Image default
Ευρώπη

Έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία προτείνει έκθεση της Κομισιόν για την διεύρυνση

Η Αλβανία έχει επιτύχει «απτά και βιώσιμα αποτελέσματα» μέσω μεταρρυθμίσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως διαπίστωσε η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Τη Δευτέρα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Oliver Varhelyi παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την έκθεση προόδου της Αλβανίας και των υποψηφίων χωρών της ΕΕ. Οι εκθέσεις για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία τονίζουν την ετοιμότητα των χωρών να συμμετάσχουν σε ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ.

Η Αλβανία επικρίθηκε επειδή δεν προχώρησε στην υπεράσπιση της ελευθερίας του τύπου, αλλά ενθαρρύνθηκε να συνεχίσει να προωθεί μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαιοσύνης, για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και στη δημόσια διοίκηση.

Η έκθεση επαίνεσε τη διοίκηση των γενικών εκλογών τον Απρίλιο του 2021 και ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα να συμμετάσχουν σε διάλογο σχετικά με ζητήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ζήτησε επίσης την εδραίωση της εδαφικής διοικητικής μεταρρύθμισης και την αποκέντρωση της λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο για την ενίσχυση των δήμων με μεγαλύτερη δημοσιονομική αυτονομία.

Η κυβέρνηση έχει εμφανίσει «περιορισμένη πρόοδο» προς ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την κοινωνία των πολιτών και η χώρα είναι «μετρίως προετοιμασμένη» ως προς τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

«Δεν υπήρξε πρόοδος» σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης στην Αλβανία. Η κατάσταση με λεκτικές επιθέσεις, εκστρατείες συκοφαντίας και εκφοβισμούς κατά δημοσιογράφων δεν βελτιώθηκε.

«Οι εντάσεις μεταξύ πολιτικών παραγόντων και δημοσιογράφων έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19 και στο πλαίσιο των βουλευτικών εκλογών. Τα αναφερόμενα περιστατικά επιθέσεως εναντίον δημοσιογράφων δεν κατέληξαν σε καταδίκη».

Η έκθεση παροτρύνει την κυβέρνηση να προβλέψει για την αυτορύθμιση των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης και κάθε σχετικό νόμο να συμβαδίζει με τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας και να ζητείται διαβούλευση με τις οργανώσεις των μέσων ενημέρωσης.

Σχετικα αρθρα

Σολτς: Δεν είναι λογική η σιωπή απέναντι στην ένταση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας

admin

Μακρόν: Κοινή δράση της ΕΕ απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία

admin

Η Λεπέν επιτίθεται στην ΕΕ, αλλά έχει χάσει τη δυναμική της

admin

Σ. Μισέλ: Ήρθε σε επαφή με κρούσμα – Δεν θα παραστεί στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

admin

Ουκρανία: Αντιδρά στη «διπλωματία του υδρογόνου» της Γερμανίας

admin

Ζώντας με πυρηνικά εργοστάσια στα σύνορά σας

admin

Δικαστήριο της ΕΕ: Καταγγέλλει την αυστριακή πρακτική πολιτογράφησης

admin

Σλοβενία: Εξετάζει στενότερους δεσμούς με την Ταϊβάν

admin

Τριτοβάθμια εκπαίδευση: Πρωτοβουλίες προετοιμασίας των πανεπιστημίων της ΕΕ για το μέλλον

admin

Βαρβιτσιώτης στο Bloomberg: Θα ζημιωθεί η Ρωσία αν μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την ΕΕ

admin

Ά. Σκέρτσος: Τα οφέλη του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού που πρότεινε η Ελλάδα

admin

ΥΠΕΝ: Μεταρρύθμιση «Απάτητα Βουνά»- Ποιες περιοχές θα ενταχθούν και ποια τα οφέλη

admin