Image default
Επιχειρήσεις

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Συγκέντρωση δυνάμεων

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕΠΕΥ): Συγκέντρωση δυνάμεων

Πρακτικά αμετάβλητος έκλεισε ο Γενικός Δείκτης σε μια εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από την συρρίκνωση των διακυμάνσεων και των ημερήσιων συναλλαγών. Η έλλειψη σημαντικών εναυσμάτων από την εγχώρια ειδησεογραφία δεν βοήθησε στο να βγουν ζωηρές εντολές προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση παρά την ανάκαμψη που παρατηρήθηκε στις ξένες αγορές.

Αυτό αναφέρει αρχικά στο εβδομαδιαίο του σχόλιο ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μάνος Χατζηδάκης, ενώ παράλληλα προσθέτει τα ακόλουθα:

Στα αξιοσημείωτα της εβδομάδας που πέρασε ήταν η καταγραφή νέων εισροών στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού ύψους 15,4 εκατ. ευρώ τα οποία προήλθαν από εισροές ύψους 14 εκατ. ευρώ στα μετοχικά αμοιβαία της Πειραιώς ΑΕΔΑΚ σε συνέχεια των 52 εκατ. ευρώ που είχαν καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Το γεγονός που δεσπόζει στην ατζέντα την ερχόμενη εβδομάδα είναι η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ. Οι μέτοχοι της εταιρία θα κληθούν την ερχόμενη Τρίτη να αποφασίσουν το ύψος των αντληθέντων κεφαλαίων καθώς και για την διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα συμμετοχής στην Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου. Πέρα από τους όρους της αύξησης θα τεθεί σε ψηφοφορία και η συμφωνία πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στον προτιμητέο επενδυτή Spear WTE Investments (Macquarie) δίνοντας ενδεχομένως κάποιες νέες πληροφορίες για τους όρους της πώλησης. Εφόσον η συνέλευση δώσει την έγκριση της ανοίγει ο δρόμος για την διάθεση των μετοχών μέσω της διαδικασίας ανοίγματος βιβλίου προσφορών στην Ελλάδα και το Εξωτερικό κατά πάσα πιθανότατα προς τις αρχές Νοεμβρίου. Η έκβαση του εγχειρήματος δεν θα επηρεάσει μόνο την ΔΕΗ αλλά θα έχει ευρύτερο αντίκτυπο αφού μετά την αύξηση θα απελευθερωθούν δυνάμεις που προς το παρόν εστιάζουν στην μέγιστη δυνατή συμμετοχή στην διαδικασία της αύξησης.

Τεχνικά o Γενικός Δείκτης δεν έδειξε ιδιαίτερες διαθέσεις υπέρβασης των 900 μονάδων, οι συναλλακτικές προδιαγραφές μιας τέτοιας διαφυγής είναι τέτοιες που επί του παρόντος είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξει αλλαγή στο μοτίβο συσσώρευσης των τελευταίων εβδομάδων, αν όχι μηνών. Οι αγοραστές κάνουν συντήρηση δυνάμεων, έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι των πωλητών ωστόσο δεν φαίνεται να βιάζονται να κινηθούν προς τις σκληρές αντιστάσεις του Δείκτη. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο μέσον μιας διαδρομής ανάμεσα σε δύο συγκλίνουσες τάσεις που ορίζουν το τέλος ενός τριγώνου. Άσχετα πλέον με το αν βρίσκεται σε ανοδική διαδρομή λόγω της διάσπασης των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών η Αγορά οδεύει διαγραμματικά προς το τέλος της συσσώρευσης και σε μέγιστο βάθος δύο μηνών θα δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα των δυνάμεων που θα επικρατήσουν μακροπρόθεσμα. Ο Γενικός Δείκτης από τον Απρίλιο και μετά έχει μείνει εντός ενός σχετικά σφιχτού εύρους διακύμανσης μέσα στο οποίο έλαβαν και αναμένεται να λάβουν χώρα σημαντικές εταιρικές πράξεις και απαιτητικές αυξήσεις κεφαλαίου. Η Αγορά δίνει την εντύπωση ενός τρένου εν αναμονή που μεθοδικά επιβιβάζει νέους παίκτες πριν το σήμα της εκκίνησης. Η διεκπεραίωση αυξήσεων κεφαλαίου και η έκδοση ομολόγων πολλών δισεκατομμυρίων σε μια τόσο στενή ζώνη τιμών δεν θα αργήσει να δώσει μια νέα κίνηση σε νέα επίπεδα τιμών κάτι το οποίο φαίνεται από τον τριγωνικό τεχνικό σχηματισμό που οδεύει χρονικά προς την λύση του.

Την Δευτέρα ξεκινάει η Δημόσια Προσφορά Ομολόγων της Capital Product για την Κύρια Αγορά του ΧΑ, η οποία θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Τετάρτης 20 Οκτωβρίου. Από τις 20 Οκτωβρίου οι μετοχές του ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύονται χωρίς το προμέρισμα χρήσης ύψους 10 λεπτών ανά μετοχή. Οι μέτοχοι της εταιρίας θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ χρηματικής διανομής ή μετοχών (scrip dividend) σε τιμή που διαμορφωθεί με βάση σταθμισμένη τιμή διαπραγμάτευσης μεταξύ 22 και 29 Οκτωβρίου. Από την ερχόμενη Τετάρτη έως και την Πέμπτη θα διεξαχθεί ψηφιακά το 4ο συνέδριο εταιριών της μικρής Κεφαλαιοποίησης υπό την αιγίδα της ΕΧΑΕ με την συμμετοχή 12 εταιριών.

Οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου των εισηγμένων εταιριών στις ΗΠΑ θα κρατήσουν το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας ακμαίο καθώς πληθαίνουν οι κλάδοι που θα δώσουν εικόνα του εννεαμήνου τους και κυρίως κάποιες ενδείξεις για την προοπτική που αναμένουν στο δ’ τρίμηνο. Στις κυριότερες από αυτές επισημαίνουμε τις εξής: 19/10: Philip Morris, Johnson & Johnson, P&G, Netflix 20/10: Verizon, IBM, Tesla, 21/10: AT&T, Intel, Snap 22/10: American Express. Επισημαίνεται ακόμα ότι σε επίπεδο μακροοικονομικών ανακοινώσεων οι αγορές αναμένουν την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον μήνα Σεπτέμβριο την προσεχή Τετάρτη 20 Οκτωβρίου.

Τέλος, την ερχόμενη Παρασκευή η S&P θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο.

 • Μάνος Χατζηδάκης
 • BETA ΑΧΕΠΕΥ
 • ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ
 • χρηματιστηριακό σχόλιο

  Σχετικα αρθρα

  Κρίστιαν Χατζημηνάς (ΕΕΝΕ): Μείωση μη μισθολογικού κόστους σε εταιρείες και εργαζομένους που επενδύουν σε δεξιότητες

  admin

  Λιανός (Επιτροπή Ανταγωνισμού): Περισσότεροι από ποτέ οι έλεγχοι τα τελευταία 2 έτη

  admin

  ΤΖΟΚΕΡ: 6 εκατ. στο τζακ ποτ της Κυριακής 14/8 

  admin

  Αριστοτέλης Παντελιάδης: Επεκτείνει τις δραστηριότητες της METRO ΑΕΒΕ

  admin

  Riviera Tower: O υψηλότερος και πράσινος ουρανοξύστης της Μεσογείου

  admin

  ΠΣΕ: Νέα άνοδος 59,8% στις ελληνικές εξαγωγές τον Ιούνιο 2022 (πίνακες)

  admin

  CPI: Διαπραγμάτευση μετοχών από το stock option plan από 18/8

  admin

  CPI: Στις 18/8 η έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο

  admin

  Αποζημιώσεις σε όσους έχασαν την πτήση τους δίνει το αεροδρόμιο Σχίπχολ του Άμστερνταμ (vid)

  admin

  ΠΑΕ ΑΕΚ: Συνεχίζεται η χορηγική συνεργασία με την Volton και το 2022- 2023  

  admin

  H ΕΚΤΕΡ ανέλαβε έργο αξίας 1,22 εκατ. ευρώ στην Τζια

  admin

  Huawei: Μικρή άνοδος 1,4% στα έσοδα το δεύτερο τρίμηνο

  admin