29.3 C
Athens
May 27, 2022
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ:

Flexopack: Καλύφθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

ΕΤΕ: Αύξηση οργανικής κερδοφορίας μέσω των προμηθειών

Δήμας: Η ελληνική καινοτομία προσελκύει επενδυτές

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι με τη…

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θηριωδίες όπως στη Σρεμπένιτσα…

Εθνική τρ.: Πτώση κερδών 35% στο Α…

ΕΦΚΑ: Ποιοι θεωρούνται ανασφάλιστοι από 31 Μαΐου

XA:Θετικοί οιωνοί

Ελληνο-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ τη Δευτέρα με έξι…

Wall Street: Σε ρότα για κέρδη μετά…

FacebookTwitterLinkedin
  • Home
  • Πρώτο Θέμα
  • Οικονομία
  • Επιχειρήσεις
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Ευρώπη
  • Τράπεζες
    • PIRAEUS BANK
    • ALPHA BANK
    • EUROBANK
    • NATIONAL BANK
  • Σοφοκλέους 10
  • Αγορές
  • Τοις Μετρητοίς
  • Ανάλυση
  • Videos
  • Opinion LEADERS
ALPHA BANK Οικονομία Πρώτο Θέμα

ALPHA BANK: Άνιση οικονομική μεγέθυνση και πληθωριστικός κίνδυνος

October 20, 2021October 20, 2021
Follow @sofokleous10

To  Διεθνές  Νομισματικό  Ταμείο  (ΔΝΤ),  στην  πρόσφατη  έκθεση    για  τις  προοπτικές  της  παγκόσμιας οικονομίας  (World  Economic  Outlook,  October  2021),  προέβη  σε  οριακή  αναθεώρηση  επί  τα  χείρω  του ρυθμού μεταβολής του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2021 στο 5,9% από 6% που προέβλεπε, τον Ιούλιο του 2021, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για ρυθμό μεγέθυνσης 4,9%, το 2022. Η αναθεώρηση για το 2021 είναι  συνέπεια  (i)  των  διαταράξεων  που  παρατηρούνται  στις  εφοδιαστικές  αλυσίδες,  εξέλιξη  η  οποία βραχυπρόθεσμα αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης των ανεπτυγμένων οικονομιών  και  (ii)  της  επιδείνωσης  των  προοπτικών  των  χωρών  χαμηλού  εισοδήματος  εξαιτίας  της πανδημικής  κρίσης.  Σημειώνεται  ότι  οι  ανωτέρω  δυσμενείς  εξελίξεις  αντισταθμίζονται  μερικώς  από  τις βελτιούμενες προοπτικές -σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα- αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων οικονομιών οι οποίες στηρίζονται στις εξαγωγές εμπορευμάτων.

Ποιοί είναι οι παράγοντες που συντελούν στην άνιση οικονομική μεγέθυνση;

Πρώτον, η πρόσβαση στα εμβόλια. Από την έναρξη των εμβολιαστικών προγραμμάτων, η πρόοδός τους αναγνωρίστηκε   ως   ο   καθοριστικός   παράγοντας   για   την   επάνοδο   της   παγκόσμιας   οικονομικής δραστηριότητας  στα  προ  της  πανδημικής  κρίσης  επίπεδα.  Ωστόσο,  η  πρόοδος  δεν  έχει  συντελεστεί  με ομοιόμορφο τρόπο μεταξύ των χωρών. Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, όπου η πρόσβαση στα εμβόλια είναι καθολική,   το   58%   του   πληθυσμού   είναι   πλήρως   εμβολιασμένο.   Αντίθετα,   στις   αναδυόμενες   και αναπτυσσόμενες  οικονομίες  και  στις  χώρες  χαμηλού  εισοδήματος,  όπου  υφίστανται  περιορισμοί  στην πρόσβαση σε εμβόλια, τα ποσοστά του εμβολιασμένου πληθυσμού είναι 36% και 5% αντίστοιχα. Τα χαμηλά ποσοστά  εμβολιασμού  καθιστούν  τους  πολίτες  των  κρατών  αυτών  ευάλωτους  στον  κορωνοϊό  και  τις μεταλλάξεις του, ενώ καθυστερούν την επάνοδο της οικονομικής δραστηριότητας στην κανονικότητα. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ενδεχόμενη διατήρηση των αρνητικών επιπτώσεων του κορωνοϊού μεσοπρόθεσμα θα μπορούσε να αφαιρέσει αθροιστικά 5,3 τρισ. δολάρια από το παγκόσμιο ΑΕΠ τα επόμενα πέντε έτη.

Δεύτερον, οι υποστηρικτικές πολιτικές. Από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, οι εθνικές κυβερνήσεις ανά   τον   κόσμο   εφάρμοσαν   επεκτατική   δημοσιονομική   πολιτική,   στην   προσπάθεια   ενίσχυσης   των συστημάτων υγείας τους και στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με το ΔΝΤ (Fiscal Monitor Report, October 2021), τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης ανέρχονται σε 16,9 τρισ. δολάρια. Σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, τα δημοσιονομικά μέτρα χρηματοδοτήθηκαν μέσω έκδοσης νέου χρέους με  ιστορικά  χαμηλό   κόστος,  καθώς  οι  κεντρικές  τράπεζες  μέσω   των  χαμηλών  επιτοκίων  και  των προγραμμάτων  ποσοτικής  χαλάρωσης  εξασφάλισαν  ευνοϊκές  συνθήκες  χρηματοδότησης.  Ωστόσο,  η δημοσιονομική στήριξη δεν είχε την ίδια ένταση παντού. Μολονότι, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το συνολικό χρέος κρατών,  μη  χρηματοπιστωτικών  επιχειρήσεων  και  νοικοκυριών  ανήλθε  το  2020  σε  226  τρισ.  δολάρια,

αυξημένο  κατά  27 τρισ.  δολάρια  σε  σύγκριση με  το  2019, η  αύξηση  προήλθε  σε  ποσοστό  90%  από  τις προηγμένες οικονομίες και την Κίνα. Η «διαφορετικών ταχυτήτων» δημοσιονομική στήριξη αντανακλάται στα πρωτογενή ελλείμματα, καθώς στις προηγμένες οικονομίες διαμορφώθηκε στο 9,5% του ΑΕΠ το 2020, έναντι 7,5% του ΑΕΠ στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες. Η οικονομική ανάκαμψη των χωρών αναμένεται να είναι  άνιση  το  2021,  εξαιτίας  της  διάρκειας  των  δημοσιονομικών  μέτρων  και  του  μείγματος  αυτών. Συγκεκριμένα,  στις  ανεπτυγμένες  οικονομίες,  πολλές  από  τις  υποστηρικτικές  δημοσιονομικές  πολιτικές διατηρούνται, ενώ είναι προσανατολισμένες σε δράσεις οι οποίες επιταχύνουν την οικονομική μεγέθυνση. Αντίθετα,  στις  αναδυόμενες  και  αναπτυσσόμενες  οικονομίες  και  στις  χώρες  χαμηλού  εισοδήματος,  τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι μικρότερα, ενώ τα συγκριτικά χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης υποχρεώνουν  τις  κυβερνήσεις  να  εστιάσουν  σε  δράσεις  που  σχετίζονται  με  την  αντιμετώπιση  της υγειονομικής κρίσης. Τούτο αποτυπώνεται στις προβλέψεις του ΔΝΤ για τα πρωτογενή ελλείμματα, καθώς στις ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να διαμορφωθούν στο 7,8% του ΑΕΠ το 2021 έναντι 4,7% του ΑΕΠ στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Οι δύο ανωτέρω παράγοντες αναμένεται να επηρεάσουν τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης των χωρών. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 5,2% το 2021 και σε 4,5% το 2022 (Γράφημα 3), έτος κατά το οποίο το ΑΕΠ αναμένεται να επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα. Στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, ο ρυθμός της οικονομικής μεγέθυνσης θα διαμορφωθεί σε 6,4% το 2021 και σε 5,1% το 2022. Ωστόσο, οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ  οφείλονται  κυρίως  στην  Κίνα  και  την  Ινδία.  Αντίθετα,  στις  χώρες  χαμηλού  εισοδήματος,  το  ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί μόλις κατά 3% το 2021, ενώ ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα επιταχυνθεί σε 5,3% το 2022, παράλληλα με την πρόοδο των εμβολιαστικών προγραμμάτων.

Πληθωρισμός και εφοδιαστικές αλυσίδες

Η απότομη άνοδος του πληθωρισμού είναι ένα φαινόμενο που έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, λόγω (i) της  ραγδαίας  αύξησης  της  ζήτησης  για  αγαθά  και  υπηρεσίες  που  ακολούθησε  μετά  την  άρση  των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτηση της πανδημίας (πληθωρισμός ζήτησης) και (ii) της αύξησης του κόστους παραγωγής, ως απόρροια των δυσλειτουργιών που παρατηρούνται στις εφοδιαστικές αλυσίδες, με συνέπεια  να  δημιουργούνται  διαταραχές  από  την  πλευρά  της  προσφοράς  (πληθωρισμός  κόστους).  Η αναντιστοιχία  μεταξύ  αυξημένης  ζήτησης  και  περιορισμών  στην  προσφορά  δημιουργούν  υπερβάλλουσα ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες, με αποτέλεσμα οι τιμές να παρουσιάζουν αυξητική τάση.  H άνοδος του πληθωρισμού είναι εντονότερη στις ΗΠΑ και σε ορισμένες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η πλειονότητα των υπεύθυνων χάραξης οικονομικής πολιτικής αξιολογεί την άνοδο του πληθωρισμού ως παροδική, η οποία σε σημαντικό ποσοστό οφείλεται στις ασυνήθιστα χαμηλές τιμές του περασμένου έτους. Το  ΔΝΤ  θεωρεί  τον  πληθωρισμό  ως  το  μεταβατικό  αποτέλεσμα  της  αναντιστοιχίας  μεταξύ  ζήτησης  και προσφοράς,  ενώ  εκτιμά  ότι  θα  επανέλθει  στα  προ  της  πανδημίας  επίπεδα  στις  προηγμένες  και  στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες στα μέσα του 2022. Άλλωστε, από την πλευρά της ζήτησης, τα συνολικά ποσοστά απασχόλησης παραμένουν πολύ χαμηλότερα από τα προ της πανδημίας επίπεδα στις περισσότερες χώρες.  Ωστόσο, οι πληθωριστικές  πιέσεις σε ορισμένες αναδυόμενες και  αναπτυσσόμενες οικονομίες ενδέχεται να διατηρηθούν, εξαιτίας των συνεχιζόμενων ανοδικών πιέσεων στις τιμές των

τροφίμων  αλλά  και  των  υποτιμήσεων  των  εθνικών  τους  νομισμάτων,  συμβάλλοντας  στη  διεύρυνση  του οικονομικού χάσματος με τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Εντούτοις, η πιθανότητα να διατηρηθούν οι διαταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες για μεγαλύτερο από το αναμενόμενο χρονικό διάστημα δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Σε μία τέτοια περίπτωση, ορισμένες επιχειρήσεις θα υποχρεώνονταν να μειώσουν την παραγωγή τους, επιτείνοντας την αναντιστοιχία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς, με τελικό αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση του γενικού επιπέδου των τιμών. Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες θα υποχρεώνονταν να αναπροσαρμόσουν τη νομισματική τους πολιτική, αυξάνοντας τα βασικά  επιτόκια  προκειμένου  να  ελέγξουν  τις  πληθωριστικές  πιέσεις,  γεγονός  που  μπορεί  να  επιδράσει ανασταλτικά   στην   ανάκαμψη   της   οικονομικής   δραστηριότητας.   Σημειώνεται   ότι   κεντρικές   τράπεζες ορισμένων αναδυόμενων οικονομιών (Βραζιλία, Χιλή, Μεξικό και Ρωσία) έχουν ήδη μεταβάλει τη νομισματική τους πολιτική σε λιγότερο διευκολυντική. Επιπλέον,  στις ΗΠΑ, η αύξηση του πληθωρισμού στο 5,4% σε ετήσια βάση, τον Σεπτέμβριο, επαναφέρει στο προσκήνιο τις συζητήσεις για μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων  από  την  Ομοσπονδιακή  Τράπεζα  (Fed),  στη  συνεδρίαση  του  Νοεμβρίου,  ενώ  αυξάνονται  οι πιθανότητες να επισπευσθεί η απόφαση για αύξηση του βασικού επιτοκίου.

Our Newsletter!

Signup for news and offers!

Thank you!

You have successfully joined our subscriber list.

previous post
Φορολογικές επιδρομές σε τρεις χώρες της ΕΕ με στόχο τη μαφία
next post
Alpha Bank: Πόσο προσωρινή είναι η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους

Σχετικα αρθρα

Εθνική τρ.: Πτώση κερδών 35% στο Α τρίμηνο 

adminMay 27, 2022May 27, 2022

ΕΦΚΑ: Ποιοι θεωρούνται ανασφάλιστοι από 31 Μαΐου

adminMay 27, 2022

XA:Θετικοί οιωνοί

adminMay 27, 2022May 27, 2022

G7: Κάλεσμα στον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου

adminMay 27, 2022

ΕΕ: Στο τραπέζι το σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

adminMay 27, 2022

Alibaba, Tencent και JD.com μόλις δημοσίευσαν τη χαμηλότερη αύξηση εσόδων τους στην ιστορία

adminMay 27, 2022

Ναυτικά Χρονικά: Κυκλοφόρησε η αγγλική έκδοση ενόψει των Ποσειδωνίων 2022

adminMay 27, 2022

INTRALOT: Στα 26,1 εκατ. ευρώ τα κέρδη EBITDA, αυξημένα κατά 4,9%

adminMay 27, 2022

ΒofA: Υποβαθμίζει σε underweight τις ευρωπαϊκές τράπεζες

adminMay 27, 2022May 27, 2022

Η ημερομηνία των πληρωμών για τα επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ

adminMay 27, 2022

Τα «Ποσειδώνια» μετρούν αντίστροφα: Έσπασαν όλα τα ρεκόρ

fastpathMay 27, 2022

Νέα ανατροπή με το δεύτερο Fuel Pass – Ποιοι θα πάρουν ξανά επίδομα

adminMay 27, 2022
Financial Markets by TradingView

Τελευταία Νέα

Flexopack: Καλύφθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

adminMay 27, 2022
May 27, 2022

ΕΤΕ: Αύξηση οργανικής κερδοφορίας μέσω των προμηθειών

fastpathMay 27, 2022
May 27, 2022

Δήμας: Η ελληνική καινοτομία προσελκύει επενδυτές

adminMay 27, 2022
May 27, 2022

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι με τη βιβλιοθήκη, είναι με τις βαριοπούλες

adminMay 27, 2022
May 27, 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θηριωδίες όπως στη Σρεμπένιτσα οι σφαγές σε Μπούτσα, Σούμι και Τσερνίχιβ, λέει ανεξάρτητη έκθεση

adminMay 27, 2022
May 27, 2022

Εθνική τρ.: Πτώση κερδών 35% στο Α τρίμηνο 

adminMay 27, 2022May 27, 2022
May 27, 2022May 27, 2022

ΕΦΚΑ: Ποιοι θεωρούνται ανασφάλιστοι από 31 Μαΐου

adminMay 27, 2022
May 27, 2022

XA:Θετικοί οιωνοί

adminMay 27, 2022May 27, 2022
May 27, 2022May 27, 2022

Ελληνο-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ τη Δευτέρα με έξι θεματικές ενότητες

adminMay 27, 2022
May 27, 2022

Wall Street: Σε ρότα για κέρδη μετά από 7 εβδομάδες

adminMay 27, 2022
May 27, 2022

Our Newsletter!

Signup for news and offers!

Thank you!

You have successfully joined our subscriber list.

Facebook

FOLLOW US

FacebookLike
TwitterFollow
Tweets by sofokleous10

RSS thetimes.gr

  • Κορωνοϊός: 3.727 κρούσματα, 14 θάνατοι και 133 οι διασωληνωμένοι
  • Πήρε το «πράσινο φως» ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων της Αττικής
  • Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή της έκρηξης σε κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας
  • Δίκη Φιλιππίδη: Ένταση ανάμεσα στη σύζυγο του ηθοποιού και τη Λένα Δροσάκη
  • Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: «Η Αμαλία είχε στενές σχέσεις με τον κατηγορούμενο με παρότρυνση των γονιών της»
  • Θεσσαλονίκη: Μεγάλη φωτιά σε κτίριο στην πλατεία Αριστοτέλους
  • Γερμανία: Στο 46% τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου
  • Σασμός: Ο Γεράσιμος αποφασίζει να μιλήσει στον Καραπάνο για τον γιο του – Πώς θα αντιδράσει;
  • Το 90% των σπιτιών στο Σεβεροντόνετσκ κατεστραμμένο – “Με νύχια και με δόντια” η άμυνα των Ουκρανών
  • ΟΗΕ: Περισσότεροι από 4.000 νεκροί άμαχοι στην Ουκρανία

RSS thebanker.gr

  • Γερμανία: Στο 46% τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου
  • Το 90% των σπιτιών στο Σεβεροντόνετσκ κατεστραμμένο – “Με νύχια και με δόντια” η άμυνα των Ουκρανών
  • Δέσμευση Κεραμέως – Θεοδωρικάκου: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει οριστικό τέλος στην ανομία στα Πανεπιστήμια
  • Canopy Growth: Μειώθηκαν στο τρίμηνο τα έσοδα
  • Η Αγκυρα ζητεί συγκεκριμένες ενέργειες από Σουηδία-Φινλανδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ
  • ΤτΕ: Αυξήθηκαν κατά 1,35 δισ. ευρώ οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων
  • Intercontinental International: Χωρίς το δικαίωμα μερίσματος στο Χ.Α. από 31 Μαΐου οι μετοχές
  • Intercontinental International: Τη διανομή μερίσματος €0,29 ανά μετοχή αποφάσισε η Γ.Σ.
  • Σρι Λάνκα: Επιμένουν οι ελλείψεις- Αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο
  • Big Lots: Ανακοίνωσε ζημιές στο τρίμηνο και χαμηλότερες των εκτιμήσεων πωλήσεις

RSS Fibernews

  • Info Quest Technologies: Test Ride με τα ηλεκτροκίνητα μηχανάκια Segway, στο Urban Mobility 2022
  • HUAWEI WATCH GT 3 Pro: Κυριαρχεί από το βυθό της θάλασσας μέχρι την κορυφή της αισθητικής!
  • Παγκόσμια εκστρατεία αναζήτησης των «Ηρώων της Προόδου» από την ESET
  • Η Κωτσόβολος δίνει το παρών στο 2ο Συνέδριο “Future of Retail 2022”
  • Γραπτή αναφορά λέει ότι τα Galaxy S23 και Galaxy S24 δεν θα χρησιμοποιούν καθόλου chip Exynos
  • Καθόλου απίθανο το Apple iPhone 14 Pro να διαθέτει Always On Display
  • Xiaomi: Συνεχίζονται τα διαδραστικά Xiaomi 12 Series Booths στην Αθήνα
  • Μεγαλώνει το BOX: Ξεπέρασαν τα 10.000 τα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα
  • Απάτες στο Champions League – Πώς να αποφύγετε τους απατεώνες και να απολαύσετε το ποδόσφαιρο
  • Η Samsung Electronics γιορτάζει τα εγκαίνια του εικονικού στούντιο παραγωγής με μεγάλο χορηγό τη «The Wall» σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής CJ ENM

Our Newsletter!

Signup for news and offers!

Thank you!

You have successfully joined our subscriber list.

Η ψηφιακή συνέχεια της εφημερίδας ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ που σας κρατάει ενήμερους για τα οικονομικά και χρηματιστηριακά δρώμενα την τελευταία δεκαετία με νηφαλιότητα και αντικειμενική μάτια. Editor in Chief: Ιωάννης Α.Φωτόπουλος
Contact us: info@sofokleous10.gr
FacebookTwitterLinkedin
@2019 - sofokleous10.gr. All Right Reserved.
FacebookTwitterLinkedin
  • Home
  • Πρώτο Θέμα
  • Οικονομία
  • Επιχειρήσεις
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Ευρώπη
  • Τράπεζες
    • PIRAEUS BANK
    • ALPHA BANK
    • EUROBANK
    • NATIONAL BANK
  • Σοφοκλέους 10
  • Αγορές
  • Τοις Μετρητοίς
  • Ανάλυση
  • Videos
  • Opinion LEADERS
  • Home
  • Πρώτο Θέμα
  • Οικονομία
  • Επιχειρήσεις
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Ευρώπη
  • Τράπεζες
    • PIRAEUS BANK
    • ALPHA BANK
    • EUROBANK
    • NATIONAL BANK
  • Σοφοκλέους 10
  • Αγορές
  • Τοις Μετρητοίς
  • Ανάλυση
  • Videos
  • Opinion LEADERS
FacebookTwitterLinkedin