσή της, η Επιτροπή ENVI επέκρινε επίσης τις αυξανόμενες τιμές των φαρμάκων τις τελευταίες δεκαετίες. Για να διορθωθεί αυτό, οι ευρωβουλευτές πρότειναν να αυξηθεί η διαφάνεια των τιμών και η δημόσια χρηματοδότηση για έρευνα και ανάπτυξη και να προωθηθεί η συλλογική διαπραγμάτευση.

Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν τη διευκόλυνση κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας που συντονίζονται σε επίπεδο ΕΕ και τη στήριξη μιας μεγαλύτερης παρουσίας στην αγορά γενοσήμων και βιοομοειδών φαρμάκων.

Οι ευρωβουλευτές της ENVI ζήτησαν επίσης από τη φαρμακοβιομηχανία να είναι φιλική προς το περιβάλλον και κλιματικά ουδέτερη «καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των προϊόντων». Επιπλέον κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) να αναπτύξουν «ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τις ελλείψεις φαρμάκων, βασισμένο σε μια διαφανή και κεντρική ευρωπαϊκή ψηφιακή πλατφόρμα».

«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα διασφαλίσουμε ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί συνολικά, σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας παραγωγής, χωρίς χρονικούς ή γεωγραφικούς περιορισμούς και με απόλυτη προτεραιότητα τις ανάγκες των ασθενών», δήλωσε η Τριγιέ-Λενουάρ.

Το σχέδιο της Μονσεράτ θα τεθεί προς ψήφιση στην προσεχή σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Νοέμβριο.

Σχετικα αρθρα

Η Λετονία ζητά μόνιμα αμερικανικά στρατεύματα για την προστασία από τη ρωσική απειλή

admin

«Ας φτάσουμε μέχρι τα αστέρια»: Ο στόχος της ΕΕ για πράσινο υδρογόνο κάτω από 2 €/κιλό μέχρι το 2030

admin

ECDC: Συνολικά 42 επιβεβαιωμένα κρούσματα με την «Όμικρον» σε 10 κράτη-μέλη

admin

Ποιο είναι το «μεγαλύτερο λάθος» της Μέρκελ κατά τον Τουσκ;

admin

ΕΕ- covid: Η επίτροπος Υγείας ζητεί ενίσχυση των προσπαθειών για τον εντοπισμό μεταλλάξεων

admin

ΕΥ: Ευκαιρίες χρηματοδότησης επιχειρήσεων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κεφαλαίων

admin

Καθυστερήσεις και «τρύπες» στον εμβολιασμό με τρίτη δόση προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση

admin

Β. Μακεδονία: Ο κορονοϊός κατασκευάστηκε «για να ελέγχει τους ανθρώπους» πιστεύουν οι περισσότεροι

admin

ΕΕ: «Απελευθερώνει» τις εξαγωγές εμβολίων

admin

Η Γαλλία χαιρετίζει την νέα «φιλοευρωπαϊκή» συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας

admin

Ο ΠΟΥ κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία για μελλοντική συνθήκη πρόληψης των πανδημιών

admin

Πόσο καλά γνωρίζεις την ΚΑΠ;

admin