Image default
Επιχειρήσεις

Ομόλογο Capital: Στα 801,3 εκατ. έφθασε η ζήτηση – Ρεκόρ υπερκάλυψης

Ρεκόρ υπερκάλυψης σημείωσε η έκδοση του ομολόγου ύψους 150 εκατ. ευρώ, της CPLP Shipping Holdings, της ναυτιλιακής εταιρείας του ομίλου του Βαγγέλη Μαρινάκη., καθώς οι εγγραφές ξεπέρασαν τα 800 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, εκδηλώθηκε πολύ σημαντικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά να ανέλθει σε 801,37 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 5,3 φορές. 

Η ευρύτατη αποδοχή που είχε στο επενδυτικό κοινό το νέο ναυτιλιακό ομόλογο το καθιστά από πλευράς προσφορών μια από τις πιο επιτυχημένες ομολογιακές εκδόσεις που έχει γίνει στην αγορά των εταιρικών ομολόγων, τα οποία είναι διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστηρίο της Αθήνας.

Η επίδοση αυτή οφείλεται τόσο στο επιχειρηματικό μέγεθος του εφοπλιστικού ομίλου του Βαγγέλη Μαρινάκη, όσο και στην ισχυρή οικονομική οντότητα της Capital Product Partners, εισηγμένης στο Nasdaq, η οποία είναι και εγγυήτρια της έκδοσης.

Υπενθυμίζεται ότι η CPLP Shipping Holdings ζήτησε από το επενδυτικό κοινό 150 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει μέρος του «πράσινου» επενδυτικού της σχεδίου συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη του στόλου της με σύγχρονα και φιλικά προς το περιβάλλον πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG Carriers) τα οποία επίσης χρησιμοποιούν ως καύσιμο το LNG. Τα πλοία είναι νεότευκτα τελευταίας τεχνολογίας και έχουν ήδη ναυλωθεί για πολλά χρόνια, σε μεγάλες εταιρείες ενέργειας και κοινής ωφέλειας και συγκεκριμένα στις BP, ENGIE και CHENIERE.

«Η επένδυση αυτή θα μας επιτρέψει να παίξουμε σημαντικό ρόλο στην πράσινη ανάπτυξη, αφού το φυσικό αέριο αναμένεται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Παράλληλα θα ενισχύσει τον στόχο μας να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του στόλου μας, δεδομένου ότι τα πλοία αυτά χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο στο σύστημα πρόωσής τους που είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον», έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της εγγυήτριας εταιρείας κ. Γεράσιμος Καλογηράτος.

Να σημειωθεί πως η CPLP έχει συνειδητά επιλέξει ένα συντηρητικό επιχειρηματικό μοντέλο από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο το 2007 και εστιάζει σε προβλέψιμες μελλοντικές ταμειακές ροές και δημιουργία υπεραξίας για τους μετόχους της.

Ενδεικτικό είναι ότι έχει πληρώσει στους μετόχους της κοντά στα 800 εκατ. δολάρια σε μερίσματα χωρίς διακοπή τα τελευταία 14 χρόνια, που η εταιρεία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Ο στόλος της CPLP μαζί με τα πλοία που θα αποκτήσει με την έκδοση του ομολόγου διαμορφώνεται στα 22 πλοία με 15 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, έξι πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου και ένα πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου.

Στο 2,65% το τελικό επιτόκιο

Όπως ανακοίνωσαν οι κύριοι ανάδοχοι της δημοσίας προσφοράς η «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ», η «ALPHA BANK» και η «EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.» και Optima Bank, η τιμή διάθεσης των Ομολογιών έχει προσδιοριστεί στο άρτιο, ήτοι 1.000 ευρώ ανά Ομολογία. Το τελικό επιτόκιο των Ομολογιών ορίστηκε σε 2,65% ετησίως.

Οι Ομολογίες κατανεμήθηκαν ως εξής:

α) 100.000 Ομολογίες (66,67% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές, και β) 50.000 Ομολογίες (33,33% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε θεσμικούς επενδυτές.

Tο ναυτιλιακό ομόλογο της εταιρείας του κ. Μαρινάκη, είναι το δεύτερο στην ελληνική αγορά μετά από εκείνο που είχε εκδοθεί από την Costamare της Οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, ύψους 100 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να φτάνουν τότε στα 665 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Χρηματιστήριο: Ξανά πάνω από τις 900 μονάδες με «οδηγό» την Εθνική Τράπεζα

Αδήλωτα τετραγωνικά: Οδηγός προετοιμασίας για τη δεύτερη ευκαιρία

Alpha Bank: Τι σημαίνει για τους καταναλωτές η αύξηση στις τιμές ενέργειας (γραφήματα)

Σχετικα αρθρα

Οι πρώτες επαφές για επιχειρηματική συνεργασία Ελλάδας – Ουκρανίας

admin

The Mart: Deal με την Eurobank

admin

Αγροτικός τομέας: Επιδοτήσεις έως 80% από 5 νέα προγράμματα

admin

Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ: Μπαίνει στο Χρηματιστήριο και επενδύει σε δύο νέα ξενοδοχεία

admin

Γεωργιάδης: Έρχονται νέο ΕΣΠΑ και κατάργηση ενδιάμεσων εκπτώσεων

fastpath

Γιάννης Σαλίχος (SoftOne): Επέκταση σε νέες αγορές και προϊόντα

admin

Επιχειρηματικό Φόρουμ Ισπανίας – Ελλάδας: Ενδιαφέρον ισπανικών εταιρειών για επενδύσεις στην Ελλάδα

admin

Τσίπρας στο Συνέδριο της ΕΣΕΕ: «Πρωτόγνωρη πραγματικότητα» για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

fastpath

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: «Πράσινο φως» στο ενημερωτικό της Μπλε Κέδρος

fastpath

Επιχειρηματικό Φόρουμ Ισπανίας – Ελλάδας: Ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ΑΠΕ και υποδομές

admin

Μυλωνάς (Εθνική): Μέρισμα το 2023- Σχεδιάζεται και έκδοση ομολόγου

admin

Μπλε Κέδρος: Στις 6 Ιουνίου ξεκινά η δημόσια προσφορά-Το χρονοδιάγραμμα

admin