Image default
Οικονομία

Θ. Σκυλακάκης: Η Ελλάδα μπορεί να απορροφήσει πολύ αποτελεσματικά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

«Η Ελλάδα όπως αλλάζει, μπορεί να πετύχει όχι μόνο να απορροφήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά να το κάνει και με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Συνεπώς, έχουμε μπροστά μας μία πρόκληση και ένα στοίχημα, το οποίο είναι ένα πολλαπλό στοίχημα».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο Olympia Forum II, που συνεχίζεται για τρίτη ημέρα στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία.

Μάλιστα, όπως εξήγησε, «το πολλαπλό στοίχημα είναι ίδια η απορρόφηση, είναι η επίτευξη των στόχων και των ορόσημων, διότι, ασχέτως αν τα ξοδέψουμε ή όχι τα χρήματα, είναι δικά μας, εφόσον πετύχουμε τους στόχους και τα ορόσημα».

Παράλληλα, συνέχισε, «είναι και ο τρόπος που θα ξοδέψουμε τα χρήματα, διότι για πολλές δεκαετίες μιλούσαμε για απορρόφηση, αλλά το σημαντικό είναι το αποτέλεσμα της απορρόφησης».

«Συνεπώς», επεσήμανε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, «το στοίχημα εδώ είναι πολύ μεγαλύτερο από το να απορροφήσουμε, δηλαδή είναι επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι η αποτελεσματικότητα των συστημάτων είναι το κλειδί για να παράγουμε πλούτο και να έχουμε χρήματα».

Όπως ανέφερε, «χωρίς αποτελεσματικότητα στα συστήματα, ότι κάνουμε είναι σαν να βάζεις φρύγανα για θεμέλια».

Μένοντας στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η φύση του Ταμείου είναι πολύ πιο ελεύθερη από ότι τα κλασικά ευρωπαϊκά προγράμματα και ταυτόχρονα αυτή η ελευθερία συνοδεύεται από την ανάγκη να κάνεις μεταρρυθμίσεις».

Όπως εξήγησε, «μεταρρύθμιση είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας ενός συστήματος και η επιτροπή λέει ότι θέλουμε να κάνουμε προγράμματα που ταυτόχρονα να δίνουν χρήματα στις χώρες-μέλη και να τις πιέζουν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα διαχείρισης των συστημάτων».

Αυτό, όπως συμπλήρωσε, «είναι ένα πάρα πολύ καλό εργαλείο με περισσότερη ελευθερία στα χρήματα, αλλά και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στα συστήματα».

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «πρέπει να αποδείξουμε ότι πετυχαίνει το πρόγραμμα», διότι, όπως σημείωσε, «μόνο αν πετύχει το πρόγραμμα σε όλη την Ευρώπη, μπορεί να είναι μόνιμο».

Όσον αφορά στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και των αυξήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η ενεργειακή κρίση δεν προκαλεί αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα, διότι υπάρχουν πολλά προϊόντα που έχουν μικρό ενεργειακό μερίδιο ή προϊόντα μεγάλων βιομηχανιών, όπου επειδή έχουν μακροχρόνια ενεργειακά συμβόλαια, δεν έχουν πληγεί με τον ίδιο τρόπο».

«Οι αυξήσεις», συνέχισε, «συνδέονται με δύο φαινόμενα» και εξήγησε: «Το ένα είναι η κατάσταση στην ενέργεια και ειδικά στην αγορά του φυσικού αερίου που είναι μία κατάσταση εκτός προβλέψεων μέχρι σήμερα, γι΄ αυτό και αν πιστέψουμε τις προβλέψεις που κάνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα λεγόμενά futures των αγορών, οι αυξήσεις θα υποχωρήσουν πολύ σημαντικά στο δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους».

«Οι αυξήσεις στα λοιπά προϊόντα», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, «συνδέονται πολύ με τις αυξήσεις στις μεταφορές, από τις οποίες βγάζει χρήματα η ναυτιλία και ως εκ τούτου μπορεί στο δικό μας ΑΕΠ να έχουμε και κάποια θετικά στοιχεία, δηλαδή άνοδο στα έσοδα της ναυτιλίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο χορήγησης ενός έκτακτου επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους ανέφερε: «Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή το πλεόνασμα για να δίνουμε κάποιο μέρισμα από το πλεόνασμα. Έχουμε έλλειμμα που φέτος είναι στο 9,9%, αλλά του χρόνου θα μειωθεί σημαντικά. Προφανώς η ρήτρα γενικής διαφυγής μάς αφήνει χώρο για να καλύπτουμε έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν, όχι όμως για να δίνουμε κάποιου είδους μέρισμα. Μέρισμα από έλλειμμα είναι αντίφαση εκ των πραγμάτων».

--

Σχετικα αρθρα

«Ομικρον»: Το ΔΝΤ δεν αποκλείει να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη

admin

«Κανονικότητα» τεκμηρίων για τα εισοδήματα του 2021

admin

Ευρωπαϊκή «σκούπα» κατά του μαύρου χρήματος – 1.803 συλλήψεις – Μπλόκο σε συναλλαγές 67,5 εκατ.ευρώ

admin

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα πληρωμή για 30.000 δικαιούχους

admin

ΣτΕ: Συνταγματική η καταβολή ειδικής αποζημίωσης μόνο στα μέλη των ανεξάρτητων Αρχών

admin

Συνεδριακός τουρισμός στην Αθήνα – Στόχος η πρώτη θέση για το 2022

admin

Πώς θα δοθούν τα 3,9 δισ. του νέου προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα»

admin

ΕΣΕΕ: Διευκρινίσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων τις τελευταίες Κυριακές του έτους

admin

Οι νικήτριες νεοφυείς, του Elevate Greeece

admin

ΗΠΑ: Μειώθηκε η ανεργία – Λιγότερο από το αναμενόμενο η αύξηση της απασχόλησης

admin

Ευρωβαρόμετρο: Το 73% των Ελλήνων θεωρεί το ευρώ «θετικό για τη χώρα»

admin

Υπ. Τουρισμού-Δήμος Αθηναίων: Συνεργασία για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο

admin