Image default
Ευρώπη

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός- Η ατζέντα των συζητήσεων

Στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, 21-22 Οκτωβρίου η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Σύνοδο θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού πρώτα λάβει μέρος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Η ατζέντα

Οι ηγέτες της Ε.Ε. κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής θα αναζητήσουν μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από το ρεκόρ αυξήσεων στις τιμές ενέργειας.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκονται επίσης η προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το μεταναστευτικό.

Επίσης αρκετοί ηγέτες της ΕΕ επιθυμούν να τοποθετηθούν για το πολωνικό ζήτημα που έχει εξελιχθεί σε συγκρουσιακή κατάσταση μεταξύ Βρυξελλών και Πολωνίας.

Η ενεργειακή κρίση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, ο πρωθυπουργός προωθεί και θα θέσει στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής την ιδέα της κοινής αγοράς φυσικού αερίου και την ανάγκη υιοθέτησης μακροπρόθεσμων μέτρων. Η πρόταση υποστηρίζεται επίσης από την Ιταλία.

Πυρήνας της ελληνικής πρότασης, η οποία «κινείται» στο πρότυπο των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, είναι να εξεταστεί το ενδεχόμενο αγοράς φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο να αποκτήσει αυξημένη αγοραστική δύναμη έναντι των μεγάλων προμηθευτών και τελικά θα εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Επιπλέον αναμένεται να σημειώσει ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει διαφορετικές πηγές εφοδιασμού, και ως εκ τούτου η προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά ιδιαίτερα την Ευρώπη.

Η τουρκική συμπεριφορά

Έτσι αναμένεται να αποδοκιμάσει για μια ακόμη φορά τη συμπεριφορά της ‘Αγκυρας απέναντι σε δυο κράτη μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο επαναλαμβάνοντας ότι με αυτές τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες η γειτονική χώρα υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Στον αντίποδα ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ειδικά για το κυπριακό, θα τονίσει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δυο κρατών απορρίπτεται.

Το μεταναστευτικό

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, πρόκειται να επαναλάβει την ανάγκη αλλαγής του συμφώνου του Δουβλίνου και να παρουσιάσει αναλυτικά τη σημερινή κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσουμε να φυλάμε αποτελεσματικά τα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά και να υπογραμμίσει την υποχρέωση της Τουρκίας για την εφαρμογή της συμφωνίας της με την ΕΕ.

Με πληροφορίες και από -

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: «Απελευθερώνει» τις εξαγωγές εμβολίων

admin

Η Γαλλία χαιρετίζει την νέα «φιλοευρωπαϊκή» συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας

admin

Ο ΠΟΥ κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία για μελλοντική συνθήκη πρόληψης των πανδημιών

admin

Ο Πάπας Φραγκίσκος πρόκειται να επισκεφθεί καταυλισμό προσφύγων στη Λέσβο για δεύτερη φορά

admin

Νέα θητεία για τον αριστερό συνασπισμό του κρατιδίου του Βερολίνου

admin

ΕΕ και ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους απέναντι στις «υβριδικές απειλές»

admin

Πενταπλή δόση εμβολίου σε γυναίκα στο Λασίθι

admin

COVID19: Η ΕΕ διακόπτει την αεροπορική σύνδεση με νότια Αφρική λόγω της μετάλλαξης. Αυστηρά μέτρα και στην Ελλάδα

admin

Η ΕΕ πιστεύει πως έχει φτάσει η ώρα για τη δημιουργία ενιαίας κεφαλαιαγοράς

admin

Τουρκία: Πρώτη ακρόαση του Καβαλά μετά από διαμάχη με τους δυτικούς συμμάχους

admin

Η νέα γερμανική κυβέρνηση θα απαγορεύσει τη βιομετρική αναγνώριση προσώπου

admin

Η Γαλλία λέει όχι σε νέο lockdown, αλλά ενισχύει την εκστρατεία εμβολιασμού

admin