Image default
Οικονομία

Χρ. Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση υλοποιεί ένα ρεαλιστικά φιλόδοξο, σύγχρονο και εξωστρεφές εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας

Η κυβέρνηση έχει καταρτίσει και υλοποιεί ένα ρεαλιστικά φιλόδοξο, σύγχρονο και εξωστρεφές εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην πρόσφατη εκδήλωση στο ΧΑΑ για την παρουσίαση της 2ης Ετήσιας Έκθεσης ΠΥΞΙΔΑ του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του συμβουλίου, ο υπουργός ανέφερε, ακόμη, ότι ήδη μέχρι σήμερα, 48 έργα με προϋπολογισμό 2,76 δισ. ευρώ βρίσκονται στην φάση της υλοποίησης, ενώ πρόσθεσε ότι οι προτάσεις της έκθεσης θα βοηθήσουν στη στροφή της οικονομίας προς ένα πιο ανταγωνιστικό, εξωστρεφές, καινοτόμο, ανθεκτικό, δίκαιο, πράσινο και ψηφιακό μοντέλο που θα οδηγήσει τη χώρα σε τροχιά ισχυρής, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας Σίμος Αναστασόπουλος, υποστήριξε ότι η παρουσίαση της 2ης έκθεσης ΠΥΞΙΔΑ αναδεικνύει την πορεία που οφείλουμε να συνεχίσουμε, επενδύοντας περαιτέρω στα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, απελευθερώνοντας το δυναμικό των ανθρώπων μας και αξιοποιώντας στο έπακρο τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, σημείωσε ότι είναι δεδομένο ότι στη μετά covid εποχή, θέματα όπως η καινοτομία, ο ψηφιακός μηχανισμός, η αξιοποίηση των ταλέντων, η δομή των θεσμών, η επιχειρηματικότητα έχουν σημαντικότατο ρόλο.

Η γενική διευθύντρια του Συμβουλίου, Βενετία Κουσία ανέφερε ότι στόχος, με την ΠΥΞΙΔΑ είναι να εξισορροπήσουμε τι προτεραιότητες ανάμεσα στο αναγκαίο και στο εφικτό, ώστε να είμαστε χρήσιμοι στους διαμορφωτές πολιτικής, που συχνά ανατρέχουν στις κατατάξεις ανταγωνιστικότητας ως πυξίδα.

Στο κύριο μέρος της παρουσίασης, ο Βασίλης Καφάτος, εταίρος της Deloitte αναφέρθηκε στη νέα κανονικότητα που διαμορφώνεται μετά την πανδημία, παρουσιάζονται σημαντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα ώστε να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της επενδύοντας στα πλεονεκτήματά της, αξιοποιώντας τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης και υιοθετώντας ένα νέο μοντέλο βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Ο Τάσος Ιωσηφίδης, εταίρος της ΕΥ, σημείωσε ότι στο εγγύς μέλλον μπορούμε να περιμένουμε τα κεφάλαια, το ανθρώπινο ταλέντο και οι καταναλωτές να μετακινηθούν προς τις επιχειρήσεις που έμπρακτα παράγουν μακροπρόθεσμη αξία και θετικά αποτελέσματα για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και όχι μόνο για τους μετόχους τους. Ο Κωνσταντίνος Θανάσκος, CFA ΕΥ, ανέφερε ότι η ανάπτυξη ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας θα υποβοηθήσει τη διείσδυση προηγμένων τεχνολογιών στα επιχειρηματικά μοντέλα και θα αποτελέσει συνδετικό κρίκο μεταξύ επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, κέντρων έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας. Η Μαρίνα Γιωργαλλά, Deloitte, εξέφρασε την άποψη ότι ο συνδυασμός της έλλειψης ενός οικοσυστήματος καινοτομίας που να συνδέει τις επιχειρήσεις με την εφαρμοσμένη έρευνα, τη χαμηλή διείσδυση και αξιοποίηση καινοτομιών και νέων τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις αποτελεί σημαντική πρόκληση για το μέλλον.

Τέλος, ο Βασίλης Παναγούλιας, Principal, Boston Consulting Group (BCG) υποστήριξε: “Πρέπει να ξεκινήσουμε από τα πλεονεκτήματά μας -την ερευνητική δραστηριότητα, το υψηλό επιστημονικό επίπεδο, τη μεταφορική διασυνδεσιμότητα, τις δράσεις βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη θετική επενδυτική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα- και να τα συνδέσουμε όλα μαζί με τις αναδυόμενες αγορές του μέλλοντος”.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν την ΠΥΞΙΔΑ 2021 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://competegr.org/publications/pyxida-2021

Σχετικα αρθρα

ΑΑΔΕ: Πώς θα λειτουργήσουν οι εφορίες την Πέμπτη στις πληγείσες περιοχές

admin

ΑΑΔΕ: Πώς θα λειτουργήσουν την Πέμπτη οι εφορίες

admin

Ρεύμα: Στην Ελλάδα και άλλες δύο χώρες το πιο ακριβό στην Ευρώπη

admin

Ρωσικό αέριο: Αδύναμος κρίκος η Ευρώπη – Τα διλήμματα απέναντι στην ουκρανική κρίση

admin

ΟΠΕΚΑ: Αναβάλλονται τα προγραμματισμένα ραντεβού

admin

FED:Τον Μάρτιο αρχίζει ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων 

admin

Σύμφωνο Σταθερότητας χωρίς λιτότητα – Έρχονται αλλαγές και στο SURE

admin

Ανοδικά οι αποδόσεις των ομολόγων

admin

Ο Ν. Βαλαντάσης αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ

admin

ΥΠΕΝ: Παράταση έως 31/3 για τη διαδικασία μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω βεβαίωσης μηχανικού

admin

Intel: Κέρδισε την προσφυγή κατά του τσουχτερού προστίμου της Ε.Ε.

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα έχει αυξηθεί σημαντικά

admin