Image default
Οικονομία

Σαουδική Αραβία: Ο πετρελαϊκός κολοσσός Aramco δεσμεύεται για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050

Ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός Aramco δεσμεύτηκε σήμερα να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050 ενώ το βασίλειο, πρώτος εξαγωγέας αργού πετρελαίου παγκοσμίως, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι στοχεύει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2060.

Η Aramco έχει στόχο να μειώσει στο μηδέν τις εκπομπές της έως το 2050″, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της Αμίν Νάσερ στο συνέδριο “Saudi Green Initiative” που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στο Ριάντ. “Γνωρίζουμε ότι η μετάβαση προαναγγέλλεται δύσκολη, αλλά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση για ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα”.

Νωρίτερα σήμερα, ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι η χώρα του στοχεύει στην ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060.

Η Σαουδική Αραβία, ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές στον κόσμο, έκανε γνωστό επίσης ότι θα συμμετάσχει στις διεθνείς προσπάθειες για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου (ένα από τα πιο συνήθη αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου) κατά 30% έως το 2030.

Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της COP26, της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, που θα διεξαχθεί στη Σκωτία, μια κρίσιμη στιγμή για να καθοριστούν οι στόχοι της παγκόσμιας μείωσης των εκπομπών άνθρακα και για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότερες από 130 χώρες έχουν ορίσει ή προτίθενται να ορίσουν ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε καθαρό μηδέν έως το 2050, ένας στόχος που τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν “επιτακτικό” για τη διατήρηση ενός βιώσιμου κλίματος.

Η Aramco υπόκειται επίσης σε έλεγχο από επενδυτές σχετικά με τις εκπομπές άνθρακα που απελευθερώνει εκλύει.

Τον Ιανουάριο, το - είχε αναφέρει ότι η πετρελαϊκή εταιρεία είχε παραλείψει να συμπεριλάβει στις εκθέσεις της στοιχεία για τις εκπομπές που προκαλούν αρκετά από τα διυλιστήρια και τα πετροχημικά της εργοστάσια.

Η ουδετερότητα άνθρακα είναι μια αρχή της οποίας ο ορισμός είναι μεταβλητός και μερικές φορές πολύ ευρύς. Συνίσταται στην επίτευξη με διάφορα μέσα μιας ισορροπίας μεταξύ ανθρωπογενών εκπομπών και απορροφήσεων αερίων του θερμοκηπίου.

 --

Σχετικα αρθρα

Μετά την Evergrande, η Kaisa- Αναστέλλεται η διαπραγμάτευση μετοχών

admin

ΟΟΣΑ στη «Ν»: Η επιτάχυνση των εμβολιασμών κλειδί για την ελληνική οικονομία – Μην χαθεί το μομέντουμ στις μεταρρυθμίσεις

admin

Ασφαλιστικό: Μπόνους… τηλεφωνητή και οι συντάξεις στην τρόικα

admin

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Πού θα τα βρείτε, πώς γίνεται η πληρωμή

admin

Επίδομα θέρμανσης: Ξεκινάει η πληρωμή, ποιοι θα δουν λεφτά

admin

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πάμε για νέα πληρωμή, η επόμενη ημερομηνία

admin

Μέχρι πότε παρατείνεται η προθεσμία υποβολής του Πόθεν Έσχες

admin

Πόθεν Έσχες, δόθηκε παράταση

admin

Το σχέδιο αντικατάστασης ομολόγων από το PSI του 2012

admin

GES2021: Αργεί η ανάκαμψη στα επαγγελματικά ταξίδια

admin

GES2021 – Πράσινα ομόλογα: Στο 1,5 τρισ. δολάρια το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς το 2022

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σκέψεις για παράταση στην εφάπαξ αποπληρωμή, ο λόγος

admin