Image default
Οικονομία

Φόρος Gafa: ΗΠΑ και Ευρώπη θάβουν το «τσεκούρι του πολέμου»

Οι διατλαντικές σχέσεις βρίσκονται σε μια περίοδο δημοσιονομικής θέρμανσης. Την Πέμπτη, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν, σε κοινή δήλωσή τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έναν συμβιβασμό σχετικά με την απόσυρση του εθνικού φόρου Gafa (ακρώνυμο από τις επωνυμίες των εταιριών Google, Amazon, Facebook και Apple) που προβλέπει την αναστολή εμπορικών αντιποίνων των Αμερικανών εναντίον αυτών των πέντε ευρωπαϊκών χωρών. Αυτή η κήρυξη «εκεχειρίας» την πηγάζει άμεσα από τη συμφωνία που συνήφθη στις 8 Οκτωβρίου υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Συνολικά 136 χώρες είχαν καταλήξει σε συμφωνία για μια ευρεία μεταρρύθμιση της φορολογίας των ψηφιακών δραστηριοτήτων των πολυεθνικών (πρώτος πυλώνας) και τη θέσπιση ελάχιστου πραγματικού φορολογικού συντελεστή 15% για τις εταιρείες (δεύτερος πυλώνας). Ως αποτέλεσμα, όπως έχει επαναλάβει συχνά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, ο φόρος Gafa 3% στον τζίρο των ψηφιακών κολοσσών θα καταργηθεί μόλις εφαρμοστεί ουσιαστικά ο πρώτος πυλώνας/

Η Ουάσινγκτον θα ήθελε να δει την άρση αυτών των ευρωπαϊκών ψηφιακών φόρων αναδρομικά έως τις 8 Οκτωβρίου. Το αρνήθηκαν οι Ευρωπαίοι πριν καταλήξουν σε συμβιβασμό. Όταν τεθεί σε ισχύ το νέο παγκόσμιο φορολογικό καθεστώς τα επόμενα δύο χρόνια, οι ευρωπαϊκές χώρες θα προσφέρουν πίστωση για την αποτελεσματική επιστροφή οποιουδήποτε επιπλέον φόρου που εισπράχθηκε με τον φόρο Gafa σχετικά με το τι αναμένεται να πληρώσουν οι εταιρείες βάσει της συμφωνίας.

Σε αντάλλαγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να καταργήσουν τα μέτρα εμπορικών κυρώσεων που είχαν εφαρμόσει κατά πολλών χωρών που αποφάσισαν να επιβάλουν φόρους στις ψηφιακές υπηρεσίες, στοχεύοντας ιδιαίτερα τους αμερικανικούς κολοσσούς του κλάδου. Αυτά τα μέτρα αντιποίνων είχαν αναστείλει από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν για να δοθεί η ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις για μια παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία κατέληξε σε μια διεθνή συμφωνία αυτόν τον μήνα.

«Αυτός ο συμβιβασμός αντιπροσωπεύει μια ρεαλιστική λύση που επιτρέπει στις αναφερόμενες χώρες να επικεντρώσουν τις συλλογικές τους προσπάθειες στην επιτυχή εφαρμογή της ιστορικής συμφωνίας» του ΟΟΣΑ για τη νέα διεθνή φορολογική αρχιτεκτονική, αναφέρει το δελτίο τύπου.

Γεγονός παραμένει ότι η διεθνής συμφωνία που συνήφθη πρέπει πρώτα να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας διεθνούς πολυμερούς σύμβασης όσον αφορά τον πρώτο πυλώνα. Και αυτή η σύμβαση θα πρέπει να περάσει ενώπιον των εθνικών κοινοβουλίων των 136 χωρών, ιδίως ενώπιον των εκλεγμένων αντιπροσώπων του Αμερικανικού Κογκρέσου.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε πρόσφατα ότι ελπίζει ότι το κείμενο θα επικυρωθεί από τα δύο τρίτα. Τίποτα δεν είναι λιγότερο σίγουρο.

– - τη Les Echos

Σχετικα αρθρα

Πέθανε ο νομπελίστας Ντάνιελ Κάνεμαν, πρωτοπόρος στη μελέτη των αποφάσεων στην οικονομία

admin

Έφοδοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Αυξάνεται η συμμετοχή των κατασκευών στο ΑΕΠ

admin

Έρχονται ειδικοί «Ράμπο» για όλα τα ακίνητα – Τι θα «σκανάρουν»

admin

ΑΑΔΕ: Παρατάση καταβολής οφειλών λόγω της ειδικής διατραπεζικής αργίας

admin

ΑΔΜΗΕ: Συνάντηση εργασίας με τον Διαχειριστή της Αλβανίας

admin

Γιατί το κακάο έγινε «χρυσός» – Πότε θα φανεί η ακρίβεια στο ράφι

admin

Αγορά Παιγνίων: Αύξηση 15% στα πονταρίσματα τον Ιανουάριο του 2024

admin

ΥΠΕΘΟ: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλή ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη

admin

ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλή ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη

admin

Τυχερά Παίγνια: Αύξηση 71,72% στα έσοδα του δημοσίου και 3.570,72% στο πλεόνασμα της ΕΕΕΠ στην 10ετία

admin