Image default
Διεθνή

Τουρκία – Το «ψευδοκράτος» αντιδρά στην κοινή δήλωση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου: «Παραποιεί τις πραγματικότητες»

Το «υπουργείο εξωτερικών» του ψευδοκράτους αντέδρασε στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά την τριμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου στην Αθήνα ισχυριζόμενο ότι δεν αντικατοπτρίζουν τις «πολιτικές και νομικές πραγματικότητες» στο νησί τα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την κοινή δήλωση.

Σε γραπτή ανακοίνωση, το «υπουργείο» επαναλαμβάνει την θέση περί ύπαρξης δύο κρατών στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι δεσμεύουν μόνο τα ίδια οι δηλώσεις και οι αποφάσεις που λαμβάνουν αυτά τα «δύο κράτη».

Αναφέρει ότι είναι «άκυρη» για την «τδβκ» (ψευδοκράτος) η κοινή δήλωση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, σημειώνοντας ότι το ψευδοκράτος είναι ο συνομιλητής της «νότιας Κύπρου», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, και των άλλων μερών στα θέματα που αφορούν το Κυπριακό.

Ισχυριζόμενο ότι η κοινή δήλωση παραποιεί τις πραγματικότητες και ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προϊόν αυτών που αποκάλεσε «μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς», το «υπουργείο» αναφέρει ότι η πρώτη «προκλητική ενέργεια» της ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν η «μονομερής» υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων της με την Αίγυπτο και καταδικάζει την στήριξη που παρέχει η Αίγυπτος στην πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία κατ’ ισχυρισμό παραβιάζει τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού «λαού».

Επαναλαμβάνοντας ότι βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι η «περιεκτική και εποικοδομητική», όπως την χαρακτήρισε, πρόταση που υπέβαλε τον Ιούλιο του 2019 η τουρκοκυπριακή πλευρά σε σχέση με την από κοινού διαχείριση των υδρογονανθράκων, το «υπουργείο» αναφέρει ότι άλλη μια πρόταση που θα ανοίξει τον δρόμο για συνεργασία στην περιοχή είναι εκείνη που υπέβαλε η Τουρκία, υποστηρίζεται και από την «τδβκ» και αφορά σύνοδο όλων των ενδιαφερόμενων μερών σε μια συνδιάσκεψη.

Το «υπουργείο» σημειώνει επίσης ότι δεν πρέπει να αναμένει κανείς να παραμένουν σιωπηλοί σε πρωτοβουλίες της ελληνοκυπριακής πλευράς, της Ελλάδας και τρίτων μερών που παραβιάζουν τα δικαιώματά τους και ότι θα συνεχίσει η αποφασιστικότητά τους να προστατεύουν τα «νόμιμα» δικαιώματα και συμφέροντά τους μαζί με την «μητέρα πατρίδα Τουρκία».

«Ο Ανώνυμος Συνεταιρισμός Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ) θα συνεχίσει να διεξάγει τις εργασίες του εκ μέρους του τουρκοκυπριακού λαού στα αδειοδοτημένα τεμάχια που καθόρισε το κράτος μας. Θα δοθεί απάντηση με ισότιμα και ταυτόχρονα βήματα στις μονομερείς δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς» αναφέρεται, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Εξάλλου σε άλλη ανακοίνωση του το «υπεξ», εκφράζει την αντίθεση του στο γεγονός ότι στην σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο στις 18 Οκτωβρίου 2021 συζητήθηκε το θέμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ανακοίνωση, το «υπουργείο» ισχυρίζεται ότι ενώ υπήρχαν τόσα άλλα επείγοντα θέματα στην ημερήσια διάταξη, η συζήτηση της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού και της Ανατολικής Μεσογείου δεν σημαίνει τίποτε άλλο από ικανοποίηση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Η παρουσίαση της μονομερούς στάσης της ΕΕ κάτω από το όνομα ‘αλληλεγγύη με τα μέλη’ βαθαίνει την έλλειψη εμπιστοσύνης του τουρκοκυπριακού λαού προς την ΕΕ», υποστηρίζεται στην ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται ότι συνεχίζουν να ισχύουν οι «εποικοδομητικές», όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.

«Σε αυτό το πλαίσιο, δυστυχώς παραγνωρίζεται εκ μέρους της ΕΕ η απόφαση που λήφθηκε λαμβανομένου υπόψη του διεθνούς δικαίου και του δικαιώματος ιδιωτικής περιουσίας και παράλληλα η πρότασή μας με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2019 που θα μπορούσε να εγκαταστήσει συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι», ισχυρίζεται το «υπουργείο».

«Είναι φανερό ότι δεν απέφεραν θετικό αποτέλεσμα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με έναυσμα αυτή την πραγματικότητα, η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέβαλε την πρότασής της για συνεργασία στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Είναι χρήσιμο να υπενθυμιστεί ξανά ότι αυτή η πρόταση, που αντικατοπτρίζει τα γεγονότα, είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος», καταλήγει.

Ειδήσεις σήμερα:

Squid Game: Ο σκηνοθέτης της σειράς απαντάει στις θεωρίες των θαυμαστών γύρω από την πλοκή

Με κλειστά χαρτιά ως το παρά 1΄ ο Παπανδρέου – Θα νικήσω για να υπάρξει αντιπολίτευση στη χώρα, λέει ο Λοβέρδος

«Γιατί τόσο μίσος για το παιδί μου;» είπε με δάκρυα στα μάτια η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου

Σχετικα αρθρα

Σάλος με βίντεο στη Βρετανία: Στελέχη της Ντάουνινγκ Στριτ κάνουν πλάκα για το κρυφό πάρτι του lockdown

admin

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε σχέδιο νόμου για την αύξηση του ορίου του χρέους και για την αμυντική πολιτική

admin

ΗΠΑ: Συμφωνία στο Κογκρέσο για το όριο του χρέους

admin

Μιανμάρ: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση η πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης, Σου Τσι

admin

Ο ρωσικός στρατός δεν απειλεί κανέναν, διαβεβαιώνει ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου

admin

Guardian: Ανακαλύφθηκε «ύπουλη» εκδοχή της Omicron που δεν ανιχνεύεται εύκολα με τεστ

admin

Τεταμένο κλίμα ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία, απειλές για οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα

admin

Προβλήματα σύνδεσης σε όλο τον κόσμο για την Amazon λίγο πριν τα Χριστούγεννα

admin

Άνδρας άνοιξε πυρ σε ΚΕΠ της Μόσχας γιατί του ζήτησαν να βάλει τη μάσκα του – Δύο νεκροί

admin

«Ο Επστάιν ήθελε σεξ τρεις φορές τη μέρα με ανήλικες σκλάβες του σεξ» – Τι αποκαλύπτει θύμα του σεξουαλικού κυκλώματος

admin

Το Ισραήλ χτύπησε φορτίο με ιρανικά όπλα στη Λαττάκεια, λέει το συριακό παρατηρητήριο

admin

Διχάζει η «συμβουλή» του πρίγκιπα Χάρι να παραιτηθούν όσοι δεν νιώθουν ευχαρίστηση στη δουλειά τους

admin