Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

H “μαύρη” Δευτέρα των ομολόγων

Οι αποδόσεις των παγκόσμιων ομολόγων αυξήθηκαν και οι περισσότερες μετοχές μειώθηκαν τη Δευτέρα, καθώς οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας τροφοδότησαν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και ενίσχυσαν ταυτόχρονα τα στοιχήματα για την σύσφιξη απο πλευρας των κεντρικων τραπεζων. .

Η παγκόσμια πώληση ομολόγων αυξήθηκε με ρυθμούς, με τις αποδόσεις του Ηνωμένου Βασιλείου να αυξάνονται αφού ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι προειδοποίησε για την ανάγκη ανταπόκρισης στις πιέσεις των τιμών. Τα στοιχήματα αύξησης των επιτοκίων αυξήθηκαν επίσης στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, όπου ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 10 ετών. Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων επέκτειναν την άνοδο στο 1,6%. Ο δείκτης του δολαρίου αυξήθηκε.

Οι μετοχές στην Ασία ήταν ανάμεικτες καθώς η οικονομία της Κίνας επιβραδύνθηκε το τρίτο τρίμηνο. 

Η Κίνα ετοιμάζεται να πουλήσει ομόλογα σε δολάρια ΗΠΑ, σε δοκιμασία της όρεξης των επενδυτών, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο “κρυώνει” γρήγορα.

Το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας διόρισε 14 τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων διεθνών και εγχώριων εταιρειών, για να πραγματοποιήσουν την πώληση ομολόγων, σύμφωνα με ειδοποιήσεις που εστάλησαν τη Δευτέρα στους επενδυτές. Αυτό θα είναι το πέμπτο συνεχόμενο έτος που η Κίνα συγκεντρώνει δισεκατομμύρια δολάρια με πώληση χρέους στις διεθνείς αγορές ομολόγων.

Το υπουργείο είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα εκδώσει ομόλογα 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του χρέους που λήγει σε 3, 5, 10 και 30 χρόνια.

Τη Δευτέρα, η Κίνα ανέφερε ότι η οικονομία της αυξήθηκε κατά 4,9% σε σχέση με πέρυσι το τρίτο τρίμηνο, από 7,9% την προηγούμενη περίοδο. Αρκετά ζητήματα επιβαρύνουν την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων ενέργειας, των προβλημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού και των ρυθμιστικών πιέσεων στους τομείς της τεχνολογίας και της ιδιοκτησίας.

Την περασμένη εβδομάδα, το κόστος ασφάλισης του χρέους σε δολάρια της κινεζικής κυβέρνησης έναντι αθέτησης, όπως μετρήθηκε με ανταλλαγές πιστωτικών αθετήσεων, αυξήθηκε στο υψηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2020, όταν τα πρώτα στάδια της παγκόσμιας πανδημίας Covid-19 κυλούσαν στις παγκόσμιες αγορές.

Σύμφωνα με τη Refinitiv, οι χρεωστικές συναλλαγές στην Κίνα αυξήθηκαν πάνω από 0,57 ποσοστιαίες μονάδες, πράγμα που σημαίνει ότι κόστισε πάνω από 57.000 δολάρια ετησίως για την ασφάλιση χρέους 10 εκατομμυρίων δολαρίων έναντι αθέτησης. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός έχει υποχωρήσει έκτοτε – σε περίπου 0,51 ποσοστιαίες μονάδες από την Παρασκευή – και παραμένει πολύ κάτω από τα υψηλά επίπεδα που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Στις αρχές του 2017, το κινεζικό CDS διαπραγματεύτηκε πάνω από 1 ποσοστιαία μονάδα.

Η Κίνα διαθέτει σταθερές πιστοληπτικές ικανότητες επενδυτικού βαθμού, με βαθμολογία Α1 από την Moody’s Investors Service και παρόμοιους βαθμούς Α+ από τους S&P Global Ratings και Fitch Ratings. Αυτοί οι βαθμοί είναι σύμφωνοι με τους Ιαπωνικούς.

Ευρώπη

Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων εκτοξεύονται κατά 20% και στο -0,13%, ενώ κατά 28% αυξάνονται οι αποδόσεις των γαλλικών 10ετών και στο 0,21%.

 Ισχυρή είναι και η διόρθωση στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, με την απόδοση των ελληνικών 10ετών να εκτοξεύεται στο 0,95%,το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο, ενώ η απόδοση του 5ετούς έχει πλέον απομακρυνθεί σημαντικά από τα αρνητικά επίπεδα και διαμορφώνεται στο 0,23% με αύξηση 35% και στα υψηλότερα επίπεδα επίσης από τον περασμένο Μάιο.

 Ακόμη πιο έντονη είναι η άνοδος των ιταλικών αποδόσεων με το 10ετές να φτάνει το 0,94% με αύξηση 8% και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 31 Μαΐου, ενώ άνοδο κατά 14% σημειώνουν οι αποδόσεις των πορτογαλικών 10ετών στο 0,4% και κατά 11% ενισχύονται οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών τίτλων στο 0,51% και στα υψηλά σχεδόν πέντε μηνών. Άνοδο 2% σημειώνει το 10ετές των ΗΠΑ στο 1,61% και 6% το 10ετές του Ην. Βασιλείου στο 1,168%. 

Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη πολλαπλασιάζονται: διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, κρίση χρέους στην Κίνα και ενεργειακή κρίση, όπως σημειώνει η Bank of America σε νέα έκθεσή της για την επενδυτική στρατηγική.

Ωστόσο, παρά το αυξημένο ρίσκο, εκτιμά ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου είναι πιθανό να αποδειχθεί μη βιώσιμη, δεδομένης της ασθενέστερης ανάπτυξης, του ισχυρότερου δολαρίου ΗΠΑ και της αυξανόμενης προσφοράς. Με όλα αυτά τα δεδομένα, πάντως, παραμένει αρνητική για τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η BofA, η λίστα των δυνητικών κινδύνων για την οικονομική ανάπτυξη έχει αυξηθεί από το καλοκαίρι και πλέον είμαστε αντιμέτωποι με ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, λόγω της επιδείνωση των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού, την εντατικοποίηση της κρίσης χρέους στον τομέα των ακινήτων της Κίνας και, πιο πρόσφατα, τις ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας λόγω χαμηλών προμηθειών στο πλαίσιο της ισχυρής ανάκαμψης της ζήτησης. 

Οι οικονομολόγοι της αμερικάνικης τράπεζας εκτιμούν ότι το πλήγμα στην παγκόσμια κατανάλωση από το σοκ των τιμών της ενέργειας θα μπορούσε να φθάσει το 1,6% φέτος, ακόμη και πριν από τις αρνητικές επιπτώσεις του δεύτερου γύρου της ενεργειακής κρίσης, με την Ευρώπη να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη. Αυτό ενισχύει την πεποίθησή της ότι το μακροοικονομικό σκηνικό για τις ευρωπαϊκές μετοχές έχει μετατοπιστεί και, ενώ πριν αναμενόταν επιτάχυνση της ανάπτυξης και πτώση των προεξοφλητικών επιτοκίων, πλέον αναμένεται το εντελώς… αντίστροφο, “επιβάλλοντας” έτσι την τήρηση απόλυτης αρνητικής στάσης.

Σχετικα αρθρα

Ασφαλιστικό: Μπόνους… τηλεφωνητή και οι συντάξεις στην τρόικα

admin

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Πού θα τα βρείτε, πώς γίνεται η πληρωμή

admin

Μέχρι πότε παρατείνεται η προθεσμία υποβολής του Πόθεν Έσχες

admin

Πόθεν Έσχες, δόθηκε παράταση

admin

Το σχέδιο αντικατάστασης ομολόγων από το PSI του 2012

admin

GES2021: Αργεί η ανάκαμψη στα επαγγελματικά ταξίδια

admin

GES2021 – Πράσινα ομόλογα: Στο 1,5 τρισ. δολάρια το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς το 2022

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σκέψεις για παράταση στην εφάπαξ αποπληρωμή, ο λόγος

admin

ΑΔΜΗΕ: Αύξηση εσόδων, επενδύσεων και σταθερότητα της κερδοφορίας για το 9μηνο

admin

Μειωμένος ΦΠΑ: Άνοιξε ο δρόμος για νησιά, ακίνητα, αγροτικά μηχανήματα

admin

Το πρώτο πράσινο ομόλογο της Noval Property στο Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Alpha Bank: Έκδοση senior preferred ομολόγου ύψους 300 εκ ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης

admin