Image default
Επιχειρήσεις

Οι «μνηστήρες» για ακίνητα 500 εκατ. ευρώ της Alpha Bank

Παράταση δύο εβδομάδων έλαβε η προθεσμία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών, στη διαδικασία, που ξεκίνησε η Alpha, για την εξεύρεση συνεπενδυτή, όσον αφορά στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση χαρτοφυλακίου 573 ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων, αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Οι μη δεσμευτικές προσφορές ήταν προγραμματισμένες να υποβληθούν ως αύριο, Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, μετά από αίτημα, όμως, ενδιαφερόμενων επενδυτών, οι οποίοι ζήτησαν επιπλέον χρόνο αξιολόγησης του χαρτοφυλακίου, η προθεσμία μετατέθηκε για την 5η Νοεμβρίου.

Η διαγωνιστική διαδικασία (project Skyline) ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα, με την υπογραφή συμβάσεων εμπιστευτικότητας και το άνοιγμα του Virtual Data Room (VDR) και συγκέντρωσε υψηλό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες συμβάσεις εμπιστευτικότητας έχουν υπογράψει περισσότεροι από 15 επενδυτές, μεταξύ των οποίων φέρονται να βρίσκονται οι Apollo, Lone Star, Bain, Brook Lane, Dromeus, Invel/Prodea κ.ά.

Η πρώτη εικόνα της αγοράς είναι ενθαρρυντική για την Alpha Bank, καθώς πέραν των ακινήτων πρώτης προβολής, που περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο, υπάρχουν αξιόλογα ακίνητα και μεταξύ των ανακτηθέντων, ως αποτέλεσμα των κριτηρίων, με τα οποία η Alpha έβγαζε ζήτηση, ως έσχατος αγοραστής, στους πλειστηριασμούς.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τις εξής τρεις βασικές κατηγορίες ακινήτων:

  • περίπου 50 ακίνητα υψηλής προβολής (prime assets), που εκτιμάται ότι αξίζουν περίπου 280 εκατ. ευρώ
  • περίπου 320 ακίνητα αξίας πέριξ των 180 εκατ. ευρώ, τα οποία χρειάζονται εργασίες ανακαίνισης/αναβάθμισης, προκειμένου να επανατοποθετηθούν στην αγορά με την ίδια ή άλλη χρήση. Πρόκειται για το επονομαζόμενο value-add χαρτοφυλάκιο.
  • τέλος υποχαρτοφυλάκιο 205 κατοικιών/διαμερισμάτων, αξίας περίπου 75 εκατ. ευρώ, τα οποία πρόκειται να πωληθούν σταδιακά (trading χαρτοφυλάκιο).

Το πλάνο, όπως κατέγραψε το Euro2day.gr προβλέπει, σε γενικές γραμμές, την σταδιακή πώληση του χαρτοφυλακίου Trading εντός της πρώτης τριετίας. Τα έσοδα, που θα αντληθούν, μαζί με ξένα και ίδια κεφάλαια, θα χρηματοδοτήσουν τις αγορές νέων ακινήτων και την αναβάθμιση/ανακαίνιση ακινήτων του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου. Το σύνολο των κεφαλαίων που θα διατεθούν για εξαγορές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι στο τέλος της πενταετίας, στην οποία εκτείνεται το business plan, να έχει εκμισθωθεί σχεδόν το σύνολο (σ.σ. περίπου το 96%) των περίπου 800 ακινήτων, που προβλέπεται να περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο.

Σήμερα το ποσοστό των ακινήτων που παράγουν εισόδημα κινείται στο 46%.

Η δομή του προτεινόμενου deal

Παρ’ ότι το business plan, που συνέταξε η τράπεζα, προβλέπει συγκεκριμένη δομή (σ.σ. εισφορά του χαρτοφυλακίου ακινήτων στο «κέλυφος» της Alpha Αστικά Ακίνητα και πώληση εν συνεχεία πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας στον συνεπενδυτή, σύμβαση διαχείρισης χαρτοφυλακίου με AREM-I) εκτιμάται ότι θα συνεκτιμηθούν οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Στο μέτωπο της εξυγίανσης του ισολογισμού και του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφιο ποσοστό ως προς τις συνολικές χορηγήσεις, η Alpha ετοιμάζεται, στο πλαίσιο του δημοσιοποιημένου προγράμματος, να εκκινήσει διαδικασίες πώλησης για «κόκκινα» κυπριακά δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 2,2 δισ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

ΣΕΒ Scale Up: Επιχείρηση-μεγένθυση για 60 καινοτόμες εταιρείες

admin

Χατζηθεοδοσίου: Απώλειες €3 δισ. για την εστίαση από το 2019

admin

Wolt: Αναστέλει προληπτικά τη διανομή παραγγελιών λόγω της κακοκαιρίας

admin

Καραμολέγκος: Στο 95,08% το ποσοστό της «Εμ. Καρ. Μονοπρόσωπη»

admin

Ομόλογο Premia Properties: Υπερκαλύφθηκε η έκδοση- Στο 2,8% το επιτόκιο

admin

Νίκας: Υποχρεωτική δημόσια πρόταση €1,24 ανά μετοχή

admin

CRYRED Investments: Υποχρεωτική δημόσια πρόταση για Νίκα

admin

Premia: Στο 2,8% το επιτόκιο για το ομόλογο

admin

Υποχρεωτική δημόσια πρόταση για Νίκα στα 1,24 ευρώ ανά μετοχή

admin

Επιτόκιο 2,8% για το ομόλογο της Premia

admin

Intrakat: Το χρονοδιάγραμμα της ΑΜΚ

admin

Intrakat: Από 31/1 η άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης

admin