Σαφή κατέστησε τη θέση του σχετικά με το πώς πιστεύει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκi, μετά τη διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Για την «ισότιμη προστασία όλων των χωρών της ΕΕ» είναι απαραίτητο «να αρχίσουμε αμέσως να επεξεργαζόμαστε θεωρίες για μια ενιαία αποθήκη στρατηγικών αποθεμάτων και να κάνουμε μια απογραφή των διαφόρων αποθεμάτων που είναι διαθέσιμα σε διάφορες χώρες», δήλωσε ο Ντράγκι, την ώρα που τα άνισα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη προκαλούν ανησυχία.
«Μακροπρόθεσμα, πρέπει να επικεντρωθούμε σε μια στρατηγική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός που τις τελευταίες εβδομάδες έχει επισημάνει την ανάγκη για διαρθρωτικές και βιώσιμες αλλαγές προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση. «Για πολλές χώρες είναι δύσκολο να εγκαταλείψουμε άμεσα το φυσικό αέριο», αλλά είναι σαφές ότι πρέπει να στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε.
Aναφερόμενος στην ιδέα να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια στις μη ρυπογόνες πηγές ενέργειας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία απαλλαγής από τον άνθρακα, ο Ντράγκι ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει το θέμα τον Δεκέμβριο.
«Εξαρτάται από το είδος της πυρηνικής ενέργειας για το οποίο μιλάμε, αλλά σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί πολύς χρόνος», είπε.
Η Ιταλία δεν διαθέτει εν ενεργεία πυρηνικά εργοστάσια μετά την καταψήφισή τους από τους Ιταλούς το 2011, αλλά το θέμα έχει επανέλθει στη συζήτηση που γίνεται στη χώρα.
«Δεν είμαι οπαδός της πυρηνικής ενέργειας, αλλά ούτε και την καταδικάζω», δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι.