Image default
Οικονομία

Γιατί ανησυχούν οι δύο κορυφαίες οικονομίες της Ευρώπης;

Η συμπίεση της παγκόσμιας προσφοράς προκάλεσε την πιο απότομη πτώση στην παραγωγή της γαλλικής βιομηχανίας. Τέτοια πτώση είχε να δει η Γαλλία από την περίοδο των αυστηρών lockdowns για τον περιορισμό του κορωνοϊού πέρυσι.

Οι διαταραχές στην προσφορά προκάλεσαν παρόμοιες πιέσεις στη Γερμανία, η οποία μείωσε σημαντικά τη δυναμική της ανάπτυξης της οικονομίας της.

Οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες των εργοστασίων και στις δύο χώρες επιδεινώθηκαν τον Οκτώβριο, με ορισμένες βιομηχανίες να αναφέρουν ότι οι «σοβαρές καθυστερήσεις» στις εισροές ήταν υπεύθυνες για την ακύρωση ή την αναβολή των συμβάσεων.

Παράλληλα, αυξήθηκαν οι πληθωριστικές πιέσεις εν μέσω των σημείων συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα, σύμφωνα με έρευνες της IHS Markit. «Ενώ μέχρι πρόσφατα, οι επιπτώσεις των ελλείψεων σε πρώτες ύλες ήταν πιο εμφανείς στις τιμές, τώρα βλέπουμε ότι έχουν αξιοσημείωτο αντίκτυπο στα επίπεδα παραγωγής και στο βιβλίο παραγγελιών», δήλωσε ο Joe Hayes, οικονομολόγος της εταιρείας.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, υποχώρησε σε χαμηλό οκταμήνου τον Οκτώβριο. Η Γαλλία «αντιστάθηκε» κάπως καλύτερα, επωφελούμενη από την ενίσχυση των τουριστικών υπηρεσιών λόγω των χαλαρότερων ταξιδιωτικών περιορισμών.

Να σημειωθεί ότι σε λιγότερο από μία εβδομάδα θα συναντηθούν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να εκτιμήσουν την κατάσταση της οικονομίας της Ευρωζώνης. Μέχρι στιγμής, έχουν επιμείνει ότι οι ελλείψεις στην προσφορά θα καθυστερήσουν αλλά δεν θα εκτροχιάσουν την ανάκαμψη και ότι οι πιέσεις στις τιμές σύντομα θα μετριαστούν.

Μάλιστα οι επιχειρήσεις στη Γερμανία και τη Γαλλία πιστεύουν ότι έχουν δίκιο, δεδομένου ότι οι προσδοκίες για μελλοντική παραγωγή ενισχύθηκαν και στις δύο χώρες και η απασχόληση αυξήθηκε.

– - -

Σχετικα αρθρα

Δέσμευση CO2: Πώς η Νορβηγία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα – Το παράδειγμα του πρότζεκτ «Northern Lights»

admin

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

Ανακοινώσεις για το νέο κατώτατο μισθό: Πόση η αύξηση στα καθαρά – Το σενάριο «έκπληξη»

admin

Υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος: Άγνωστο το μέλλον για την παραχώρηση των 500 εκατ. ευρώ 

admin

Ξεκλειδώνουν έως 3 δισ. ευρώ για το «πρασίνισμα» των νησιών – Κλείδωσε η συμφωνία με τις Βρυξέλλες

admin

Παγίδα τεκμηρίων στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

admin

Το «φρένο του χρέους» καταδικάζει τη γερμανική οικονομία

admin

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ: Περισσότερο φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ σε έργα στο Αϊντχόβεν

admin

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης: Ανανέωση της θητείας ως «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή»

admin