Image default
Ευρώπη

Ο Τίμερμανς ενθαρρύνει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας από την Βουλγαρία

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σόφια την Παρασκευή (15 Οκτωβρίου), ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς είπε ότι η ΕΕ θα βοηθήσει τη Βουλγαρία να επανεκκινήσει ένα παλιό σχέδιο κατασκευής πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, προκειμένου να σταματήσει την καύση άνθρακα.

Ο Τίμερμανς, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, επισκέπτεται τη Βουλγαρία για να συναντηθεί με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Στέφαν Γιανέβ προκειμένου να συζητήσουν το σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας της χώρας από τον κορονοϊό.

Η Σόφια διαπραγματεύεται την προθεσμία για το κλείσιμο των ρυπογόνων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα προκειμένου να εξασφαλίσει το μερίδιό της από το ταμείο. Η Βουλγαρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών και δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των μελών της ΕΕ που δεσμεύτηκαν να καταργήσουν σταδιακά την καύση άνθρακα έως το 2030.

“Ο άνθρακας δεν έχει μέλλον”, δήλωσε ο Τίμερμανς στο κανάλι bTV, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για τους ανθρώπους που απασχολούνται στα ορυχεία άνθρακα και στα εργοστάσια. Ο Ολλανδός επίτροπος δήλωσε ότι είναι εγγονός δύο ανθρακωρύχων και ότι παίρνει το θέμα προσωπικά.

Ο Τίμερμανς βρέθηκε αντιμέτωπος διαδηλωτές που κρατούσαν πανό που έγραφε: “Πράσινη συμφωνία = αιματηρή συμφωνία”.

Ο Τίμερμανς δεν απάντησε αν η προθεσμία του 2040 για το κλείσιμο των ανθρακικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που ζητάει η Βουλγαρία είναι αποδεκτή από την Επιτροπή, λέγοντας μόνο ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα πρέπει πρώτα να εξετάσει το βουλγαρικό σχέδιο ανάκαμψης,κάτι που θα πάρει αρκετό χρόνο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πράσινη ενέργεια είναι η μόνη μακροπρόθεσμη λύση για την εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Τίμερμανς είπε σχετικά ότι το φυσικό αέριο είναι μια καλή μεταβατική λύση αλλά και ότι η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στο μέλλον.

Είπε ακόμη ότι οι Βρυξέλλες θα βοηθήσουν τη Βουλγαρία εάν η χώρα αποφασίσει να προχωρήσει στην κατασκευή ενός δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου στο Μπελένε. Η Βουλγαρία διαθέτει ένα εργοστάσιο με δύο αντιδραστήρες που λειτουργούν στο Κοζλοντούι.

Τον περασμένο Ιανουάριο, υπό τον πρώην πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, η Βουλγαρία εγκατέλειψε την κατασκευή του εργοστασίου κοντά στο Μπέλενε στον Δούναβη.
Ωστόσο, η πρόσφατη άνοδος των τιμών της ενέργειας ωθεί αρκετές χώρες της ΕΕ να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας.

Ο Τίμερμανς δήλωσε ότι εναπόκειται στη Βουλγαρία να “ελέγξει τους αριθμούς” και τα υπέρ και τα κατά όσον αφορά το Μπέλενε, προσθέτοντας: “πάρτε μια απόφαση την οποία θα μπορούμε να υποστηρίξουμε”.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους πόσο πληρώνει για ηλεκτρικό ρεύμα, ο Τίμερμανς είπε ότι τώρα ζει με τη σύζυγό του στις Βρυξέλλες και πληρώνουν 220 ευρώ το μήνα, αλλά αναμένει ότι το ποσό θα αυξηθεί.

Ο Τίμερμανς δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία εκπληρώνει τις συμφωνίες της με την ΕΕ και οι Βρυξέλλες δεν έχουν κανένα λόγο να πιστεύουν ότι η Μόσχα χειραγωγεί την αγορά.

Όσον αφορά τον Nord Stream 2, είπε ότι εναπόκειται στις γερμανικές αρχές να πιστοποιήσουν τον αγωγό. Μετά από αυτό, η Επιτροπή έχει δύο μήνες για να κάνει την αξιολόγησή της.
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ακόμα ότι η Βουλγαρία βρίσκεται στο σωστό δρόμο όσον αφορά τη δικαστική μεταρρύθμιση και ότι οι Βρυξέλλες θα στηρίξουν τη διαδικασία.

Η Βουλγαρία είναι χωρίς κυβέρνηση και κοινοβούλιο μέχρι τις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου.

Σχετικα αρθρα

Την άμεση απελευθέρωση Ντεμιρτάς ζητεί η ΕΕ

admin

Αξιωματούχος SPD: Οι σοσιαλιστές πρέπει να χτίζουν «προοδευτικές» συμμαχίες

admin

«Σύμπραξη για Καθαρό Υδρογόνο» ύψους 2 δισ. ευρώ: σήμα κατάργησης των αυτοκινήτων με καύσιμο το υδρογόνο

admin

Η Ισπανία καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση στην ανεργία από το 2008

admin

Φόβοι για επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον στην Ευρώπη σε λίγους μήνες

admin

Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ: Η Ρωσία δεν έχει «κανένα δικαίωμα» να δημιουργήσει μια σφαίρα επιρροής

admin

Σύγκρουση μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας

admin

Η Βόρεια Μακεδονία αισιοδοξεί για άρση του βουλγαρικού βέτο

admin

Μετάλλαξη Όμικρον: «Ελπίζουμε για το καλύτερο, προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», λέει η φον ντερ Λάιεν

admin

Γενικός εισαγγελέας του ΔΕΕ: Να απορριφθούν οι προσφυγές Πολωνίας και Ουγγαρίας

admin

Η Αλβανία είναι η τρίτη ασφαλέστερη ευρωπαϊκή χώρα στην Ευρώπη

admin

Ο Μακρόν δεσμεύεται να υπερασπιστεί το κράτος δικαίου και την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ευρώπη

admin