Image default
Ευρώπη

Γιατί αποτυγχάνουν Βουλγαρία και Ρουμανία στην αντιμετώπιση του κορονοϊού

Η Βουλγαρία κατέχει τη δεύτερη θέση στην ΕΕ όσον αφορά τους θανάτους που σχετίζονται με τον ιό COVID-19 τον τελευταίο μήνα και την τελευταία θέση όσον αφορά τον εμβολιασμό – μόνο το 21% των Βουλγάρων είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του ιού. Οι ειδικοί δήλωσαν στη EURACTIV ότι η τραγική κατάσταση οφείλεται στους γενικούς ιατρούς, στην αντίδραση των θεσμικών οργάνων και στην ευαλωτότητα των Βουλγάρων σε ψευδείς ειδήσεις.

Μεγάλος αριθμός γενικών γιατρών συστήνει να μην εμβολιάζονται άτομα με χρόνιες ασθένειες, ενώ στη Δυτική Ευρώπη είναι τα άτομα αυτά που εμβολιάζονται πρώτα. Ο γνωστός Βούλγαρος λοιμωξιολόγος και πανεπιστημιακός Ατανάς Μαγκάροφ υποβαθμίζει τον κίνδυνο από τον ιό από την αρχή της πανδημίας και τάσσεται κατά των εμβολίων εναντίον του Covid-19. Αυτό δημιούργησε ένα περιβάλλον δυσπιστίας.

“Δεν έχουμε κατορθώσει να εκπαιδεύσουμε τους περισσότερους από τους γιατρούς που ασχολούνται με τα εμβόλια. Η ευκαιρία για τη διεξαγωγή μιας στοχευμένης εκστρατείας για τους ειδικευμένους ιατρούς το καλοκαίρι του 2020 χάθηκε“, σχολίασε η επιδημιολόγος και λέκτορας πανεπιστημίου Χριστιάνα Μπατσέλοβα. Από την αρχή της πανδημίας, υπήρξε μία από τις πιο ισχυρές υπέρμαχους του μαζικού εμβολιασμού εναντίον του Covid-19 και της καταπολέμησης των ψευδών ειδήσεων, αλλά δεν έλαβε μεγάλη υποστήριξη από τους συναδέλφους της.

“Εκπλήσσομαι με το πόσοι γιατροί στη Βουλγαρία δεν καταλαβαίνουν πώς λειτουργούν τα εμβόλια. Οι επαγγελματίες της ιατρικής φοβήθηκαν να εμβολιαστούν οι ίδιοι και τελικά τα αρνήθηκαν στους ασθενείς τους”, δήλωσε η Μπατσέλοβα.

Σύμφωνα με το συνδικάτο των γιατρών της Βουλγαρίας, περίπου το 70% των Βούλγαρων γιατρών είναι εμβολιασμένοι, το οποίο είναι ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα στην ΕΕ.

“Κατ’ αρχάς, ορισμένοι γιατροί αρνήθηκαν να εμβολιάσουν πολλούς ανθρώπους. Στη συνέχεια, η δυσπιστία βάθυνε λόγω των πλαστών ειδήσεων. Είναι καιρός να σταματήσουμε να κατηγορούμε τους πολιτικούς. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε συνεχώς τους άλλους για τις λανθασμένες επιλογές μας “, δήλωσε η Μπατσέλοβα.

Η Μαρία Σαρκόβα, η πιο γνωστή Βουλγάρα δικηγόρος που ειδικεύεται στο ιατρικό δίκαιο, σχολίασε ότι η διστακτικότητα στον εμβολιασμό στη Βουλγαρία δεν είναι ένα νέο φαινόμενο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

“Οι πλαστές ειδήσεις συνέβαλαν στη διστακτικότητα στον εμβολιασμό, που αναπτύχθηκε στο γόνιμο έδαφος της πολιτικής αβεβαιότητας και των αλλεπάλληλων εκλογών. Λίγα άτομα από διαφορετικά κόμματα υποστήριξαν εμφατικά τον εμβολιασμό, ενώ οι πολιτικοί ηγέτες παρέμειναν σιωπηλοί ή χρησιμοποίησαν ακόμη και αντιεμβολιαστική ρητορική για να κερδίσουν την υποστήριξη των ψηφοφόρων”, δήλωσε η Σαρκόβα. Η έλλειψη ενός σαφούς μηνύματος υποστήριξης του εμβολιασμού αύξησε τις φωνές ενός μικρού αλλά πολύ φωνακλάδικου τμήματος των ψηφοφόρων, που υποστηρίζουν τα αντιεμβολιαστικά κινήματα, πρόσθεσε.

Πολλοί άνθρωποι παραμένουν διστακτικοί όχι επειδή είναι αντιεμβολιαστές, αλλά επειδή οι κρατικές αρχές δεν αντιμετώπισαν επαρκώς τους φόβους ή τις ανησυχίες τους.

“Οι επαγγελματικές ιατρικές οργανώσεις παραμένουν αδιάφορες όταν οι συνάδελφοί τους διαδίδουν συνεχώς πλαστές ειδήσεις και “προσωπικές απόψεις” στα μέσα ενημέρωσης. Δεν υπάρχει ακόμη καμία θεσμική αντίδραση κατά των ψευδών ειδήσεων που διαδίδονται από γιατρούς. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρέχουν τον λόγο σε ορισμένους ειδικούς, οι οποίοι διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις, επικαλούμενοι το επιχείρημα του πλουραλισμού των απόψεων”, δήλωσε η Σαρκόβα.

Ακόμη και ορισμένα μέλη των Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων, που διορίζονται από τον υπουργό Υγείας, έγραψαν συστάσεις διαμετρικά αντίθετες με αυτές που παρέχονται από τις διεθνείς επαγγελματικές ενώσεις. Για παράδειγμα, συνέστησαν να μην εμβολιαστούν έγκυες γυναίκες ή όσες σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες τους επόμενους έξι μήνες.

Οι ΜΕΘ της Ρουμανίας βρίσκονται υπό πίεση, καθώς η χώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο αριθμός των λοιμώξεων από τον κορονοϊό αυξήθηκε απότομα και ο αριθμός των θανάτων ακολούθησε. Την περασμένη εβδομάδα, η Ρουμανία κατέγραψε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων στον κόσμο και υπέβαλε αίτηση για βοήθεια από την ΕΕ προκειμένου να ελαφρύνει εν μέρει την πίεση που υφίσταται το δοκιμαζόμενο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της.

Οι γιατροί και οι πολιτικοί έχουν κατηγορήσει τις εκστρατείες παραπληροφόρησης και τον σκεπτικισμό για τα εμβόλια για τη χαμηλή απορρόφηση των εμβολίων COVID-19, αλλά οι λόγοι πίσω από αυτή την κατάσταση είναι ευρύτεροι και ξεκινούν κυρίως από την κορυφή. Οι Ρουμάνοι έχουν μακρά ιστορία δυσπιστίας προς τις κρατικές αρχές και η διαχείριση της εκστρατείας εμβολιασμού δεν έχει κάνει τίποτα για να το αντιμετωπίσει αυτό.

Ένας στρατιωτικός γιατρός τέθηκε επικεφαλής της εκστρατείας – ενώ αυτή η κίνηση μπορεί να βοήθησε στην αρχή, με την οργάνωση και την εμπιστοσύνη, καθώς ο στρατός είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους θεσμούς στη Ρουμανία – αλλά το υπουργείο Υγείας παραγκωνίστηκε και η επικοινωνία υπήρξε μάλλον κακή, σύμφωνα με τους ειδικούς στις δημόσιες σχέσεις.

Επιπλέον, ενώ η εκστρατεία εμβολιασμού παρέπαιε στην αρχή του καλοκαιριού, οι πιο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι η πανδημία είχε τελειώσει και η εκστρατεία εμβολιασμού θεωρήθηκε επιτυχής.

Η Ρουμανία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που ήρε τους περιορισμούς, παρόλο που οι στόχοι εμβολιασμού δεν μπορούσαν να επιτευχθούν. Αρχικά, η κυβέρνηση έθεσε ως στόχο τον εμβολιασμό 10 εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια εισήγαγε έναν ενδιάμεσο στόχο για εμβολιασμό πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι την 1η Ιουνίου.

Όμως τον Μάιο, όταν τα νούμερα απείχαν ακόμη πολύ από τον στόχο, ο πρόεδρος Klaus Iohannis και ο πρωθυπουργός Florin Citu άρχισαν να μιλούν για την άρση ορισμένων περιορισμών και έπαψαν έτσι οι ουρές στα κέντρα εμβολιασμού. Ο Florin Citu δήλωσε αργότερα ότι ο στόχος του δεν ήταν πραγματικά να εμβολιάσει έναν συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων αλλά να ξεπεράσει την πανδημία. Έτσι, ισχυρίστηκε ότι η εκστρατεία εμβολιασμού ήταν επιτυχής, επειδή ο αριθμός των νέων μολύνσεων ήταν πολύ χαμηλός εκείνη την εποχή, γεγονός που επέτρεψε τη χαλάρωση των περιορισμών. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι έρχεται ακόμη ένα πιθανό τέταρτο κύμα και απηύθυνε έκκληση στον πληθυσμό να εμβολιαστεί.

“Η εκστρατεία ήταν επιτυχής, ουσιαστικά σταματήσαμε την πανδημία”, έλεγε τον Ιούνιο ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις. Ο ίδιος δικαιολογούσε τον ήδη χαμηλό αριθμό δόσεων που χορηγούνταν καθημερινά με τον μειωμένο αριθμό λοιμώξεων, ο οποίος διατήρησε το ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Καθώς ο αριθμός των λοιμώξεων αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο και ιδιαίτερα τον Οκτώβριο, οι ουρές στα κέντρα εμβολιασμού επανήλθαν, λόγω και των συζητήσεων για νέους περιορισμούς και το ενδεχόμενο να γίνουν υποχρεωτικές οι πράσινες άδειες για ορισμένες δραστηριότητες.

Αλλά η δυναμική που χάθηκε στις αρχές του καλοκαιριού φαίνεται τώρα στα υπερφορτωμένα τμήματα επειγόντων περιστατικών, στους κουρασμένους γιατρούς και στις συζητήσεις για υποχρεωτικότητα του πράσινου διαβατηρίου.

Σχετικα αρθρα

Η Τεχεράνη θα απαντήσει στο κείμενο της Ε.Ε. για τα πυρηνικά «μέχρι τα μεσάνυχτα»

admin

Φινλανδία: Οι πόλεις που υποδέχονται του Ρώσους τουρίστες με τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας

admin

Ευρώπη: Η μία κρίση μετά την άλλη αφήνει κενό… ηγεσίας;

admin

Πετρέλαιο: Πόσο θα μειωθεί η ρωσική παραγωγή όταν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ

admin

Η ΕΕ υποβαθμίζεται σε αναδυόμενη οικονομία;

admin

ΕΕ: Το νέο μέτωπο κυρώσεων- Πιέσεις για «μπλόκο» στους Ρώσους ταξιδιώτες

admin

Αγώνας για το LNG μεταξύ Ασίας και Ευρώπης

admin

ΕΕ: Εγκρίθηκε ο κανονισμός για την εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% τον χειμώνα

admin

ΕΕ: Χίλιοι ασθενείς και τραυματίες από την Ουκρανία έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη

admin

Ζελένσκι: Επίθεση στην ΕΕ επειδή «λόγω γραφειοκρατίας καθυστερούν τα 8 δισ.»

admin

Στις Βρυξέλλες στις 18 Αυγούστου οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου

admin

Η κατάσταση στην εργασιακή πολιτική της ΕΕ

admin