Image default
Ευρώπη

Μολδαβία: «Πατάει το κουμπί» έκτακτης ανάγκης λόγω ενεργειακής κρίσης

Να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ετοιμάζεται η Μολδαβία την Παρασκευή, καθώς το μικρό πρώην σοβιετικό κράτος αναζητά εναλλακτικές πηγές για προμήθεια φυσικού αερίου μετά τη μείωση των ποσοτήτων από την ρωσική Gazprom.

Οι προμήθειες στο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου της χώρας έχουν πέσει σε «κρίσιμα επίπεδα», τα οποία είναι επαρκή για να βλάψουν τον ανεφοδιασμό της Μολδαβίας, είπε η πρωθυπουργός της χώρας, Νατάλια Γκαβριλίτσα.

Η χώρα με πληθυσμό 2,6 εκατ., ζητά έκτακτη υποστήριξη από την ΕΕ αφού η Gazprom μείωσε τις προμήθειες κατά ένα τρίτο τον περασμένο μήνα, μετά τη λήξη μιας μακροπρόθεσμης σύμβασης, ζητώντας από τη Μολδαβία να πληρώσει το διπλάσιο της προηγούμενης τιμής για να συνεχίσει να την προμηθεύει.

Αν και η Μολδαβία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία με την Gazprom, η Γκαβριλίτσα είπε ότι η τοπική θυγατρική της Moldovagaz «δεν τήρησε τον λόγο της».

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η Gazprom, η οποία προμηθεύει το 100% του φυσικού αερίου της Μολδαβίας, εκμεταλλεύεται την ενεργειακή κρίση για να ασκήσει πίεση στη χώρα, αφού η φιλοευρωπαϊκή πρόεδρος Μάια Σαντού και το κόμμα της Δράση και Αλληλεγγύη κέρδισαν συντριπτικά στις πρόσφατες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της χώρας.

Η Moldovagaz, από την πλευρά της, είπε ότι η Gazprom και η Μολδαβία συμφώνησαν να παρατείνουν το συμβόλαιο που έληξε μόνο κατά ένα μήνα, λίγες ώρες πριν τη λήξη του, γεγονός που δεν εξασφάλισε αρκετό χρόνο στην εταιρεία για να δεσμεύσει τους απαιτούμενες ποσότητες για την προμήθεια φυσικού αερίου στη Μολδαβία τον Οκτώβριο.

Μετά τις συνομιλίες για την ενεργειακή κρίση τις τελευταίες δύο εβδομάδες μεταξύ Βρυξελλών και Κισινάου, η ΕΕ αποφάσισε να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει την κρίση, δήλωσε στους Financial Times αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες.

Σύμφωνα με την πρόταση, το Κίεβο θα προμηθεύσει τη Μολδαβία από τα αποθέματά της, τα οποία στη συνέχεια θα συμπληρωθούν με αποστολές από τη Σλοβακία. Ένας αγωγός που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία μεταξύ της Ρουμανίας και της δυτικής Μολδαβίας θα παρέχει επίσης αέριο.

Οι συνομιλίες για την πρωτοβουλία περιπλέκονται, ωστόσο, από τις ανησυχίες ότι τα ίδια τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν διαθέτουν αρκετά αποθέματα φυσικού αερίου για να περάσουν έναν κρύο χειμώνα χωρίς επιπλέον αποστολές, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Στο μεταξύ, εν μέσω φόβων για χρηματοπιστωτική κρίση ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, η Μολδαβία δήλωσε την Πέμπτη ότι εξασφάλισε μια προσωρινή συμφωνία με το ΔΝΤ για δάνεια ύψους 564 εκατομμυρίων δολαρίων τους επόμενους 40 μήνες, με την πρώτη δόση να έχει προγραμματιστεί να καταβληθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς.

– - FT

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Κοινές αγορές εμβολίου και αντιιικής θεραπείας για την ευλογιά των πιθήκων

admin

Μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη πρόκληση η Κίνα από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Μπλίνκεν

admin

Η Αλβανία υπέρ της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

admin

Μητσοτάκης – Ζέντερ: «Στρατηγικό συμφέρον της Ε.Ε. η διατήρηση ασφαλούς περιβάλλοντος στη Μεσόγειο»

admin

ΕΕ: Δεν γνωρίζει η αριστερά τι ποιεί η δεξιά με τις κυρώσεις στη Ρωσία

admin

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ οι εταιρείες εμπορίας – εισαγωγής σιτηρών

admin

Η Βουλγαρία πιθανόν να επιτρέψει την εξωσωματική γονιμοποίηση με γενετικό υλικό από αποβιώσαντες συζύγους

admin

Η Καρινθία της Αυστρίας σταματά την έκδοση διαβατηρίων λόγω επίθεσης χάκερ

admin

Ο Ντράγκι φιλοξενεί τον Πρόεδρο της Αλγερίας με το βλέμμα στο φυσικό αέριο

admin

Η Ισπανία έχει καταγράψει 120.000 Ουκρανούς από την έναρξη της εισβολής

admin

Στην Πορτογαλία καταγράφηκε η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση εγκληματικότητας το 2021

admin

Ενίσχυση των περιφερειών ζητά η πολωνική αντιπολίτευση ενόψει εκλογών

admin