Image default
Επιχειρήσεις

Οι «μνηστήρες» για ακίνητα 500 εκατ. ευρώ της Alpha Bank

Παράταση δύο εβδομάδων έλαβε η προθεσμία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών, στη διαδικασία, που ξεκίνησε η Alpha, για την εξεύρεση συνεπενδυτή, όσον αφορά στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση χαρτοφυλακίου 573 ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων, αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Οι μη δεσμευτικές προσφορές ήταν προγραμματισμένες να υποβληθούν ως αύριο, Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, μετά από αίτημα, όμως, ενδιαφερόμενων επενδυτών, οι οποίοι ζήτησαν επιπλέον χρόνο αξιολόγησης του χαρτοφυλακίου, η προθεσμία μετατέθηκε για την 5η Νοεμβρίου.

Η διαγωνιστική διαδικασία (project Skyline) ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα, με την υπογραφή συμβάσεων εμπιστευτικότητας και το άνοιγμα του Virtual Data Room (VDR) και συγκέντρωσε υψηλό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες συμβάσεις εμπιστευτικότητας έχουν υπογράψει περισσότεροι από 15 επενδυτές, μεταξύ των οποίων φέρονται να βρίσκονται οι Apollo, Lone Star, Bain, Brook Lane, Dromeus, Invel/Prodea κ.ά.

Η πρώτη εικόνα της αγοράς είναι ενθαρρυντική για την Alpha Bank, καθώς πέραν των ακινήτων πρώτης προβολής, που περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο, υπάρχουν αξιόλογα ακίνητα και μεταξύ των ανακτηθέντων, ως αποτέλεσμα των κριτηρίων, με τα οποία η Alpha έβγαζε ζήτηση, ως έσχατος αγοραστής, στους πλειστηριασμούς.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τις εξής τρεις βασικές κατηγορίες ακινήτων:

  • περίπου 50 ακίνητα υψηλής προβολής (prime assets), που εκτιμάται ότι αξίζουν περίπου 280 εκατ. ευρώ
  • περίπου 320 ακίνητα αξίας πέριξ των 180 εκατ. ευρώ, τα οποία χρειάζονται εργασίες ανακαίνισης/αναβάθμισης, προκειμένου να επανατοποθετηθούν στην αγορά με την ίδια ή άλλη χρήση. Πρόκειται για το επονομαζόμενο value-add χαρτοφυλάκιο.
  • τέλος υποχαρτοφυλάκιο 205 κατοικιών/διαμερισμάτων, αξίας περίπου 75 εκατ. ευρώ, τα οποία πρόκειται να πωληθούν σταδιακά (trading χαρτοφυλάκιο).

Το πλάνο, όπως κατέγραψε το Euro2day.gr προβλέπει, σε γενικές γραμμές, την σταδιακή πώληση του χαρτοφυλακίου Trading εντός της πρώτης τριετίας. Τα έσοδα, που θα αντληθούν, μαζί με ξένα και ίδια κεφάλαια, θα χρηματοδοτήσουν τις αγορές νέων ακινήτων και την αναβάθμιση/ανακαίνιση ακινήτων του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου. Το σύνολο των κεφαλαίων που θα διατεθούν για εξαγορές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι στο τέλος της πενταετίας, στην οποία εκτείνεται το business plan, να έχει εκμισθωθεί σχεδόν το σύνολο (σ.σ. περίπου το 96%) των περίπου 800 ακινήτων, που προβλέπεται να περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο.

Σήμερα το ποσοστό των ακινήτων που παράγουν εισόδημα κινείται στο 46%.

Η δομή του προτεινόμενου deal

Παρ’ ότι το business plan, που συνέταξε η τράπεζα, προβλέπει συγκεκριμένη δομή (σ.σ. εισφορά του χαρτοφυλακίου ακινήτων στο «κέλυφος» της Alpha Αστικά Ακίνητα και πώληση εν συνεχεία πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας στον συνεπενδυτή, σύμβαση διαχείρισης χαρτοφυλακίου με AREM-I) εκτιμάται ότι θα συνεκτιμηθούν οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Στο μέτωπο της εξυγίανσης του ισολογισμού και του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφιο ποσοστό ως προς τις συνολικές χορηγήσεις, η Alpha ετοιμάζεται, στο πλαίσιο του δημοσιοποιημένου προγράμματος, να εκκινήσει διαδικασίες πώλησης για «κόκκινα» κυπριακά δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 2,2 δισ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Κρίστιαν Χατζημηνάς (ΕΕΝΕ): Μείωση μη μισθολογικού κόστους σε εταιρείες και εργαζομένους που επενδύουν σε δεξιότητες

admin

Λιανός (Επιτροπή Ανταγωνισμού): Περισσότεροι από ποτέ οι έλεγχοι τα τελευταία 2 έτη

admin

ΤΖΟΚΕΡ: 6 εκατ. στο τζακ ποτ της Κυριακής 14/8 

admin

Αριστοτέλης Παντελιάδης: Επεκτείνει τις δραστηριότητες της METRO ΑΕΒΕ

admin

Riviera Tower: O υψηλότερος και πράσινος ουρανοξύστης της Μεσογείου

admin

ΠΣΕ: Νέα άνοδος 59,8% στις ελληνικές εξαγωγές τον Ιούνιο 2022 (πίνακες)

admin

CPI: Διαπραγμάτευση μετοχών από το stock option plan από 18/8

admin

CPI: Στις 18/8 η έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο

admin

Αποζημιώσεις σε όσους έχασαν την πτήση τους δίνει το αεροδρόμιο Σχίπχολ του Άμστερνταμ (vid)

admin

ΠΑΕ ΑΕΚ: Συνεχίζεται η χορηγική συνεργασία με την Volton και το 2022- 2023  

admin

H ΕΚΤΕΡ ανέλαβε έργο αξίας 1,22 εκατ. ευρώ στην Τζια

admin

Huawei: Μικρή άνοδος 1,4% στα έσοδα το δεύτερο τρίμηνο

admin