Image default
Οικονομία Τράπεζες

Χρ.Μεγάλου:Ολική επαναφορά του τραπεζικού συστήματος ως βασικού αναπτυξιακού παράγοντα για την οικονομία

Xρήστος Μεγάλου: Η τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει σε πρωτοβουλίες της  για την ενδυνάμωση των γυναικών στο χώρο εργασίας

Στην «ολική επαναφορά» του τραπεζικού συστήματος ως βασικού αναπτυξιακού παράγοντα για την οικονομία, αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας νωρίτερα στο 4ο Athens Investment Forum.

«Ξεκινώντας από μια πολύ ασθενή θέση πριν από όχι πολλά χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες έχουν κατορθώσει να βελτιώσουν θεαματικά αρχικά το επίπεδο ρευστότητας, στην συνέχεια την κεφαλαιακή τους επάρκεια και τους εποπτικούς τους δείκτες, να αναμορφώσουν τα δίκτυα και τις λειτουργίες τους, να εκκινήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και τέλος, με τη βοήθεια του προγράμματος Ηρακλής, να απομειώσουν σημαντικά τα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων», τόνισε.

Η ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί για αναπτυξιακές οικονομικές πολιτικές και κυρίως το κύμα χρηματοδότησης από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη μορφή του Κοινοτικού Προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι οι άλλοι δύο παράγοντες που έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν ριζικά προς το καλύτερο την αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ο κ. Μεγάλου. Χαρακτήρισε μάλιστα τη χρηματοδότηση που θα προέλθει στην οικονομία τα επόμενα 5 με 7 χρόνια από κοινοτικούς, εθνικούς και ιδιωτικούς πόρους και η οποία αντιστοιχεί στο 40% του ΑΕΠ, ως μία ευκαιρία που αναδύεται όχι μια φορά τη δεκαετία αλλά μια φορά σε κάθε γενεά.

«Εμείς στην Τράπεζα Πειραιώς έχουμε την πλήρη ικανότητα και ετοιμότητα να χρηματοδοτήσουμε την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, αξιοποιώντας την αναπτυξιακή ευκαιρία», υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου και αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων, των μεγάλων έργων υποδομών, των δικτύων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των κατασκευών και του ψηφιακού μετασχηματισμού του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και στην εξέταση κάθε ευκαιρίας στον αγροτοδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό, τα logistics, τη ναυτιλία, τον ναυπηγικό τομέα, τον πολιτισμό και τις νέες τεχνολογίες.

Σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς έχει χρηματοδοτήσει με πιστωτικά όρια άνω των €2,5 δισ. επενδυτικά σχέδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με €3,5 δισ. τον ζωτικό για την ελληνική οικονομία ξενοδοχειακό κλάδο και το Real Estate, με €2 δισ. τον ναυτιλιακό και με ακόμη €2 δισ. τον αγροτοδιατροφικό κλάδο.

«Ρόλος μας, και στόχος μας ταυτόχρονα, είναι να δώσουμε στις ελληνικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να προσαρμοστούν στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και εξοικονόμησης ενέργειας, το οποίο θα τους επιτρέψει να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά, να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να εισέλθουν σε νέους καινοτόμους τομείς δραστηριότητας», τόνισε ο κ. Μεγάλου και πρόσθεσε ότι η Τράπεζα Πειραιώς αξιοποιεί προς όφελος των πελατών της όλα τα σύγχρονα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και δυνατότητες, βοηθώντας την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα να ξεπεράσει τις συνέπειες της κρίσης και να αποτελέσει και πάλι κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα.

Σχετικα αρθρα

FED: Καμπανάκι από Πάουελ – «Πληθωρισμός και το 2022»

admin

Celestyal Cruises – Όμιλος Louis – Στρατηγική συμφωνία με την Searchlight Capital

admin

ΟΟΣΑ: 68.000…«αγνοούμενοι» νέοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα – 9 εκατ. στην ΕΕ

admin

Noval Properties – Έκδοση Πράσινου Κοινού Ομολογιακού Δανείου συνολικού ποσού έως 120 εκατ. ευρώ

admin

Handelsblatt – Πώς θα επηρεάσει η νέα μετάλλαξη Όμικρον τον ελληνικό τουρισμό;

admin

Παραλλαγή Όμικρον – Φέρνει παγωμάρα στους ορεινούς προορισμούς

admin

Ακρίβεια: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα και τον Νοέμβριο στο ρεύμα

admin

Κρυπτονομίσματα: Φρενήρης άνοδος, του άγνωστου μέχρι τώρα, Όμικρον

admin

Accor: Στις αρχές του 2023 πλήρης ανάκαμψη του τουρισμού παγκοσμίως

admin

Κικίλιας στο Newsweek – Ετοιμάζουμε Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη

admin

διαΝΕΟσις – Μαρίνες και Τουριστικοί Λιμένες στην Ελλάδα

admin

e- ΕΦΚΑ: Ρεκόρ έτους στην έκδοση συντάξεων τον Οκτώβριο

admin