Image default
Οικονομία

Mainstream προβλέψεις ανόδου του bitcoin στα 100.000 δολάρια

-

Της Νικόλ Λειβαδάρη

nleivadari@-

Για τους «γκουρού» της παγκόσμιας αγοράς το ερώτημα για το bitcoin δεν είναι πια εάν θα γράψει απλώς το επόμενο ρεκόρ – το ερώτημα είναι μόνον πού θα φθάσει και πότε θα φθάσει.

Με το κρυπτονόμισμα να σπάει ήδη τα κοντέρ -στα 67.000 δολάρια την Τετάρτη και στα 64.650 χθες- και με το αμερικανικό «ΒΙΤΟ», το πρώτο αμοιβαίο κεφάλαιο που συνδέεται με bitcoin, να κάνει μέσα σε μία ημέρα τζίρο πάνω από 1 δισ. δολάρια και να γίνεται το δεύτερο πιο περιζήτητο ETF στην ιστορία της αγοράς, οι προβλέψεις αγγίζουν πια… ουρανό.

Σε πρώτο χρόνο, ο ουρανός αυτός προσδιορίζεται στη σφαίρα των 100.000 δολαρίων. Και, ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι εν λόγω προβλέψεις δεν προέρχονται πλέον μόνον από τους παλαιούς -και κάποτε αιρετικούς, έως και περιθωριακούς- φαν των crypto, αλλά και από κορυφαίες συστημικές τράπεζες, fund managers και αναλυτές. Εν ολίγοις, το bitcoin γίνεται mainstream και το πάρτι φαίνεται πως μόλις τώρα ξεκινά.

Μέσα στο 2021 το ράλι του bitcoin το έχει ήδη οδηγήσει σε άνοδο 120%. Πέρσι, το 2020, είχε ανέβει πάνω από 300%. Και σύμφωνα με έναν από τους πιο γνωστούς τραπεζίτες της Wall Street, τον πρώην CEO της Goldman Sachs Λόιντ Μπλανκφάιν, η παγκόσμια αγορά του bitcoin ξεπερνά πλέον σε αξία τα 2 τρισ. δολάρια.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα σ’ αυτό τον κόσμο που πήγαν διαβολικά καλά για το bitcoin», λέει ο Μπλανκφάιν στο - και τονίζει ότι, αν μη τι άλλο, υπάρχει μια πραγματικότητα που δεν πρέπει να παραγνωρίζεται: Το γεγονός ότι το κρυπτονόμισμα μπορεί να είχε έντονες διακυμάνσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν έδειξε, ακόμη και στις πιο αντίξοες φάσεις, ότι μπορεί να «πεθάνει» – κι ας είχε, όπως λέει, απέναντί του δεκάδες ρυθμιστικά εμπόδια, αλλά και ουκ ολίγους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες που το απορρίπτουν και πολύ θα ήθελαν να το δουν να συντρίβεται.

Με δεδομένη, δε, τη φρενίτιδα του τελευταίου διαστήματος, η εκτίμηση Μπλανκφάιν για την αγορά των 2 τρισ. δολαρίων μπορεί να αποδειχθεί άκρως συντηρητική. Οι ερευνητές της πλατφόρμας Forex Suggest έκαναν μια συγκριτική ανάλυση που βασίστηκε στις αποδόσεις του bitcoin και τις αποδόσεις μιας σειράς άλλων asset την τελευταία τριετία – asset που περιλαμβάνουν από τις μετοχές FAANG, όπως εκείνες της Facebook και της Apple, έως την τιμή του χρυσού. Το συμπέρασμα αυτής της ανάλυσης είναι ότι η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του bitcoin έως τις αρχές του 2024 μπορεί να φθάσει τα 5 τρισ. δολάρια. Η εκτίμηση αυτή έχει βασιστεί σε μια μέση ετήσια άνοδο της τιμής του bitcoin κατά 103,5%.

Οι προβλέψεις αυτές δεν μοιάζουν εξωπραγματικές όσο το κρυπτονόμισμα κλιμακώνει την «εισπήδησή» του στα οχυρά της Wall Street. Ο Λόιντ Μπλανκφάιν δεν είναι ο μόνος εκπρόσωπος της συμβατικής αγοράς που δηλώνει πια «ανοιχτός» στο κρυπτονόμισμα. 

Η Bank of New York Mellon, η Goldman Sachs Group και η Morgan Stanley είναι ανάμεσα στις τράπεζες που παρέχουν ήδη υπηρεσίες που συνδέονται με κρυπτονομίσματα. Η Ντον Φιτζπάτρικ, διευθύνουσα σύμβουλος επενδύσεων του fund του Τζορτζ Σόρος, επιβεβαίωσε πως στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας υπάρχουν πια και bitcoins και είπε ότι το crypto «έχει γίνει mainstream».

Το επόμενο στοίχημα 

Σ’ αυτό το σκηνικό, το επόμενο στοίχημα είναι το πού μπορεί να φθάσει το bitcoin και πότε. Σύμφωνα με τη Λι Ουάλντ, διευθύνουσα σύμβουλο της Valkyrie Investments, που ήταν ανάμεσα στις εταιρείες οι οποίες προετοίμασαν το success story του «ΒΙΤΟ», την εισαγωγή του ETF της ProShares στην αγορά, ο επόμενος στόχος θα εξαρτηθεί από τις στηρίξεις που θα βρει το bitcoin στην περιοχή των 65.000 δολαρίων. 

Στο παρελθόν ήταν συνηθισμένο κάθε φορά που το κρυπτονόμισμα κατέγραφε νέο ρεκόρ να ακολουθεί κι ένα ισχυρό sell off, με τους επενδυτές να επιδιώκουν σαφώς να κατοχυρώσουν κέρδη. 

Εάν αυτή τη φορά οι στηρίξεις αποδειχθούν ισχυρές, τότε οι αναλυτές βλέπουν και ισχυρές πιθανότητες για ακόμη μεγαλύτερη άνοδο σχετικά σύντομα.

«Εάν το ανοδικό momentum διατηρηθεί, δεν είναι εκτός πραγματικότητας μια άνοδος στα 80.000 δολάρια», λέει η Ουάλντ, προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι τα 100.000 δολάρια είναι υπεραισιόδοξος στόχος για φέτος, αλλά όλα είναι πιθανά. Και δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη εάν φθάναμε ακόμη κι έως εκεί».

Κάποιοι άλλοι, λιγότερο συγκρατημένοι, αναλυτές, που επιχειρούν να προσεγγίσουν και να αποκωδικοποιήσουν την πιθανή πορεία του bitcoin βάσει τεχνικής ανάλυσης, βλέπουν ήδη άνοδο ακόμη και πάνω από τα 100.000 δολάρια. 

Ο Τομ Λι της Fundstrat Global Advisors λέει στο - πως το «BITO» θα προσελκύσει συνολικές ροές κεφαλαίων 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του fund, ενώ για αυτό καθαυτό το bitcoin υποστηρίζει πως θα φθάσει στα 168.000 δολάρια.  

Οι διαφορές με την πρόσφατη ιστορία

Το πιο ένθερμο στοίχημα έρχεται από έναν από τους πιο παλιούς και διάσημους υποστηρικτές του bitcoin, τον Μάικλ Σάιλορ: Ο CEO της MicroStrategy έχει υποσχεθεί να διοργανώσει μεγάλο πάρτι για τους φαν του bitcoin εάν το κρυπτονόμισμα φθάσει στα 100.000 δολάρια. Η πρόσφατη ιστορία πάντως έχει δείξει πως τα άλματα του κρυπτονομίσματος συνήθως δεν είναι συνεχόμενα. Αντιθέτως, είθισται να υπάρχει μια αναδίπλωση και μια παύση έπειτα από κάθε νέο ρεκόρ. Αυτό είχε συμβεί και τον Δεκέμβριο του 2017 μετά την εγγραφή των futures BTC στο CME, και το ίδιο έγινε και μετά τη δημόσια εγγραφή της Coinbase Global τον περασμένο Απρίλιο, όπως υπενθυμίζει η αναλύτρια της Genesis Global Trading Νοέλ Άτσεσον.

H ίδια λέει πως στην τρέχουσα συγκυρία οποιαδήποτε σκιά απογοήτευσης για την πορεία του ETF της ProShares μπορεί να προκαλέσει διόρθωση και για το κρυπτονόμισμα.

«Ωστόσο», προσθέτει, «ακόμη κι εάν δούμε ένα είδος sell off, είναι απίθανο αυτό να είναι εξίσου βαθύ ή να έχει ίδια διάρκεια με εκείνα που είδαμε στις προηγούμενες συγκυρίες… Και στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις η αγορά ήταν ήδη ρηχή και έδειχνε σημάδια εξάντλησης – σήμερα, κάθε άλλο παρά σε τέτοια φάση βρισκόμαστε». 

Σχετικα αρθρα

Χρ. Σταϊκούρας: Πράσινο από το Eurogroup στην εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ

admin

Αναπτυξη 13.4% το τρίτο τρίμηνο!

admin

Βρετανία: Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων παραμένει για 25 χρόνια

admin

Συντάξεις Ιανουαρίου: Νωρίτερα η πληρωμή λόγω Χριστουγέννων, οι ημερομηνίες

admin

Άδ. Γεωργιάδης: Η αύξηση 18,1% των επενδύσεων αποτελεί, σε απόλυτο αριθμό, την καλύτερη επίδοση 10ετίας

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Επιβεβαιώνεται η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

admin

Κρ. Γκεοργκίεβα: Προειδοποιεί για ψηφιακό «Τείχος του Βερολίνου» με αποτύπωμα στην ανάπτυξη

admin

Eurogroup: Στο τραπέζι η εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

admin

Bitcoin: Με «βουτιά» 5% ξεκίνησε η εβδομάδα

admin

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Στις 8/12 πιστοποιούνται οι νέοι «Energy Scouts»

admin

ΟΔΔΗΧ: Πρόσκληση για ανταλλαγή ομολόγων του PSI

admin

Ηλεκτρική ενέργεια: Πόσο ανέβασε τις ευρωπαϊκές τιμές ο κρύος καιρός

admin