Image default
Ευρώπη

Ο Μπάμπιτς χάνει την «ύποπτη» μάχη ενάντια στο σύστημα εκπομπών ρύπων της E.E.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπιτς, με τη στήριξη του Ούγγρου ομολόγου του Βίκτορ Ορμπάν, μπλόκαρε την έκδοση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έως αργά το βράδυ της Πέμπτης. Ο λόγος είναι η αμφιλεγόμενη σχέση του με την Agrofert, μια εταιρεία που πλήττεται από το σύστημα εκπομπών ρύπων (ETS)  σύμφωνα με το EURACTIV.cz.

Ο Μπάμπιτς εμφανίστηκε στο Συμβούλιο πεπεισμένος ότι το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου εντός της Ένωσης είναι ο κύριος παράγοντας που ευθύνεται για τις τρέχουσες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας. Ο ίδιος αγωνίζεται να αλλάξει το σύστημα ETS ώστε να απαγορευθεί στο κερδοσκοπικό κεφάλαιο το δικαίωμα να αγοράζει δικαιώματα εκπομπών ρύπων.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών της Ε.Ε. δεν είναι υπέρ μιας τέτοιας μεταρρύθμισης, υποστηρίζοντας ότι τα δικαιώματα εκπομπών δεν αποτελούν τον κύριο παράγοντα αύξησης των τιμών. Στο Συμβούλιο φάνηκαν απρόθυμοι να ανοίξουν την πόρτα σε μια τόσο σημαντική παρέμβαση.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Μπάμπιτς  αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να δεχθεί την διατύπωση ότι η Κομισιόν θα μελετούσε τη λειτουργία της αγοράς ETS και θα αξιολογούσε εάν ορισμένες εμπορικές συμπεριφορές απαιτούν περαιτέρω ρυθμιστικές ενέργειες από την πλευρά της.

Δεν είναι σαφές για ποιο λόγο ο Μπάμπιτς επέμεινε τόσο και απείλησε να μπλοκάρει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (EUCO).

Πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο Μπάμπιτς είχε δηλώσει ότι προτεραιότητά του στις διαπραγματεύσεις ήταν η απαλλαγή από to ΦΠΑ στην ενέργεια που τέθηκε σε εφαρμογή πρόσφατα από την τσεχική κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ. Ωστόσο, ο Μπάμπιτς απέτυχε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν υποστήριξε ένα τέτοιο μέτρο.

Μιλώντας στο EURACTIV.cz, πηγές με στενή πρόσβαση στις συνομιλίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (EUCO) εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους σχετικά με την πρόθεση του Μπάμπιτς να παρέμβει στο σύστημα ETS. Αντιθέτως υποστηρίζουν ότι οι αυξανόμενες τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών επηρεάζουν άμεσα την Agrofert, μια εταιρεία που ανήκε στο παρελθόν στον Τσέχο πρωθυπουργό. Ένας έλεγχος από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  κατέληξε στο συμπέρασμα, τον Απρίλιο του 2021, ότι ο Τσέχος πρωθυπουργός έχει σύγκρουση συμφερόντων καθώς εξακολουθεί να ελέγχει την ιδιοκτησία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τσέχος Πρωθυπουργός βρίσκεται στα Pandora Papers για την αγορά μιας βίλας στη Νότιο Γαλλία μέσω μιας offshore που φαίνεται να του ανήκει.

Σχετικα αρθρα

Σε τρόμο μετατρέπεται ο ενεργειακός πανικός της E.E.

admin

Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι …

admin

Ισπανία: Τι ζητεί ο Σάντσεθ από την ΕΕ για να περιοριστεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο

admin

Φινλανδία: Μειώνει σημαντικά τις άδειες εισόδου σε Ρώσους από 1η Σεπτεμβρίου

admin

Γενική άρνηση βίζας στους Ρώσους: Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά

admin

Η Τεχεράνη θα απαντήσει στο κείμενο της Ε.Ε. για τα πυρηνικά «μέχρι τα μεσάνυχτα»

admin

Φινλανδία: Οι πόλεις που υποδέχονται του Ρώσους τουρίστες με τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας

admin

Ευρώπη: Η μία κρίση μετά την άλλη αφήνει κενό… ηγεσίας;

admin

Πετρέλαιο: Πόσο θα μειωθεί η ρωσική παραγωγή όταν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ

admin

ΕΕ: Το νέο μέτωπο κυρώσεων- Πιέσεις για «μπλόκο» στους Ρώσους ταξιδιώτες

admin

Αγώνας για το LNG μεταξύ Ασίας και Ευρώπης

admin

ΕΕ: Εγκρίθηκε ο κανονισμός για την εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% τον χειμώνα

admin