Image default
Οικονομία

(Φορολογικός) Παράδεισος η βίλα που κάνει διακοπές ο Τζόνσον

Με δύο πισίνες, βιολογικό αγρόκτημα και ιδιωτικό δάσος η βίλα στην Μαρμπέγια της Ισπανίας που επέλεξε να περάσει τις διακοπές του ο Μπόρις Τζόνσον, φάνηκε το ιδανικό μέρος για έναν πρωθυπουργό που ελπίζει να ξεφύγει από όλα – πανδημία και ελλείψεις σε εφοδιασμό καυσίμων και τροφίμων.

 Δυστυχώς, το ιδιοκτησιακό καθεστώς του υπερπολυτελούς κτίσματος που «δάνεισε» ο υπουργός περιβάλλοντος Ζακ Γκόλντσμιθ στον Βρετανό πρωθυπουργό για να «ξεσκάσει», επανέφερε στην επιφάνεια όλα τα ενοχλητικά ερωτήματα που τέθηκαν πρόσφατα στον Τζόνσον  – και που (αρχικά) κατάφερε να αποφύγει – μετά τις αποκαλύψεις  των Pandora Papers. 

Η εφημερίδα Guardian επικαλείται έγγραφα που θέτουν ζητήματα διαφάνειας καθώς δείχνουν την «σκοτεινή» διαδρομη της απόκτησης της βίλας μέσω εταιρειών με έδρα φορολογικούς παραδείσους.

Σύμφωνα με τον Guardian ο υπουργός και η οικογένειά του ενδέχεται να απέκτησαν το ακίνητο μέσω εταιρείας της Μάλτας, που  συνδέεται με υπεράκτιες στα νησιά Τερκς και Κάικος (Βρετανικό υπερπόντιο έδαφος στην Καραϊβική) οι οποίες με την σειρά τους διοικούνται από εταιρεία διαχείρισης πλούτου με έδρα την Ελβετία.

Ο Γκόλντσμιθ αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις αν και ο εκπρόσωπός του δεν προχώρησε σε διάψευση του δημοσιεύματος.

Οι διακοπές του Μπόρις Τζόνσον σε ένα τέτοιο ακίνητο θα μπορούσε να εγείρει πολλά ερωτήματα όσον αφορά τη δέσμευσή του για μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στο να φέρουν στο φως όλες τις υπεράκτιες ιδιοκτησίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει ο Guardian.

Τα έγγραφα εγείρουν επίσης ερωτήματα και για το αν ο Γκόλντσμιθ, «πολιτικό παιδί» του Τζόνσον, κατέχει άλλα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε offshores.

Οι αποκαλύψεις των Pandora papers έφεραν σε δύσκολη θέση το  κυβερνητικό κόμμα της Βρετανίας καθώς ενεπλάκη το όνομα του δικηγόρου Μοχάμεντ Αμέρσι, ενός από τους σημαντικότερους χρηματοδότες του Συντηρητικού κόμματος .

Σύμφωνα με τα στοιχεία  ο  Αμέρσι το 2010, ενώ εκπροσωπούσε τη σουηδική κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ‘Telia’,πραγματοποίησε συναλλαγή  220 εκατομμυρίων δολαρίων με σκιώδη offshore στο Γιβραλτάρ. Όπως αποδείχτηκε η offshore ανήκε στην κόρη του προέδρου του Ουζμπεκιστάν, Γκουλνάρα Καρίμοβα. Η συναλλαγή χαρακτηρίστηκε από τις αμερικανικές αρχές ως δωροδοκία για να εξασφαλίσει η σουηδική εταιρεία την παρουσία της στο Ουζμπεκιστάν.

Ένα «παγκόσμιο πρόβλημα»

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ είπε ότι οι φορολογικές αρχές της χώρας θα εξετάσουν τη διαρροή των οικονομικών εγγράφων που δημοσιεύτηκαν στον Guardian, ενω  δήλωσε ότι η χρήση υπεράκτιων εταιρειών για την αποφυγή φόρων και την απόκρυψη του πλούτου από τις αρχές «είναι ;ένα παγκόσμιο πρόβλημα»

Τη Δευτέρα,  εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ υπερασπίστηκε την απόφαση του Τζόνσον να κάνει διακοπές αυτήν την εβδομάδα, αλλά αρνήθηκε να πει ποιος πληρώνει τη διαμονή στο κτήμα του Γκόλντσμιθ. Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε επίσης να συζητήσει πόσο ηθικό ειναινα δεχτεί  ο Τζόνσον ως «δώρο» τις δικαοπές από  κάποιον που ο ίδιος ανέδειξε σε πολιτικά αξιώματα.

Να σημειωθει ότι ο υπουργός δεν έχει δηλώσει κανένα εισόδημα από το συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο ωστόσο διατίθεται στο διαδίκτυο για ενοικιάσεις  σύμφωνα με πληροφορίες, έως και 25.000 λίρες την εβδομάδα

Σχετικα αρθρα

Χρ. Σταϊκούρας: Πράσινο από το Eurogroup στην εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ

admin

Αναπτυξη 13.4% το τρίτο τρίμηνο!

admin

Βρετανία: Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων παραμένει για 25 χρόνια

admin

Συντάξεις Ιανουαρίου: Νωρίτερα η πληρωμή λόγω Χριστουγέννων, οι ημερομηνίες

admin

Άδ. Γεωργιάδης: Η αύξηση 18,1% των επενδύσεων αποτελεί, σε απόλυτο αριθμό, την καλύτερη επίδοση 10ετίας

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Επιβεβαιώνεται η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

admin

Κρ. Γκεοργκίεβα: Προειδοποιεί για ψηφιακό «Τείχος του Βερολίνου» με αποτύπωμα στην ανάπτυξη

admin

Eurogroup: Στο τραπέζι η εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

admin

Bitcoin: Με «βουτιά» 5% ξεκίνησε η εβδομάδα

admin

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Στις 8/12 πιστοποιούνται οι νέοι «Energy Scouts»

admin

ΟΔΔΗΧ: Πρόσκληση για ανταλλαγή ομολόγων του PSI

admin

Ηλεκτρική ενέργεια: Πόσο ανέβασε τις ευρωπαϊκές τιμές ο κρύος καιρός

admin