Image default
Οικονομία

Επίθεση Βεστάγκερ για τις συμφωνίες «μη λαθροθηρίας»

Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ σχεδιάζουν μια σειρά ερευνών και ελέγχου εταιρειών που είναι ύποπτες για παράνομο καθορισμό τιμών, προειδοποίησε την Παρασκευή η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής αρχής της Ευρώπης, καθώς έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για τον ανταγωνισμό στις αγορές εργασίας λόγω συμφωνιών «μη λαθροθηρίας».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε έφοδο στους μεγαλύτερους παραγωγούς χαρτοπολτού της Ευρώπης Stora Enso και UPM και στη μονάδα Metsa Board, η πρώτη σε δύο χρόνια.

Οι εταιρείες που είναι ύποπτες για συμμετοχή σε άλλα καρτέλ θα πρέπει σύντομα να δουν αξιωματούχους να χτυπούν τις πόρτες τους, δήλωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

«Και αυτή είναι μόνο η αρχή μιας σειράς επιδρομών που σχεδιάζουμε για τους επόμενους μήνες – θα καταλάβετε αν δεν πω ακριβώς πότε ή πού θα γίνουν», είπε σε συνέδριο στη Ρώμη.

Οι εταιρείες που κρίνονται ένοχες για συμμετοχή σε καρτέλ αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 10% του παγκόσμιου τζίρου τους. Οι καταγγέλλοντες ανταμείβονται με ασυλία από κυρώσεις, ενώ όσοι παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες μπορούν να λάβουν μεγάλες μειώσεις στις ποινές τους.

Είπε ότι οι ρυθμιστικές αρχές μπορεί να προκρίνουν τέτοιες αποκαλούμενες συμφωνίες επιείκειας με εταιρείες, καθώς η αύξηση των ιδιωτικών αξιώσεων αποζημίωσης από πελάτες αποτρέπει πολλούς από το να μοιράζονται βασικά δεδομένα με τις αρχές επιβολής.

Η Βεστάγκερ επέκρινε επίσης τις συμφωνίες «μη λαθροθηρίας» μεταξύ εταιρειών, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα καρτέλ. Τα άτομα επηρεάζονται άμεσα «όταν οι εταιρείες συνωμοτούν για να καθορίσουν τους μισθούς που πληρώνουν ή όταν χρησιμοποιούν τις λεγόμενες συμφωνίες «μη λαθροθηρίας» ως έμμεσο τρόπο για να κρατήσουν χαμηλούς μισθούς, περιορίζοντας τα ταλέντα να μετακινηθούν εκεί που εξυπηρετεί καλύτερα την οικονομία», είπε. .

Οι συμφωνίες μη λαθροθηρίας, στις οποίες οι εταιρείες συμφωνούν να μην προσλαμβάνουν η μία τους εργαζομένους της άλλης, και οι συμφωνίες μη ανταγωνισμού, στις οποίες οι εργαζόμενοι υπογράφουν συμβάσεις με την υπόσχεση ότι δεν θα φύγουν για να εργαστούν για έναν αντίπαλο, έχουν προκαλέσει κριτική τα τελευταία χρόνια.

– - το -

Σχετικα αρθρα

«Κανονικότητα» τεκμηρίων για τα εισοδήματα του 2021

admin

Ευρωπαϊκή «σκούπα» κατά του μαύρου χρήματος – 1.803 συλλήψεις – Μπλόκο σε συναλλαγές 67,5 εκατ.ευρώ

admin

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα πληρωμή για 30.000 δικαιούχους

admin

ΣτΕ: Συνταγματική η καταβολή ειδικής αποζημίωσης μόνο στα μέλη των ανεξάρτητων Αρχών

admin

Συνεδριακός τουρισμός στην Αθήνα – Στόχος η πρώτη θέση για το 2022

admin

Πώς θα δοθούν τα 3,9 δισ. του νέου προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα»

admin

ΕΣΕΕ: Διευκρινίσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων τις τελευταίες Κυριακές του έτους

admin

Οι νικήτριες νεοφυείς, του Elevate Greeece

admin

ΗΠΑ: Μειώθηκε η ανεργία – Λιγότερο από το αναμενόμενο η αύξηση της απασχόλησης

admin

Ευρωβαρόμετρο: Το 73% των Ελλήνων θεωρεί το ευρώ «θετικό για τη χώρα»

admin

Υπ. Τουρισμού-Δήμος Αθηναίων: Συνεργασία για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Παράνομο ένα στα τέσσερα πακέτα τσιγάρων που πωλούνται στην Ελλάδα

admin