Image default
Επιχειρήσεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με υψηλή ανθεκτικότητα το ελληνικό αφήγημα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με υψηλή ανθεκτικότητα το ελληνικό αφήγημα

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αναρριχήθηκε στο 5,4% κατά το Σεπτέμβριο τροφοδοτούμενος από τις αυξημένες τιμές όλων των πρώτων υλών, της ενεργειακής αλλά και της υπόλοιπης βιομηχανίας. Ανάλογες εξελίξεις συμβαίνουν στην Ε.Ε. όπου ο πληθωρισμός κινείται στο +3,4%. Στη δε Κίνα, ο ρυθμός μεγέθυνσης προσγειώθηκε το 3ο τρίμηνο στο +4,9% από +12,9% το 1ο τρίμηνο καθώς ενεργειακή κρίση και εφοδιαστική αλυσίδα οδηγούν σε υστέρηση της βιομηχανικής παραγωγής.

Με τα δεδομένα αυτά, το σκεπτικό των Κεντρικών Τραπεζών για προσωρινότητα της πληθωριστικής έξαρσης είναι πιθανό να αναθεωρηθεί τους επόμενους μήνες, με την Τράπεζα της Αγγλίας να πιθανολογείται ότι θα ξεκινήσει το Δεκέμβριο την άνοδο των επιτοκίων. Για τους παραπάνω λόγους, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων, των ελληνικών ανάμεσά τους, σημειώνουν μικρή άνοδο και οι διεθνείς αγορές κινούνται με νευρικότητα, παρά τις εντυπωσιακές κερδοφορίες που στο σύνολό τους ανακοίνωσαν οι αμερικανικές τράπεζες για το 3ο τρίμηνο (από 5 $δισ.  η Wells Fargo μέχρι $11,7 δις. η J.P. Morgan).

Την ίδια ώρα, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει τη συσσώρευσή του αποτυγχάνοντας επί του παρόντος να υπερβεί τις 900 μονάδες του Γ.Δ. εξαιτίας της απροθυμίας των αγοραστών να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους, συγχρονιζόμενο δηλαδή με τις διεθνείς αγορές. Οι εξελίξεις ωστόσο συνεχίζουν να είναι θετικές: η Γ.Σ. της ΔΕΗ με συντριπτική πλειοψηφία επικύρωσε τη δρομολόγηση της διαδικασίας ΑΜΚ που αναμένεται να συντελεστεί με την προσέλευση αριθμού-ρεκόρ διεθνών επενδυτών, αλλά και τη μεταβίβαση με τίμημα-έκπληξη του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Αυστραλιανή Macquarie. Έργα ύψους €2,76 δις. εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης με την ελληνική οικονομία να λαμβάνει άλλα €3,5 δις στις αρχές του 2022 σε συνέχεια της προκαταβολής των €4 δις. που έχουν ήδη εκταμιευθεί. Τα αυξημένα φορολογικά έσοδα του Σεπτεμβρίου (+€943 εκ.) επέτρεψαν τη συγκράτηση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 9μηνο στα €5,9 δις. Και η ανεργία τον Αύγουστο υποχώρησε στο 13,9%.Ταυτόχρονα όμως, οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης συρρικνώνουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών καθώς τα κυβερνητικά πακέτα αντισταθμίζουν μικρό μόνο μέρος των αυξήσεων.

Με τα παραπάνω δεδομένα, το ελληνικό αφήγημα συνεχίζει να έχει την ελπιδοφόρα προοπτική του, χρειάζεται όμως τους κατάλληλους καταλύτες για να οδηγήσει στη μεταστροφή της επενδυτικής ψυχολογίας. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ΑΜΚ της ΔΕΗ ή και νωρίτερα ίσως με την κατάλληλη ετυμηγορία της S & P σε σχέση με το ελληνικό αξιόχρεο το βράδυ της Παρασκευής. Σαν αποτέλεσμα, η αναμέτρηση του Γ.Δ. με τις 900 μονάδες θα οδηγήσει στο εγγύς μέλλον σε υπέρβασή τους, στο βαθμό που δεν υπάρξει επιδείνωση των παραγόντων που προκαλούν τις διεθνείς αναταράξεις.

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

 • Χρηματιστήριο Αθηνών
 • χρηματιστηριακό σχόλιο
 • Δημήτρης Τζάνας
 • Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
 • πληθωρισμός
 • ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

  Σχετικα αρθρα

  Dimand: Στις 7/9 η ΓΣ για δωρεάν διάθεση ιδίων μετοχών

  admin

  Dimand: Στις 7/9 η Γενική Συνέλευση για τη δωρεάν διάθεση μετοχών

  admin

  Attica Bank: Ολοκληρώθηκε η έκδοση των warrants υπέρ του Δημοσίου

  admin

  Intralot: Αποπλήρωσε πλήρως τις Ομολογίες λήξης 2025

  admin

  Intralot: Αποπληρώθηκαν πλήρως οι Ομολογίες λήξης 2025

  admin

  Επ. Ανταγωνισμού: Προτείνει «Σινικά Τείχη» και περιορισμούς για τη διασφάλιση του ανταγωνισμού στις κατασκευές

  admin

  Aegean και Ελληνικά Πετρέλαια φέρνουν στο αεροδρόμιο της Αθήνας τις πτήσεις με βιώσιμα καύσιμα 

  admin

  Μαλαματίνα: Παράνομες κρίθηκαν οι απεργίες στις εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης

  admin

  Το ΤΖΟΚΕΡ κληρώνει 5 εκατ. ευρώ

  admin

  Κομισιόν: Δεν συνιστούν κρατικές ενισχύσεις τα μέτρα υπέρ της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ

  admin

  Lamda Develpment: Εκδόθηκε η άδεια για τον Riviera Tower στο Ελληνικό

  admin

  MERIT Χ.Α.Ε.Π.Ε.Υ.: Συνεχίζει την παροχή υπηρεσιών στην «BYTE COMPUTER Α.Β.Ε.Ε.»

  admin