Image default
Πολιτική

Προκλητικός Τατάρ: Η Τουρκία δεν θα φύγει ποτέ από την Κύπρο

«Επιμένουμε στη λύση με δύο κυρίαρχα κράτη, γιατί σε αυτό το νησί ζουν δύο διαφορετικοί λαοί, ο καθένας με διαφορετικό πολιτισμό, γλώσσα και θρησκεία», δήλωσε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, που παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung μιλώντας για το Κυπριακό και τις πιθανότητες επίλυσής του, τις σχέσεις με την Τουρκία και βέβαια το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Σχολιάζοντας ο Τατάρ το γεγονός ότι μολονότι η «ΤΚΔΒ» υπάρχει, εντούτοις εκτός από την Τουρκία δεν την αναγνωρίζει κανένα άλλο κράτος διεθνώς, επεσήμανε τα εξής: «H διεθνής κοινότητα μεταχειρίζεται άδικα τους Τουρκοκύπριους. Κερδίσαμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Με το διπλό δημοψήφισμα για το ‘Σχέδιο Ανάν’ του τότε ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, υπήρξε το 2004 πιθανότητα επίλυσης του Κυπριακού, το νησί σήμερα δεν θα ήταν διαιρεμένο. Οι Ελληνοκύπριοι όμως απέρριψαν το ‘Σχέδιο Ανάν’ ενώ οι Τουρκοκύπριοι το ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία».

Ο δημοσιογράφος της FAZ υπενθυμίζει ωστόσο ότι τότε και ο Ερσίν Τατάρ είχε καταψηφίσει το Σχέδιο Ανάν. «Σωστά. Εκείνη την εποχή ανήκα στο 35% των Τουρκοκυπρίων που ήταν κατά του Σχεδίου Ανάν (…) Το μέλλον πλέον βρίσκεται σε δύο χώρες με σχέσεις καλής γειτονίας» απαντά. Στην ερώτηση «Τι έχετε ενάντια στη λύση ενός κράτους» ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρει: «Ένα ενιαίο κράτος βασισμένο στην ομοσπονδιακή αρχή θα σήμαινε ότι η πλειοψηφία αφομοιώνει τη μειοψηφία (…) Σε ένα ομοσπονδιακό κράτος θα προκύψει η απαίτηση να αποσυρθεί η Τουρκία από την Κύπρο. Όμως η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη, έχει δικαίωμα να διατηρεί στρατεύματα στο νησί. Η Τουρκία δεν θα φύγει ποτέ από την Κύπρο».

«Είστε μαριονέτα του Ερντογάν;»

Ο δημοσιογράφος της FAZ ρωτά ευθέως τον Ερσίν Τατάρ ποια ακριβώς είναι η σχέση του με τον Ταγίπ Ερντογάν, παρατηρώντας ότι οι «Ελληνοκύπριοι τον αποκαλούν μαριονέτα του Ερντογάν». Ο ίδιος απαντά: «Έχουμε μια σχέση σεβασμού. O Tούρκος πρόεδρος με υποστηρίζει γιατί θεωρεί ότι ακολουθώ μια νόμιμη πολιτική. Δεν ήταν πάντα έτσι (…) Όποιος με αποκαλεί μαριονέτα ξεχνά επίσης ότι έχω παραμείνει πιστός στη γραμμή μου, την οποία έχω εκθέσει όλα αυτά τα χρόνια σε βιβλία και άρθρα (…) Συντονίζομαι πάντα με την Τουρκία για σημαντικά θέματα. Αν έλεγα το αντίθετο, θα ήταν ψέμα.»

Μεταξύ άλλων, σχετικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων, που επί δεκαετίες ήταν πόλη φάντασμα, ο Ερσίν Τατάρ αναφέρει: «Από το 1974 υπήρξαν πολλά σχέδια για το άνοιγμα των Βαρωσίων, όπως το Σχέδιο Ανάν, το οποίο απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε την πόλη κλειστή για άλλα 47 χρόνια, ιδίως από τη στιγμή που ορισμένοι ιδιοκτήτες έχουν προσφύγει κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, διότι δεν έχουν πρόσβαση στις ιδιοκτησίες τους». Όσο για το περιστατικό της κάλυψης ελληνικών επιγραφών σε πρώην δημόσια κτήρια των Βαρωσίων κατά την επίσκεψη Ερντογάν πέρυσι, ο Τατάρ σημειώνει ότι «δεν γνωρίζει ποιος είναι υπεύθυνος, αλλά αυτό μπορεί να βρεθεί. Ο Ερντογάν δεν είχε καμία σχέση με αυτό. Πρόκειται για τοπικά ζητήματα».

- Deutsche Welle

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης για Γεννηματά: Την αποχαιρετώ με σεβασμό, έγινε σύμβολο θάρρους για όλες τις γυναίκες

Ο ΕΜΑ ξεκίνησε την αξιολόγηση του φαρμάκου της Merck

Αντίστροφη μέτρηση για το επίδομα θέρμανσης – Πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση, πώς θα κάνετε αίτηση

Σχετικα αρθρα

Αλέξης Τσίπρας: Δεν υπάρχει προς το παρόν συνεργασία με καμία εταιρεία, λέει για το rebranding

admin

Νέα Αριστερά για Παπασταύρου και Μπρατάκο: Αν κάποιος πρέπει να παραιτηθεί είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός

admin

Πρόταση δυσπιστίας – Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ομιλία του στη Βουλή – Δείτε live

admin

Στις 11 το πρωί της Παρασκευής το υπουργικό συμβούλιο – Ανακοινώνεται ο κατώτατος μισθός

admin

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Με ένα «βουνό» από έγγραφα ανέβηκε να μιλήσει στο βήμα της Βουλής

admin

Στίγκας: Επειδή υπάρχουν νεκροί που πρέπει να δικαιωθούν συντασσόμαστε με την πρόταση μομφής

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση ξεπερνά διαρκώς τα όρια

admin

Πρόταση δυσπιστίας: Εμφανίστηκε μετά από καθυστέρηση η Ζωή Κωνσταντοπούλου

admin

Ανάρτηση Κασσελάκη στο Χ: «Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι δεμένοι χέρι – χέρι στη Συγκάλυψη των Τεμπών»

admin

Νατσιός: Η κοινωνία υπέστη εξαθλίωση, βλέπουμε τις συνέπειες μέρα με τη μέρα

admin

Πρόταση δυσπιστίας: Η συζήτηση στη Βουλή – Στο βήμα ο Κυριάκος Βελόπουλος

admin

Ξανά υποψήφιος στις ευρωεκλογές ο Αλέξης Γεωργούλης – Η ανακοίνωση του ηθοποιού

admin