Image default
BLOOMBERG

Τουρκία: Νέα μείωση επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα – Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Σε νέα μείωση επιτοκίου προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, στηρίζοντας την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η τουρκική λίρα.

Ειδικότερα, το βασικό επιτόκιο μειώθηκε κατά 200 μονάδες βάσης στο 16%, από το 18% που είχε διαμορφωθεί τον Σεπτέμβριο.

Και οι 26 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του - περίμεναν ότι ο κυβερνήτης Σαχάπ Καβτζιόγλου θα συνεχίσει τη νομισματική χαλάρωση, αφού ο Ερντογάν απέλυσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που δεν ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις του για χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Αλλά οι περισσότεροι προέβλεψαν μείωση 100 μονάδων βάσης, με μια σημαντική μειοψηφία να περιμένει το μισό από αυτό.

Η «πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού στην Τουρκία οφείλεται σε παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς», ανέφερε η κεντρική τράπεζα, χαρακτηρίζοντάς τους παροδικούς.

Turkey Cut

Ο “εχθρός” των υψηλών επιτοκίων

Η τουρκική λίρα υποχώρησε έως και 2,9% και διαπραγματεύονταν νωρίτερα κατά 2,3% χαμηλότερα στα 9,4299 έναντι του δολαρίου. Το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει πάνω από 20% φέτος, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο βασικό νόμισμα που παρακολουθεί το -.

Μετά τη μείωση του επιτοκίου στην Τουρκία, που έφερε την πραγματική απόδοση στο αρνητικό 3,58%, οι traders βλέπουν τώρα περισσότερες από 70% πιθανότητες το νόμισμα να αποδυναμωθεί στο 9,50 την επόμενη εβδομάδα, ένα νέο χαμηλό που αποτελεί και το επόμενο ψυχολογικό όριο, σύμφωνα με το -.

Ο Ερντογάν που αυτοαποκαλείται “εχθρός” των υψηλών επιτοκίων, υποστηρίζει το αντισυμβατικό επιχείρημα ότι η μείωση τους θα οδηγήσει σε χαμηλότερο πληθωρισμό.

Διόρισε τον Καβτζίογλου τον Μάρτιο, αντικαθιστώντας τον προκάτοχό του Νατζί Αγμπάλ, μετά από τις αυξήσεις των επιτοκίων. Ο Καβτζίογλου διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για σχεδόν έξι μήνες πριν μειώσει απροσδόκητα το επιτόκιο αναφοράς κατά 100 μονάδες βάσης στο 18% τον Σεπτέμβριο, όταν ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 19,6%.

Turkey's real yield falls further below zero after the rate cut

Ισχυρό μήνυμα

Η μείωση «μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα πολύ ισχυρό μήνυμα προς τους συμμετέχοντες στην αγορά ότι η κεντρική τράπεζα στην Τουρκία σκοπεύει να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική ανεξάρτητα από τις αρνητικές συνέπειες της απότομης πτώσης της αξίας της λίρας», δήλωσε ο Piotr Matys, αναλυτής νομισμάτων στην InTouch Capital, στο Λονδίνο.

Turkish lira at new record low after central-bank firings

«Η περαιτέρω χαλάρωση θα εξαρτηθεί από την απόδοση της λίρας, η οποία θα διαμορφωθεί από τους ντόπιους παίκτες καθώς οι ξένοι έχουν λίγο πολύ αποχωρήσει”, δήλωσε ο Viktor Szabo, διαχειριστής κεφαλαίων σταθερού εισοδήματος στην Aberdeen Asset Management, στο Λονδίνο. «Ο κίνδυνος δολαριοποίησης και μεγαλύτερων αγορών χρυσού έχει αυξηθεί, οι ντόπιοι πρέπει να αντισταθμίσουν με κάποιο τρόπο τον πληθωρισμό», είπε.

Ο Καβτζίογλου θα αναθεωρήσει το βασικό σενάριο της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για τον πληθωρισμό στο υπόλοιπο του 2021 και τα επόμενα δύο χρόνια, στις 28 Οκτωβρίου και θα απαντήσει σε ερωτήσεις οικονομολόγων και δημοσιογράφων στην Άγκυρα.

Η κεντρική τράπεζα βλέπει προς το παρόν την αύξηση των τιμών καταναλωτή να διαμορφώνεται στο τέλος του έτους στο 14,1%, μια πιο αισιόδοξη πρόβλεψη από την τελευταία εκτίμηση της κυβέρνησης για 16,2%.

Διαβάστε ακόμα:

Τουρκία: Σε χαμηλά 19 ετών τα ποσοστά του Ερντογάν

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Σχετικα αρθρα

JP Morgan: Η μετάλλαξη Omicron δεν θα σταματήσει το παγκόσμιο ράλι μετοχών

admin

Πάνω από τα 100 ευρώ το φυσικό αέριο στην Ευρώπη με το βλέμμα στραμμένο στη Ρωσία

admin

Marta Ortega: Η κόρη του ιδρυτή των Zara στο τιμόνι του ομίλου Inditex

admin

Moderna: Στα ύψη η μετοχή εν αναμονή του εμβολίου για τη μετάλλαξη Όμικρον αρχές του 2022

admin

Goldman Sachs: Tέσσερα σενάρια για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Omicron στην παγκόσμια ανάπτυξη

admin

Μάθιου Μακ Κόναχι: Δεν κατεβαίνει για υποψήφιος κυβερνήτης του Τέξας

admin

Toyota: Βουτιά 26% στην παραγωγή έφεραν οι κραδασμοί της εφοδιαστικής αλυσίδας

admin

Ξεπούλημα αλά Black Friday και για το Bitcoin – Σε άνοδο ο χρυσός

admin

Amazon: Στόχος ακτιβιστών κατά της κλιματικής αλλαγής 15 αποθήκες της

admin

Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών μετά τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις

admin

Πετρέλαιο: Βουτιά κάτω από τα 74 δολάρια εν όψει της κρίσιμης συνάντησης του ΟΠΕΚ

admin

Πρόταση Κομισιόν: Με εννεάμηνη ισχύ το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού για ταξίδια εντός ΕΕ

admin