Image default
Ευρώπη

Σκληραίνουν τη στάση τους στο μεταναστευτικό οι Ευρωπαίοι ηγέτες με φόντο τη Λευκορωσία

Δεύτερη ημέρα διαπραγματεύσεων των ηγετών της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα (22 Οκτωβρίου) σχετικά με το μεταναστευτικό και την κατάσταση στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ. Oι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες – μέλη της ΕΕ αναμένεται να ζητήσουν αναθεώρηση των σχετικών συνθηκών με σκοπό να καλυφθεί η υφιστάμενη κρίση με τη Λευκορωσία.

Πιθανότατα θα ζητήσουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τη δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών σε κράτη εκτός ΕΕ, ενώ θα ζητήσουν την καταδίκη τρίτων χωρών (συγκεκριμένα της Λευκορωσίας) για σκόπιμη προώθηση μεταναστών στα ευρωπαϊκά σύνορα.

«Η ΕΕ παραμένει αποφασισμένη να διασφαλίσει τον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών της συνόρων», αναφέρει σχετικά το τελευταίο Σχέδιο Συμπερασμάτων. Ακόμα λέει πως η Ε.Ε. «δε θα ανεχτεί την εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς λόγους από τρίτες χώρες», και «καταδικάζει τις πρόσφατες υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ», όπως ονομάζει τα τελευταία γεγονότα στην Κροατία και δεσμεύεται «να απαντήσει ανάλογα».

Η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία αναφέρουν απότομη αύξηση των μεταναστευτικών ροών από χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορά τους από τη Λευκορωσία. Η Βαρσοβία και οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια μορφή υβριδικού πολέμου που έχει σχεδιαστεί για να πιέσει την ΕΕ εξαιτίας των κυρώσεων που επιβάλλονται στο Μινσκ.

Ο Λουκασένκο τα αρνείται όλα αυτά, κατηγορώντας τη Δύση για την ανθρωπιστική κρίση, αφού οι μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας.
Η Πολωνία έχει σχεδόν διπλασιάσει τον αριθμό των στρατευμάτων της στα σύνορα της χώρας με τη Λευκορωσία – από 3.000 άτομα σε περίπου 6.000. Η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας οφείλεται στην αύξησης των ροών μεταναστών.

«Βλέπουμε ότι ο Λουκασένκο προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα», δήλωσε ο Πολωνός Υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Μάρσιν Πρύζντατζ (Marcin Przydacz) στο EURACTIV ενόψει της συνόδου κορυφής. «Μόλις είδε ότι χρησιμοποιούνται ανθρωπιστικά επιχειρήματα, συνέχισε να στέλνει ακόμη περισσότερους ανθρώπους σε ακόμη χειρότερη κατάσταση – όπως παιδιά, μητέρες κλπ.– για να πυροδοτήσει διχασμό στην Πολωνία και σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Ερωτηθείς εάν η ΕΕ πρέπει να νομιμοποιήσει τις απωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, ο Πρύζντατζ είπε ότι η Πολωνία «εφαρμόζει πλήρως το δίκαιο της ΕΕ» και πως έχει «δικαίωμα και υποχρέωση ως κυρίαρχη χώρα και ως μέλος της ΕΕ να προστατεύει τα σύνορα της».

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφεύγει να απαντήσει στην ερώτηση σχετικά με την πρακτική των απωθήσεων προσφύγων και μεταναστών από την Πολωνία και τη Λιθουανία, η οποία είναι παράνομη τόσο σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ όσο και με το διεθνές δίκαιο.

«Το Σύμφωνο του Σένγκεν ορίζει ξεκάθαρα ότι μπορεί κανείς να περάσει τα σύνορα μόνο μέσω των σημείων διέλευσης και όσοι θέλουν να ζητήσουν άσυλο ή διεθνή προστασία, ξέρουν πώς να το κάνουν – μέσω των πρεσβειών, των προξενείων ή ακόμα και ταχυδρομικώς από τη χώρα προέλευσης», όπως συμπλήρωσε ο Πρύζντατζ.

«Όσοι περνούν τα σύνορα και παίρνουν τα χαρτιά, δεν τα συμπληρώνουν γιατί δε θέλουν να αιτηθούν άσυλο στην Πολωνία, αλλά πηγαίνουν προς τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο ή τη Γαλλία – επομένως πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτήν την κατάσταση», πρόσθεσε.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, δώδεκα κράτη μέλη της ΕΕ έστειλα επιστολή στην Κομισιόν κάνοντας έκκληση για τροποποίηση του Συμφώνου του Σένγκεν σε ότι αφορά τα εξωτερικά σύνορα προκειμένου να αναγνωριστούν τα «φυσικά εμπόδια» ως μέτρα προστασίας των συνόρων και να υποστηριχθούν με χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Ο «Κώδικας Συνόρων» του Σένγκεν επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να συμφωνήσουν σε κοινά σημεία συνοριακής διέλευσης με τους γείτονες τους εκτός ΕΕ, στα οποία συνοριοφύλακες από κάθε χώρα διενεργούν διαδοχικούς ελέγχους εισόδου και εξόδου, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιό τους είτε στο έδαφος της εν λόγω χώρας της ΕΕ είτε στο έδαφος μιας τρίτης χώρας.

Η Λιθουανία είχε ήδη προτείνει στην ΕΕ να χρηματοδοτεί τη δημιουργία ενός φράχτη στα εξωτερικά της σύνορα. Η πρόταση χαίρει της υποστήριξης της Πολωνίας και άλλων χωρών της Βαλτικής.

Πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ – η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Ιρλανδία πραγματοποίησαν μια προπαρασκευαστική συνάντηση για το θέμα την Πέμπτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ, το τελευταίο σχέδιο συμπερασμάτων αναφέρει μεν τη δυνατότητα οικονομικής στήριξης προς τρίτες χώρες, αλλά δε μιλάει συγκεκριμένα για  χρηματοδότηση φραχτών στα σύνορα.

Ο Πρύζντατζ υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις που επιβάλλονται από την ΕΕ στη Λευκορωσία λειτουργούν. «Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Θα αλλάξουμε την προσέγγισή μας μόλις δούμε αλλαγές στο εσωτερικό της Λευκορωσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ έθεσε την Πέμπτη το ενδεχόμενο να αποφασιστούν πρόσθετες «οικονομικές κυρώσεις» κατά της Λευκορωσίας για τις ενέργειές της.

Αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ θέλουν οι επιχειρήσεις τους να σταματήσουν να μισθώνουν αεροσκάφη της Belavia, της κρατικής αεροπορικής εταιρείας της Λευκορωσίας. Άλλος διπλωμάτης της ΕΕ, ανέφερε πως θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο κείμενο μια αναφορά για «περαιτέρω περιοριστικά μέτρα κατά φυσικών και νομικών οντοτήτων».

Σχετικα αρθρα

Την άμεση απελευθέρωση Ντεμιρτάς ζητεί η ΕΕ

admin

Αξιωματούχος SPD: Οι σοσιαλιστές πρέπει να χτίζουν «προοδευτικές» συμμαχίες

admin

«Σύμπραξη για Καθαρό Υδρογόνο» ύψους 2 δισ. ευρώ: σήμα κατάργησης των αυτοκινήτων με καύσιμο το υδρογόνο

admin

Η Ισπανία καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση στην ανεργία από το 2008

admin

Φόβοι για επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον στην Ευρώπη σε λίγους μήνες

admin

Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ: Η Ρωσία δεν έχει «κανένα δικαίωμα» να δημιουργήσει μια σφαίρα επιρροής

admin

Σύγκρουση μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας

admin

Η Βόρεια Μακεδονία αισιοδοξεί για άρση του βουλγαρικού βέτο

admin

Μετάλλαξη Όμικρον: «Ελπίζουμε για το καλύτερο, προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», λέει η φον ντερ Λάιεν

admin

Γενικός εισαγγελέας του ΔΕΕ: Να απορριφθούν οι προσφυγές Πολωνίας και Ουγγαρίας

admin

Η Αλβανία είναι η τρίτη ασφαλέστερη ευρωπαϊκή χώρα στην Ευρώπη

admin

Ο Μακρόν δεσμεύεται να υπερασπιστεί το κράτος δικαίου και την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ευρώπη

admin