Image default
Πολιτική

Έπεσαν οι υπογραφές για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ – Οι δεσμεύσεις Μπλίνκεν

Έ[πεσαν οι υπογραφές για τη νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Το νέο, διμερές σύμφωνο  φέρει τις υπογραφές του επικεφαλής του State Department, Άντονι Μπλίνκεν και του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Δένδια, ο οποίος βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην Ουάσιγκτον, πραγματοποιώντας σειρά διπλωματικών επαφών, μεταξύ των οποίων και με εξέχοντα μέλη του Κογκρέσου.

Secretary Blinken and Greek Foreign Minister Dendias deliver opening remarks - 9:15 AM

Στο περιεχόμενο της συμφωνίας περιλαμβάνονται σημαντικές δυνατότητες για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να αναπτυχθούν περαιτέρω σε ελληνικές περιοχές ενδιαφέροντος, δηλαδή στην Αλεξανδρούπολη, τη Σούδα, το Λιτόχωρο, το Στεφανοβίκειο και τη Λάρισα. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το thetimes|-.gr, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν επίσημη πρόσβαση για ασκήσεις στο πεδίο βολής του Λιτοχώρου, δικαίωμα μεταστάθμευσης στην 1η ΤΑΞΑΣ (Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού) στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας και στρατωνισμό σε στρατόπεδα στην Αλεξανδρούπολη, εκτός από τις ήδη θεσμοθετημένες διευκολύνσεις στο ναύσταθμο της Σούδας, στην Κρήτη.

Ειδικά για την Αλεξανδρούπολη, η γεωπολιτική της σημασία στην ευρύτερη περιοχή αναδεικνύεται έτι περισσότερο από τη Συμφωνία, καθώς θα αποτελέσει το βασικό φορέα υποδοχής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, ώστε να σταθμεύουν συστηματικά, προκειμένου να αναπτύσσουν επιχειρησιακές δραστηριότητες στην Ανατολική Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν εγκατασταθεί αμερικανικές δυνάμεις σε στρατόπεδα του Δ’ Σώματος Στρατού στην περιοχή και χρησιμοποιούν λιμενικές εγκαταστάσεις στην πόλη. «Η Ελλάδα αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της» τόνισε, άλλωστε, στο χθεσινό χαιρετισμό του στην επετειακή εκδήλωση για τα 47 χρόνια της ΝΔ, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα με αποδέκτες, τοποθετημένους στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.

Στην ίδια κατεύθυνση, «η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ αναβαθμίζει περαιτέρω τη χώρα γεωστρατηγικά και πολιτικά. Ενισχύει τη θέση της Ελλάδος στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και εμπεδώνει διεθνώς το ρόλο της ως παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας αλλά και ως ασφαλούς επενδυτικού προορισμού. Αποκτά μεγαλύτερη σημασία τώρα η δέσμευση των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που γίνεται σε μια περίοδο αναπροσαρμογής των προτεραιοτήτων και μετατόπισης του ενδιαφέροντός τους από την Ευρώπη» σχολίασε σχετικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επισημαίνοντας παράλληλα πως «η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ένας αξιόπιστος και σταθερός εταίρος στην περιοχή».

«Η ανανέωση, σε συνδυασμό με το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία δύο χρόνια με το νομοσχέδιο East Med Act και το νομοσχέδιο για την ελληνοαμερικανική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία, προσφέρουν ισχυρή στήριξη στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου, κάνοντας παράλληλα λόγο για «ενεργητική και σώφρονα διπλωματία» εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, που οδηγεί σε «αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες και να προάγουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, σε όλες τις διαστάσεις σε όλο το εύρος».

ΗΠΑ: Άπαξ επιστροφή

Η σημερινή υπογραφή έχει υπερβεί ήδη σε γεωπολιτικό επίπεδο τα στενά όρια του διμερούς της πλαισίου, καθώς παράγει πολλαπλά διπλωματικά αποτελέσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, πριν στεγνώσει το μελάνι της ελληνογαλλικής συμφωνίας. Πέραν της τουρκικής αμηχανίας, εκφρασμένης δια του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση προς την Ουάσιγκτον, εγκαλώντας τις ΗΠΑ ότι εξοπλίζουν τρομοκράτες στη Συρία, η σημερινή υπογραφή αποτυπώνει εν πολλοίς τον αναβαθμισμένο ρόλο που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα, μετά και από την αποχώρησή τους από την Ανατολική Μεσόγειο.

Μολονότι δεν έχουν περάσει ούτε τρεις μήνες από τη στρατηγική απόφαση της Ουάσιγκτον να αποσυρθεί από το Αφγανιστάν, στέλνοντας διεθνές μήνυμα μετατόπισης του κέντρου βάρους των επιχειρήσεών της στον Ινδο- Ειρηνικό, η «ολική επαναφορά» άπαξ με αφορμή το διμερές πλαίσιο ΗΠΑ – Ελλάδας σε ζητήματα αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, αναδεικνύει την Αθήνα σε παράγοντα – κλειδί για την ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι με την συνομολόγηση της πενταετούς αμυντικής συμφωνίας η Ουάσιγκτον αναλαμβάνει εμμέσως την υποχρέωση να μην επιτρέψει επίθεση τρίτης χώρας στο έδαφος που φιλοξενεί τόσο σημαντικές βάσεις για την στρατιωτική της μηχανή.

Παράλληλα, η Συμφωνία εξασφαλίζει και επιχειρησιακά την Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο που η Βορειοατλαντική Συμμαχία επικαιροποιεί το ρόλο της στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Σε επίπεδο υψηλού συμβολισμού, άλλωστε, κατά τη στιγμή της υπογραφής της Συμφωνίας, η οποία θα μεταδίδεται ζωντανά από τον ιστότοπο του State Department, 15 αμερικανικά μαχητικά F-15 βρίσκονται στη 110 ΠΜ στην Λάρισα, την «καρδιά» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθότι πλησίον της βάσης εδρεύει το ΑΤΑ (Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας) .

Παράλληλα, η αμερικανική δέσμευση για προστασία της ελληνικής εδαφικής κυριαρχίας αναμένεται να αποτυπωθεί και γραπτά, δηλαδή στο προοίμιο της Συμφωνίας, αλλά και στο κείμενο επιστολής που θα απευθύνει, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν προς τον κ. Δένδια.

Στην επιστολή αυτή, ο επικεφαλής του State Department εικάζεται ότι θα επαναλαμβάνει την «αφοσίωση» των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας στη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή, δεσμευόμενος να αποτρέψουν ενέργειες που θα απειλούν την σταθερότητα. 

Ειδήσεις σήμερα:Ιατροδικαστική εξέταση και για τα αδέρφια της 8χρονης που έπεσε θύμα βιασμού στη Ρόδο46 νεκροί και 41 τραυματίες από φωτιά σε κτίριο στη νότια ΤαϊβάνΣε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα – Ο Ερντογάν απέλυσε τρία μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής

Σχετικα αρθρα

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι με τη βιβλιοθήκη, είναι με τις βαριοπούλες

admin

Μητσοτάκης: Η οδηγία προς τους υπουργούς με ορίζοντα τη ΔΕΘ – «Βγείτε έξω, μιλήστε με τους πολίτες»

admin

Τουρκία – Τσαβούσογλου: Νέες αιχμές κατά της Ελλάδας σε δηλώσεις για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

admin

Νίκος Δένδιας για Β. Μακεδονία: Η επικύρωση των συμφωνιών θα γίνει, όταν το επιτρέψει το εθνικό συμφέρον και το πρόγραμμα της Βουλής

admin

Θεοδωρικάκος για ΑΠΘ: «Να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να δίνει πολιτική κάλυψη στους μπαχαλάκηδες»

admin

Μητσοτάκης για Τουρκία στο υπουργικό: Δεν θα ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο – Θα δημοσιοποιούμε διεθνώς όσα συμβαίνουν

admin

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο – Θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας

admin

Κεραμέως σε ΣΚΑΪ 100,3: Το έργο στο ΑΠΘ θα προχωρήσει – Τι θα γίνει με την πανεπιστημιακή αστυνομία

admin

Μητσοτάκης για Τουρκία στο υπουργικό: Θα δημοσιοποιούμε διεθνώς όσα συμβαίνουν – Δείτε live

admin

Αναστασιάδης: Η Ρωσία χρησιμοποιεί για την εισβολή στην Ουκρανία τα ίδια επιχειρήματα με την Τουρκία για την Κύπρο

admin

Αντιπρόεδρος ΑΚΡ: «Τι δουλειά έχουν οι αμερικανικές βάσεις μπροστά στη μύτη μας;»

admin

Κωσταράκος για τουρκικές υπερπτήσεις: Με ένα μοιραίο λάθος μπορεί να θρηνήσουμε θύματα – Ας συνετιστούν όσο είναι καιρός

admin