Image default
Πολιτική

Συμφωνία δικαστικής συνεργασίας με το Κατάρ υπέγραψε ο Κώστας Τσιάρας

Συμφωνία διοικητικής δικαστικής συνεργασίας υπεγράφη στο Κατάρ μεταξύ του Έλληνα υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα και του ομολόγου του Masoudbin Mohammed Al Ameri.

Λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς υποχρεώσεις και τις εθνικές νομοθεσίες, συμφωνήθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «η ανταλλαγή εμπειριών με τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα των διοικητικών συστημάτων των δύο χωρών και η στενή συνεργασία για την ανάπτυξη ευκαιριών κατάρτισης δικαστών, εισαγγελέων, δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων και διοικητικού προσωπικού των δύο χωρών μέσω της συμμετοχής σε ειδικά προγράμματα κατάρτισης».

Πριν την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, οι δύο υπουργοί Δικαιοσύνης, αντάλλαξαν απόψεις για τον τρόπο λειτουργίας των εθνικών δικαστικών συστημάτων, για τη σημασία των ρυθμών απονομής Δικαιοσύνης στην προέλκυση επενδύσεων και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών, όπως είναι η διαμεσολάβηση και η διεθνής εμπορική διαιτησία.

Από την πλευρά του ο κ. Τσιάρας επεσήμανε τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η ελληνική Δικαιοσύνη τα τελευταία δύο χρόνια, επισημαίνοντας: «Θεσπίσαμε ένα νέο λειτουργικό πλαίσιο για τη Διαμεσολάβηση για αστικές και εμπορικές υποθέσεις και συστήσαμε τα Ειδικά Τμήματα για την ταχεία εκδίκαση διαφορών με έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα. Προχωρήσαμε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις των Κωδίκων και προωθούμε τομές στη δικαστική εκπαίδευση σχεδιάζοντας το δικαστικό σύστημα του μέλλοντος. Ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας είναι η πλήρης ψηφιοποίηση του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης για τη βελτίωση της πρόσβασης στις δικαστικές υπηρεσίες τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων».

Πάντως, είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Τσιάρα με τον Πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών του Κράτους του Κατάρ Σεΐχη Khalidbin Khalifabin Abdulaziz Al Thani. Τον έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης συνόδευε η πρέσβης μας στο Κατάρ Ελένη Μιχαλοπούλου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Ντόχα του Κατάρ ο κ. Τσιάρας συμμετείχε στο Global Security Forum που διοργάνωσε το «The Soufan Center», με θέμα: “Ο ρόλος της δικαστικής συνεργασίας στη διατήρηση της παγκόσμιας ασφαλείας”.

Εκεί σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το διασυνοριακό έγκλημα ο κ. Τσιάρας απάντησε: «Το έγκλημα δεν σταματά στα σύνορα μιας χώρας. Από τη φύση του το σύγχρονο έγκλημα, όπως η απάτη, το ξέπλυμα χρήματος, το trafficking, αλλά και τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος και τα αδικήματα στον κυβερνοχώρο απαιτούν διασυνοριακές έρευνες των διωκτικών αρχών και εμβάθυνση της δικαστικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών. Στην Ευρώπη έχουμε αναπτύξει σύγχρονα εργαλεία και λειτουργικούς θεσμούς στον τομέα της διεθνούς δικαστικής συνεργασίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος και την εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας στους Ευρωπαίους πολίτες, όπως η Eurojust και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».

Ειδήσεις σήμερα:

«Bild»: Σεξουαλική παρενόχληση και κατάχρηση εξουσίας από διευθυντή της εφημερίδας

Κοινή Διακήρυξη υπέγραψαν Μητσοτάκης, Αναστασιάδης και Αλ Σίσι: Μηνύματα στην Τουρκία για Λιβύη, Αιγαίο και Κυπριακό

Μεγάλος αστεροειδής πέρασε ξυστά από τη Γη

Σχετικα αρθρα

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα της ΝΔ με 10 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Το «παράθυρο» που άνοιξε το ΠΑΣΟΚ για μετεκλογικές συνεργασίες

admin

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τι θα κρίνει τη στάση Ερντογάν στα ελληνοτουρικά – Το μορατόριουμ που θέλει η Αθήνα

admin

Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ: Όσα έγιναν στο δείπνο – Το μενού, τα βίντεο και η συζήτηση Μητσοτάκη με Μπάιντεν

admin

ΝΑΤΟ: Το παρασκήνιο του τουρκικού «ναι» σε Φινλανδία και Σουηδία- Τα ανταλλάγματα και η ελληνική αντίδραση

admin

Τουρκία: «Να αποκλείσουμε Μυτιλήνη, Σάμο, Καστελόριζο», λέει ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας»

admin

Ικανοποιημένη η Ελλάδα από τη συμφωνία με τον Ερντογάν για την ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Θετική για τη χώρα μας η ένταξή τους

admin

Μπαράζ διπλωματικών επαφών Μητσοτάκη στο δείπνο του ΝΑΤΟ με Μπάιντεν, Μακρόν, Τζόνσον και άλλους ηγέτες

admin

Οι πρώτες φωτογραφίες από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη

admin

ΝΑΤΟ: Η Τουρκία δεν ζήτησε «παραχωρήσεις» από τις ΗΠΑ για να άρει το βέτο της, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο

admin

Η Βουλή γνωμοδότησε υπέρ Ντογιάκου για την θέση του εισαγγελέα Αρείου Πάγου

admin

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την επιχορήγηση του έντυπου τύπου

admin