Image default
Πολιτική

Δένδιας: Έκκληση να αποχωρήσουν ξένα στρατεύματα και μισθοφόροι από τη Λιβύη

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, συμμετείχε σήμερα στην  Διάσκεψη για την Σταθεροποίηση της Λιβύης, προσκεκλημένος της Λίβυας ομολόγου του Najla El Mangoush. 

Στην εν λόγω διάσκεψη συμμετείχαν επίσης κράτη που διαδραματίζουν ρόλο στις εξελίξεις στην Λιβύη, όπως Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Κατάρ, Κίνα, Ολλανδία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία και Τουρκία, καθώς και γειτονικές προς την Λιβύη χώρες όπως Αλγερία, Μάλτα Νίγηρας, Σουδάν, Τσάντ και Τυνησία. 

Επίσης συμμετείχαν διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί, όπως Αραβικός Σύνδεσμος, Αφρικανική Ένωση, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένα Έθνη. 

Συγκρατείται ότι Ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γαλλία, Ιταλία και Μάλτα εκπροσωπήθηκαν σε Υπουργικό επίπεδο. Από τις άλλες συμμετοχές, επισημαίνεται ότι η Τουρκία εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο Υφυπουργού Εξωτερικών. 

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία αυτή, όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών στην παρέμβαση του, υποδηλώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας, ως ενός από τους εγγύτερους γείτονες της Λιβύης, τόσο για την σταθερότητα της ίδιας της Λιβύης, όσο και της ευρύτερης περιοχής. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Δένδιας, έχει αναλάβει σειρά από πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες ύστερα από τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας. 

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που επαναλειτούργησαν την Πρεσβεία στην Τρίπολη και άνοιξαν Γενικό Προξενείο στην Βεγγάζη. 

Οι επαφές με το σύνολο των αξιωματούχων που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην χώρα έχουν εντατικοποιηθεί. 

Συγκρατούνται οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών στην Τρίπολη και την Βεγγάζη αντίστοιχα, καθώς και οι δύο επισκέψεις του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννη στην Τρίπολη και την Βεγγάζη, στις οποίες συνοδευόταν από επιχειρηματικές αποστολές. 

Επίσης, επισημαίνονται οι επαφές στην Αθήνα που είχε ο μεταβατικός Πρόεδρος της χώρας Mohamed Al Menfi, ο Πρόεδρος της Βουλής Aguila Saleh, και η Υπουργός Εξωτερικών Najla El Mangoush. 

Η Ελλάδα συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση των θεσμών της Λιβύης, αρχής γενομένης από την εκπαίδευση της Λιβυκής Ακτοφυλακής, η οποία έχει ξεκινήσει, στο πλαίσιο ευρύτερης Ευρωπαϊκής προσπάθειας ήδη από το 2015. 

Η χώρα μας έχει επίσης εκφράσει την ετοιμότητα της να συμμετάσχει στον μηχανισμό επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στην αποναρκοθέτηση με την προσφορά σχετικού εξοπλισμού. 

Στα ανωτέρω θα πρέπει να προστεθεί και η ανθρωπιστική βοήθεια, καταρχήν με την δωρεά 200.00 εμβολίων. 

Κατά την παραμονή του στην Τρίπολη, ο Υπουργός Εξωτερικών μετέβη στον δήμο του Abu Sliem, τον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της Λιβύης, όπου ζουν ευάλωτες ομάδες (εσωτερικά εκτοπισμένοι, γυναίκες και παιδιά) προκειμένου να επισκεφθεί το γήπεδο της περιοχής, το οποίο ανακατασκευάζεται με ελληνική χρηματοδότηση στο πλαίσιο της υλοποίησης προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: “Sport for Peace”. 

Στην παρέμβαση του στην Διάσκεψη για την Λιβύη, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (1970, 2570 και 2571) που αφορούν μεταξύ άλλων το εμπάργκο όπλων (ως γνωστόν η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή επιχείρηση “Ειρήνη” για την επιτήρηση του εμπάργκο).

Ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας, θέση την οποία συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη, για την πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ξένων μαχητών και μισθοφόρων. 

Επίσης, τόνισε τη σημασία της διενέργειας των εκλογών στην προκαθορισμένη ημερομηνία, που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, ήτοι στις 24 Δεκεμβρίου. 

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δίνεται Λιβυκή λύση στις Λυβικές προκλήσεις, χωρίς παρεμβάσεις τρίτων, οι οποίοι προσπαθούν να επιβάλουν τις δικές τους βουλές.

- -

Σχετικα αρθρα

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας, χωρίς δισταγμό και φραγμό, φάσκει και αντιφάσκει

admin

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης σαμποτέρ του εμβολιασμού – Αντί τιμωρητικών μέτρων ενθάρρυνση, κίνητρα 

admin

ΚΙΝΑΛ: Σε ποιες περιοχές θα βρίσκονται οι 840 κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές

admin

Παπανδρέου από τις πληγείσες περιοχές στην Πάτρα: Η κυβέρνηση να βοηθήσει άμεσα

admin

Σφοδρή επίθεση της Δήμητρας Λιάνη στον Γιώργο Παπανδρέου

admin

Ο Τσίπρας συνάντησε την ΠΟΕΔΗΝ: «Σαμποτέρ του εμβολιασμού ο Μητσοτάκης»

admin

Γεωργιάδης: Δύσκολη αλλά απολύτως αναγκαία η απόφαση υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 60

admin

Πρωτόκολλο Συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας συνυπέγραψε στη Μόσχα ο Βαρβιτσιώτης

admin

Πηγές ΥΠΕΘΑ: Εξετάζεται, και δεν έχει αποφασιστεί, αποστολή Δύναμης στο Σαχέλ

admin

Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί στους άνω των 60 πυροδότησαν σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

admin

Γιατί ο Μητσοτάκης πήρε τώρα την απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60

admin

Άδωνις Γεωργιάδης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό: Πολιτικά δύσκολη αλλά ηθικά σωστή απόφαση

admin