Image default
Πολιτική

Το μήνυμα Μπλίνκεν στον Δένδια : Με την αμυντική συμφωνία, θα αυξήσουμε την παρουσία μας στην ανατολική Μεσόγειο

Σήμα εμβάθυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν τη σημερινή έναρξη του τρίτου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ -Ελλάδας, που κορυφώθηκε με την υπογραφή της πενταετούς Συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement -MDCA).Όπως είναι γνωστό, η συμφωνία έχει πενταετή ισχύ και στη συνέχεια θα συνεχίσει να ισχύει επ’ αόριστον, εκτός αν μία από τις δύο πλευρές αποφασίσει διαφορετικά, με περιθώριο προειδοποίησης δύο ετών δια της διπλωματικής οδού. Με την συμφωνία, οι αμερικανικές στρατιωτικές Δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιούν όλες τις ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. 

Ο κ. Μπλίνκεν έκανε λόγο για «κοινές προκλήσεις», απέναντι στις οποίες Ελλάδα και ΗΠΑ μπορούν να γίνουν ακόμη πιο ισχυρές για την προάσπιση της ειρήνης και της δημοκρατίας. «Αυτός ο διάλογος είναι ένα παράδειγμα του πόσο κοντά βρίσκονται οι χώρες μας» συνέχισε ο ίδιος, αλλά και της αμοιβαίας εκτίμησης, η οποία πηγάζει ήδη από την αρχαία Ελλάδα και τη «μοναδική» γένεση της Δημοκρατίας εκεί. Η Δημοκρατία, κατά τον κ. Μπλίνκεν αποτελεί και διακηρυγμένο στόχο της διοίκησης Μπάιντεν, ώστε «αποτελεσματικά να φτάνει στους πολίτες της», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρθηκε και στη χρονική εγγύτητα της Αμερικανικής και της Ελληνικής Επανάστασης (με απόσταση 45 ετών μεταξύ τους), με αφορμή τη φετινή επέτειο του αγώνα του 1821, επισημαίνοντας το πόσο κοντά βρίσκονται και σήμερα, στον 21ο αιώνα οι δύο χώρες.

Παράλληλα, ο στρατηγικός διάλογος σχεδιάστηκε, για να καλύψει ένα ευρύ πεδίο δυνητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών υποστήριξε ο κ. Μπλίνκεν, προαναγγέλλοντας ότι αυτή η συνεργασία θα διευρυνθεί, εκτεινόμενη από την ασφάλεια, το κλίμα, τις επενδύσεις, την περιφερειακή συνεργασία, μέχρι τις σύγχρονες, ανθρωπιστικές προκλήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά στην αμερικανική συνδρομή στις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, ενώ για τη σημερινή συμφωνία εκτίμησε ως «ιδιαίτερα ευτυχής» πως αυτή θα «οδηγήσει σε μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ δύο υπερήφανων συμμάχων στο ΝΑΤΟ».

«Οι αμερικανικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες τοποθεσίες» τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και απευθυνόμενος σε πρώτο ενικό πρόσωπο στον Έλληνα ομόλογό του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα γιατί «είστε ένας τόσο αξιόπιστος σύμμαχος προς εμάς», φέρνοντας ως παράδειγμα και την περίπτωση του Αφγανιστάν. «Πρέπει να πω ότι η Ελλάδα ήταν ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή» ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν, αλλά και «πυλώνας των βορειοατλαντικών σχέσεων».

Η φιλία και ο «Γιάννης»

Επιπλέον, «αυτός ο διάλογος είναι μεταξύ κυβερνήσεων αλλά η φιλιά μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ είναι πολύ πιο ευρεία κα βρίσκεται στην καρδιά των λαών μας» περιέγραψε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, αφού «εκατομμύρια Αμερικάνων είναι ευλογημένοι με ελληνική κληρονομιά», σημείωσε. Ο ίδιος υπενθύμισε την ελληνική φιλοξενία και γαστρονομία ως σημεία της ελληνοαμερικανικής ταυτότητας και έκανε ειδική αναφορά στον «Γιάννη» (Γιάννη Αντετοκούνμπο) λέγοντας πως «τώρα ίσως είναι από τους πολυαγαπημένους αθλητές σε όλο τον κόσμο, όπου όλοι το ξέρουμε ως Γιάννη», προσθέτοντας πως «μας υπενθυμίζει ότι ακολούθησε το λαμπρό παράδειγμα» των Ελλήνων που ήρθαν στις ΗΠΑ ως μετανάστες.

Μεταφέροντας μάλιστα τις ευχαριστίες του ίδιου του Προέδρου Μπάιντεν, τον οποίο ο κ. Μπλίνκεν χαρακτήρισε «επίτιμο μέλος της ελληνικής κοινότητας», «είμαστε ακόμη πιο ισχυροί σήμερα», κατέληξε.

Δένδιας: «Βαθιά ριζωμένη στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα»

«Η στρατηγική μας εταιρική σχέση έχει φτάσει σε απρόσμενα επίπεδα» τόνισε από πλευράς του ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή Συμφωνία «τον θεμέλιο λίθο της μακρόχρονης συνεργασίας μας». «Η αφοσίωσή σας στην Ελλάδα είναι κάτι που εκτιμούμε πολύ» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας πως ΗΠΑ και Ελλάδα είναι «αποφασισμένα κράτη», για να προστατεύσουν και να διαφυλάξουν την κυριαρχία τους, αλλά και την εδαφική τους ακεραιότητα».

«Είμαστε πολύ κοντά με την Αλβανία»

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπενθύμισε προς τον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην Μεσόγειο και ως εκ τούτου αντιμετωπίζει ένα casus belli αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, επικαλούμενος τη διαχρονική αμερικανική επιταγή στην τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Μάλιστα, ο κ. Δένδιας μετέφερε στον ομόλογό του όλη την δραστηριότητα της Ελλάδας την τελευταία διετία στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή τις ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, προαναγγέλλοντας πως «είμαστε πολύ κοντά με την Αλβανία».

Ενδυνάμωση ευρωπαϊκού βραχίονα

Επιπλέον, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπενθύμισε πως η Ελλάδα είναι η πρώτη νοτιοανατολική ώρα που έχει ενταχθεί στην ΕΕ και έχει μια «ειδική ευθύνη» για την ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων σε ΕΕ, ενώ για την πρόσφατη ελληνογαλλική συμφωνία σημείωσε πως «αυτή η συνεργασία θα μας βοηθήσει στην ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού βραχίονα του ΝΑΤΟ». «Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια χώρα βαθιά ριζωμένη στο ΝΑΤΟ» παρατήρησε ο κ. Δένδιας και κατέληξε λέγοντας πως στο μέτρο των δυνατοτήτων μας «θέλουμε να καταπολεμήσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η πανδημία και η κλιματική αλλαγή».

Διπλωματικές πηγές :  Η επιστολή Μλπίνκεν μιλά για δυνατότητα ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων σε ελληνικά νησιά πέρα της Κρήτης

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με την συμφωνία η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και “περιφερειακός ηγέτης”.

Στην επιστολή του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναγνωρίζει τον ρόλο της Ελλάδας ως “περιφερειακού ηγέτη” καθώς και “πυλώνα σταθερότητας”, υποδηλώνοντας έτσι ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν η χώρα μας να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, τόσο με την προώθηση της Ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, όσο και ως παράγων σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Παράλληλα η επιστολή επιβεβαιώνει τις άριστες διμερείς σχέσεις, οι οποίες “φτάνουν σε νέα ύψη”, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Η επιστολή υπογραμμίζει την δέσμευση των ΗΠΑ για την αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας από απειλές ή ένοπλη επίθεση.

Η σχετική αναφορά, η οποία περιλαμβάνεται επίσης στην Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, επαναλαμβάνεται, αυτή τη φορά σε μονομερές πολιτικό κείμενο που δεσμεύει αποκλειστικά τις ΗΠΑ, υποδηλώνοντας έτσι την δέσμευση της χώρας αυτής για την προστασία της Ελλάδας έναντι κάθε είδους εξωτερικής απειλής.

Η επιστολή κάνει ρητή αναφορά στην δυνατότητα ανάπτυξης Αμερικανικών δυνάμεων σε Ελληνικά νησιά πέραν της Κρήτης.

Σε μια πολιτικά δεσμευτική κίνηση, οι ΗΠΑ τονίζουν ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούν να επιχειρούν ή να πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ασκήσεις τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και σε νησιά.

Με τον τρόπο αυτό, οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν de facto την άσκηση πλήρους κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά της και βεβαίως την δυνατότητα στρατιωτικοποίησης τους.

Για πρώτη φορά, οι ΗΠΑ, στην επιστολή Blinken, κάνουν ρητή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Η αναφορά σε κυριαρχικά δικαιώματα αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό νέο στοιχείο, καθώς οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν και ζητούν τον πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, καθώς και στην Υφαλοκρηπίδα της.

Επίσης, αν και οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει την UNCLOS, υπογραμμίζουν ότι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί μέρος του εθιμικού δικαίου, είναι δεσμευτικό για όλες τις χώρες και διέπει την οριοθέτηση των ζωνών αυτών.

Αναφορά στο κοινό αξιακό πλαίσιο των δύο κρατών.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στην κοινή αφοσίωση Ελλάδας και ΗΠΑ στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής προόδου, την οποία αντικατοπτρίζει η ανανεωμένη MDCA.

Ειδήσεις σήμερα:Ιατροδικαστική εξέταση και για τα αδέρφια της 8χρονης που έπεσε θύμα βιασμού στη Ρόδο46 νεκροί και 41 τραυματίες από φωτιά σε κτίριο στη νότια ΤαϊβάνΣε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα – Ο Ερντογάν απέλυσε τρία μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής

Σχετικα αρθρα

Παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για το περιστατικό διαφυγής και θανάτωσης χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

admin

Ξανθός: Δημόσιες πολιτικές για την ολοκληρωμένη φροντίδα των εξαρτημένων ατόμων

admin

Βαρουφάκης: Δεν μας ενδιαφέρει το μετεκλογικό αλισβερίσι

admin

Συνάντηση Νίκου Δένδια με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας

admin

Στρατηγός Φράγκος σε ΣΚΑΪ για Οκτάι: Ισχύει και για την Ελλάδα το «όπου φτάσει»

admin

Yeni Safak: Θέμα «παράνομης κατοχής νησιών» θα θέσει ο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

admin

Συνάντηση Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας τη Δευτέρα

admin

Ανοιχτές απειλές από την Τουρκία: Αποστρατιωτικοποίηση ή αμφισβήτηση νησιών «και όπου πάει» λέει ο Οκτάι

admin

Τουρκία: Νέο παραλήρημα Οκτάι – «Είτε η Ελλάδα θα αποστρατικοποιήσει τα νησιά, είτε θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία τους»

admin

Ομιλία Κουτσούμπα στον Πειραιά: Οι εργαζόμενοι να γίνουν πρωταγωνιστές

admin

Παντρεύτηκαν στη Τζια οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, Χρήστος Ζωγράφος και Κύρα Κάπη – Δείτε φωτογραφίες

admin

Γιατί οι ΗΠΑ έκλεισαν την «πόρτα» στην Άγκυρα για τον όρο Turkaegean

admin