Image default
Πολιτική

Αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ: Ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και «ομπρέλα προστασίας» για την εδαφική της ακεραιότητα

Χθες «έπεσαν» οι υπογραφές για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ. Συνοδεύθηκαν από τις κοινές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκου Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι με την υπογραφή της συμφωνίας ενδυναμώνεται η ελληνοαμερικανική συνεργασία. Παραλλήλως, είπε ότι οι ΗΠΑ ευγνωμονούν την Ελλάδα, η οποία είναι «ένας αξιόπιστος σύμμαχος ιδιαίτερα στο θέμα του Αφγανιστάν». Υπογράμμισε επίσης την γνωστή αμερικανική θέση ότι «η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ προανήγγειλε την συνδρομή των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε από την πλευρά του, ότι «οι ΗΠΑ ανησυχούν όλο και περισσότερο στις προκλήσεις που απασχολούν τον κόσμο», ενώ επισήμανε ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει casus belli και καθημερινές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», τις οποίες ξεκαθάρισε ότι θα τις αντιμετωπίσει διπλωματικά. Η Ελλάδα είναι έτοιμη «να δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση» είπε, τονίζοντας ότι η χώρα μας «είναι από τις πρώτες χώρες που εντάχθηκαν στην ΕΕ και έχει μια αυξανόμενη ευθύνη, προκειμένου να ενταχθούν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην Ένωση». Πρόσθεσε επίσης, ότι «η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια χώρα-σύμμαχος του ΝΑΤΟ», σημειώνοντας ότι θέλει να καταπολεμηθούν οι παγκόσμιες προκλήσεις όπως είναι η πανδημία και η κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε και τις δωρεές εμβολίων που έχει κάνει η χώρα μας, οι οποίες αγγίζουν τα δύο εκατομμύρια εμβόλια.

«Μοιραζόμαστε κοινές αξίες και τον σεβασμό μας για το διεθνές δίκαιο» είπε τέλος, σε μια σαφή αναφορά προς την Τουρκία και τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συμφωνία είναι πενταετούς διάρκειας και προβλέπει τη χρήση από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα, πέραν της βάσης της Σούδας. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν πρόσβαση και στο πεδίο βολής του Λιτοχώρου, δικαίωμα μεταστάθμευσης στην ταξιαρχία της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας και δικαίωμα παραμονής σε στρατόπεδα στην Αλεξανδρούπολη.

Επιπλέον, παρέχει το δικαίωμα στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να εδράζονται σε περισσότερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ελληνική επικράτεια. Στο πλαίσιο αυτό, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν πρόσβαση και στο πεδίο βολής του Λιτοχώρου. Θα μπορούν να μετασταθμεύσουν στην ταξιαρχία της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας και έχουν δικαίωμα παραμονής σε στρατόπεδα στην Αλεξανδρούπολη.

Η συμφωνία συνοδεύεται από μία επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. Σε αυτήν, τονίζει τη δυνατότητα ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων σε ελληνικά νησιά, πέραν της Κρήτης, κάτι που διπλωματικές πηγές στην Αθήνα ερμηνεύουν ως κίνηση που σημαίνει, ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν de facto την πλήρη κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά και τη δυνατότητα στρατιωτικοποίησής τους. Αναφέρεται επίσης στον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα σε περιφερειακό επίπεδο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ελλάδα ως σταθερό σύμμαχο και εταίρο του ΝΑΤΟ. Επικροτούμε τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας. Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδας».

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναλαμβάνει την δέσμευση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας από απειλές ή ένοπλη επίθεση, ενώ περιέχει και ρητή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Τονίζεται επίσης ότι για πρώτη φορά σε συμβατικό κείμενο που αφορά την Ελλάδα, οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν ότι η απειλή χρήσης βίας είναι μη αποδεκτή πρακτική, κάτι που η ελληνική πλευρά ερμηνεύει ως «έμμεση καταδίκη του τουρκικού casus belli».

Μέσω της συμφωνίας αυτής, η χώρα μας αποκτά μία ομπρέλα προστασίας, ειδικά σε ό,τι αφορά στην εδαφική ακεραιότητά της. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η συμφωνία MDCA αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» και «έμπρακτη αναγνώριση» του διευρυμένου γεωπολιτικού ρόλου που καλείται να παίξει η Ελλάδα. Επισημαίνουν μάλιστα ότι οι ΗΠΑ επιλέγουν να ενισχύσουν το στρατηγικό αποτύπωμά τους στη χώρα μας, την ώρα που απομακρύνονται από την Ευρώπη και στρέφουν το ενδιαφέρον τους στον Ειρηνικό. Δεν χώράει αμφιβολία ότι ενισχύει τις διμερείς σχέσεις κι αυτό είναι αναμφισβήτητα θετικό σε μία περίοδο ιδιαίτερης γεωπολιτικής ρευστότητας ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την συμφωνία Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών, ως μία επιτυχία της κυβέρνησης και του Υπουργού Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον ίδιο πλέον οι ΗΠΑ ενισχύουν το στρατηγικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα σε περιοχές κρίσιμης σημασίας, σε μία ακτίνα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, και μάλιστα σε μία περίοδο αναπροσαρμογής των διεθνών ενδιαφερόντων τους. «Πρόκειται για επιτυχία της χώρας, της κυβέρνησης και του Υπουργού Εξωτερικών που υπογράφει αυτήν την ώρα την ανανέωση της συμφωνίας με τον Αμερικανό ομόλογό του. Πολύ περισσότερο, καθώς αυτή θα συνοδεύεται και από επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Blinken, με την οποία οι ΗΠΑ διακηρύσσουν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Μετά την Στρατηγική Εταιρική Σχέση αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με την Γαλλία, η χώρα μας προσθέτει, έτσι, έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των διμερών συμμαχιών της. Θωρακίζοντας τα εθνικά της συμφέροντα και τον δυναμικό γεωπολιτικό της ρόλο. Ενισχύοντας την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά και τους διατλαντικούς δεσμούς. Αλλά και υπογράφοντας συμφωνίες που εκπέμπουν μηνύματα ειρήνης και σταθερότητας», προσθέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Επισημαίνεται, ότι η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει τη νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας προς κύρωση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς στις 6 Νοεμβρίου λήγει η ισχύουσα. Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε ήδη τον ελληνικής καταγωγής βουλευτή Τζον Σαρμπάνη για τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Είχε συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιαίρ Λαπίντ και ύριο με τον υπουργό Εξωτερικών των Εμιράτων.

Δείτε όλη την συμφωνία: 

Ειδήσεις σήμερα:Απολογία Έφης Κακαράντζουλα: Η εμμονή με τον Νώντα, το τηλεφώνημα για το βιτριόλι, η συγνώμη και το «αίσθημα εκδίκησης»Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καστανίδης καταθέτουν υπογραφές – Παράταση για Γερουλάνο, ΚεγκέρογλουΗΠΑ: Με «μόλυνση» στο νοσοκομείο ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον – Δεν έχει κορωνοϊό


Σχετικα αρθρα

Ντιμπέιτ ΚΙΝΑΛ: «Κόντρες» για τις μετεκλογικές συνεργασίες, τη συμμετοχή στις κάλπες και… αιχμές για «νεόγερους»

admin

Κατρούγκαλος για Σαχέλ: 1η φορά ελληνικές δυνάμεις εκτός ΕΕ χωρίς απόφαση διεθνούς οργανισμού

admin

Το σύστημα υγείας αντέχει δηλώνει η Μίνα Γκάγκα από το εφημερεύων νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

admin

Δείτε live: Σε εξέλιξη στην ΕΡΤ το ντιμπέιτ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

admin

Θεοδωρικάκος: Υποχρεωτική η μάσκα στα γήπεδα

admin

Οικονόμου: Επί Τσίπρα πολύ πιο ήπιες ποινές για περιστατικά έμφυλης βίας και δολοφονίες γυναικών

admin

Καϊλή: Διαρχία με Παπανδρέου ή Κωνσταντινόπουλο στη Βουλή αν εκλεγεί ο Ανδρουλάκης;

admin

Υποκρίσια Τσίπρα στα ζητήματα «έμφυλης βίας» καταγγέλλει ο Γιάννης Οικονόμου

admin

Ο κύκλος επαφών του Τσίπρα για τη διαχείριση της πανδημίας

admin

«Αντιεμβολιαστική καμπάνια με τις ευλογίες Τσίπρα» κάνει ο Πολάκης, λέει η Νέα Δημοκρατία

admin

Για αντιεμβολιαστική καμπάνια κατηγορεί η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή ανάρτηση Πολάκη

admin

Για «αντιεμβολιαστική καμπάνια» κατηγορεί η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή ανάρτηση του Παύλου Πολάκη

admin