Image default
Πολιτική

Συμφωνία δικαστικής συνεργασίας με το Κατάρ υπέγραψε ο Κώστας Τσιάρας

Συμφωνία διοικητικής δικαστικής συνεργασίας υπεγράφη στο Κατάρ μεταξύ του Έλληνα υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα και του ομολόγου του Masoudbin Mohammed Al Ameri.

Λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς υποχρεώσεις και τις εθνικές νομοθεσίες, συμφωνήθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «η ανταλλαγή εμπειριών με τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα των διοικητικών συστημάτων των δύο χωρών και η στενή συνεργασία για την ανάπτυξη ευκαιριών κατάρτισης δικαστών, εισαγγελέων, δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων και διοικητικού προσωπικού των δύο χωρών μέσω της συμμετοχής σε ειδικά προγράμματα κατάρτισης».

Πριν την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, οι δύο υπουργοί Δικαιοσύνης, αντάλλαξαν απόψεις για τον τρόπο λειτουργίας των εθνικών δικαστικών συστημάτων, για τη σημασία των ρυθμών απονομής Δικαιοσύνης στην προέλκυση επενδύσεων και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών, όπως είναι η διαμεσολάβηση και η διεθνής εμπορική διαιτησία.

Από την πλευρά του ο κ. Τσιάρας επεσήμανε τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η ελληνική Δικαιοσύνη τα τελευταία δύο χρόνια, επισημαίνοντας: «Θεσπίσαμε ένα νέο λειτουργικό πλαίσιο για τη Διαμεσολάβηση για αστικές και εμπορικές υποθέσεις και συστήσαμε τα Ειδικά Τμήματα για την ταχεία εκδίκαση διαφορών με έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα. Προχωρήσαμε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις των Κωδίκων και προωθούμε τομές στη δικαστική εκπαίδευση σχεδιάζοντας το δικαστικό σύστημα του μέλλοντος. Ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας είναι η πλήρης ψηφιοποίηση του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης για τη βελτίωση της πρόσβασης στις δικαστικές υπηρεσίες τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων».

Πάντως, είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Τσιάρα με τον Πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών του Κράτους του Κατάρ Σεΐχη Khalidbin Khalifabin Abdulaziz Al Thani. Τον έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης συνόδευε η πρέσβης μας στο Κατάρ Ελένη Μιχαλοπούλου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Ντόχα του Κατάρ ο κ. Τσιάρας συμμετείχε στο Global Security Forum που διοργάνωσε το «The Soufan Center», με θέμα: “Ο ρόλος της δικαστικής συνεργασίας στη διατήρηση της παγκόσμιας ασφαλείας”.

Εκεί σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το διασυνοριακό έγκλημα ο κ. Τσιάρας απάντησε: «Το έγκλημα δεν σταματά στα σύνορα μιας χώρας. Από τη φύση του το σύγχρονο έγκλημα, όπως η απάτη, το ξέπλυμα χρήματος, το trafficking, αλλά και τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος και τα αδικήματα στον κυβερνοχώρο απαιτούν διασυνοριακές έρευνες των διωκτικών αρχών και εμβάθυνση της δικαστικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών. Στην Ευρώπη έχουμε αναπτύξει σύγχρονα εργαλεία και λειτουργικούς θεσμούς στον τομέα της διεθνούς δικαστικής συνεργασίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος και την εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας στους Ευρωπαίους πολίτες, όπως η Eurojust και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».

Ειδήσεις σήμερα:

«Bild»: Σεξουαλική παρενόχληση και κατάχρηση εξουσίας από διευθυντή της εφημερίδας

Κοινή Διακήρυξη υπέγραψαν Μητσοτάκης, Αναστασιάδης και Αλ Σίσι: Μηνύματα στην Τουρκία για Λιβύη, Αιγαίο και Κυπριακό

Μεγάλος αστεροειδής πέρασε ξυστά από τη Γη

Σχετικα αρθρα

«Η υποχρεωτικότητα για να έχει αντίκρισμα πρέπει να συνδέεται και με ορισμένες κυρώσεις» δηλώνει ο Οικονόμου

admin

Κορωνοϊός – Οικονόμου κατά Τσίπρα: «Τότε ήταν χαρτζιλίκι και εξαγορά – Σήμερα εισηγείται οικονομικά κίνητρα»

admin

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας, χωρίς δισταγμό και φραγμό, φάσκει και αντιφάσκει

admin

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης σαμποτέρ του εμβολιασμού – Αντί τιμωρητικών μέτρων ενθάρρυνση, κίνητρα 

admin

ΚΙΝΑΛ: Σε ποιες περιοχές θα βρίσκονται οι 840 κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές

admin

Παπανδρέου από τις πληγείσες περιοχές στην Πάτρα: Η κυβέρνηση να βοηθήσει άμεσα

admin

Σφοδρή επίθεση της Δήμητρας Λιάνη στον Γιώργο Παπανδρέου

admin

Ο Τσίπρας συνάντησε την ΠΟΕΔΗΝ: «Σαμποτέρ του εμβολιασμού ο Μητσοτάκης»

admin

Γεωργιάδης: Δύσκολη αλλά απολύτως αναγκαία η απόφαση υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 60

admin

Πρωτόκολλο Συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας συνυπέγραψε στη Μόσχα ο Βαρβιτσιώτης

admin

Πηγές ΥΠΕΘΑ: Εξετάζεται, και δεν έχει αποφασιστεί, αποστολή Δύναμης στο Σαχέλ

admin

Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί στους άνω των 60 πυροδότησαν σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

admin