Image default
Επιχειρήσεις

Γιατί ψαλιδίζει η Εθνική το Frontier ΙΙ στο 1 δισ. ευρώ

Στη μείωση του όγκου των δανείων που θα αποτελέσουν την τιτλοποίηση Frontier II προσανατολίζεται η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το πακέτο Frontier II θα περιλαμβάνει δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ -ίσως και οριακά χαμηλότερα-, έναντι 1,5 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόθεση της τράπεζας.

Ο περιορισμός της περιμέτρου υπαγορεύεται, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, από το γεγονός ότι τα δάνεια που βγήκαν από τα moratoria πληρωμών εξυπηρετούνται σε μεγάλο ποσοστό κανονικά, με αποτέλεσμα να μην απαιτείται η ένταξή τους στο νέο μικρό πακέτο τιτλοποίησης που ετοιμάζει η τράπεζα.

«Η άρση του καθεστώτος αναστολής πληρωμών λόγω της πανδημικής κρίσης έχει γίνει από τις αρχές του 2021 και πλέον, μετά από δέκα μήνες, διαπιστώνεται ότι σε μεγάλο βαθμό η εξυπηρέτησή τους γίνεται χωρίς προβλήματα. Αυτό οδηγεί στη μείωση της συνολικής αξίας των δανείων που θα ενταχθούν στο πακέτο Frontier II», αναφέρει στο Euro2day.gr αρμόδια πηγή και προσθέτει: «Ακόμη και όσα δάνεια είχαν μπει σε καθεστώς αναστολής και εν συνεχεία εντάχθηκαν στα προγράμματα κρατικής επιδότησης ΓΕΦΥΡΑ 1+2 αλλά και στο πρόγραμμα ρύθμισης step-up που εφαρμόζει η τράπεζα, παρουσιάζουν ομαλή συμπεριφορά».

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι στο πακέτο Frontier ΙΙ, στόχος είναι να ενταχθούν ρυθμισμένα δάνεια όλων των κατηγοριών: στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά.

Απελευθέρωση κεφαλαίων

Η ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Frontier II αναμένεται να γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 και κατόπιν αυτού η Εθνική Τράπεζα θα μειώσει τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων της στην περιοχή του 6%.

Ταυτόχρονα, η εξυγίανση του ισολογισμού όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να απελευθερώσει σημαντικά κεφάλαια εξαιτίας της μείωσης των προβλέψεων. Γεγονός που θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας, στο πλαίσιο της απόφασης της τράπεζας να προχωρήσει σε πιο επιθετική πιστωτική επέκταση το 2022, τόσο με ίδια κεφάλαια όσο και μέσω των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε σε πρόσφατη σχετική παρουσίαση ότι είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει επενδυτικά σχέδια ύψους 5 δισ. ευρώ σε ολόκληρο το φάσμα των επιχειρήσεων.

Δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι θα εγκρίνει απλά επενδυτικά σχέδια εντός 30 ημερών και πιο σύνθετες επενδύσεις σε διάστημα έως δύο μηνών, όσον αφορά το πελατολόγιό της.

Σχετικα αρθρα

Zημιές άνω των 12 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο για την γερμανική Uniper

admin

Χρηματιστήριο: Η αναµέτρηση µε τις 900 µονάδες… προ των πυλών

admin

Swarovski Story: Πώς έγινε ένα από τα μεγαλύτερα brands στον κόσμο της πολυτέλειας

admin

Πιο κοντά το Food Hall στη στοά του Αρσακείου

admin

Docandu: Αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του μεγαλύτερου νοσοκομείου Παίδων των Βαλκανίων

admin

Alpha Trust Ανδρομέδα: Μεταβολές στα ποσοστά μετόχων

admin

Amazon: Οι Αρχές παρενοχλούν τον Μπέζο και τον Τζάσι με την έρευνά τους

admin

Συνεργασία Αegean με Εmirates για 8 ελληνικούς προορισμούς

admin

Attica Bank: Μέχρι 8 Σεπτεμβρίου το δικαίωμα εξαγοράς των warrants

admin

Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα κέρδη της Home Depot – Στα 43,79 δισ. δολάρια οι πωλήσεις τριμήνου

admin

Walmart: Πάνω από τις προσδοκίες οι πωλήσεις το δεύτερο τρίμηνο – Άνοδος για τη μετοχή

admin

Βουτιά για τη μετοχή της SoftBank – Κοντά στο μηδέν το μερίδιο του fund Elliott

admin