Image default
Ευρώπη

Εννέα χώρες της ΕΕ απορρίπτουν τη γαλλο-ισπανική πρόταση για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας

Εννέα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, απέρριψαν την πρόταση της Γαλλίας, τη Δευτέρα (25 Οκτωβρίου) για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών χονδρεμπορικών αγορών ενέργειας, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη.

Οι εννέα χώρες – Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Λετονία και Ολλανδία – υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν βραχυπρόθεσμα μέτρα για να βοηθηθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Όμως, γενικά η Ευρώπη θα πρέπει να απέχει από εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας.

«Καθώς η ραγδαία αύξηση των τιμών έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί προτού παρέμβουμε στον σχεδιασμό της εσωτερικής αγοράς ενέργειας», ανέφεραν οι εννέα χώρες σε κοινή δήλωση.

«Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε κανένα μέτρο που έρχεται σε σύγκρουση με την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα, μια ad hoc μεταρρύθμιση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρει η κοινή δήλωση των εννέα. «Αυτό δεν θα αποτελέσει το ‘φάρμακο’ στην τρέχουσα κατάσταση των διαρκώς αυξανόμενων ενεργειακών τιμών που συνδέονται άρρηκτα με τις αγορές ορυκτών καυσίμων», προσθέτουν.

Αντ’ αυτού, η ομάδα πιέζει για περαιτέρω ολοκλήρωση της ενεργειακής αγοράς της ΕΕ και για την επίτευξη του στόχου της να φτάσει το 15% στη διασύνδεση των δικτύων της ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συγκεντρώνονται σήμερα (26 Οκτωβρίου) στο Λουξεμβούργο σε έκτακτη σύνοδο για να συζητήσουν την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και την προτεινόμενη ‘εργαλειοθήκη’ της Επιτροπής προς την διαχείριση της κατάστασης.

Η συνάντηση ακολουθεί τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ της περασμένης εβδομάδας, όπου οι αρχηγοί των κρατών του ενεργειακού μπλοκ συζήτησαν την άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Η Γαλλία και η Ισπανία ζήτησαν την αποσύνδεση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από την αγορά φυσικού αερίου. Αυτό γιατί θεωρούν άδικη για τους καταναλωτές τη διαφορά μεταξύ των τιμών που πρέπει να πληρώσουν και το “εξαιρετικά χαμηλό κόστος” της πυρηνικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό λε Μερ έχει διαμαρτυρηθεί στο παρελθόν για το σύστημα τιμολόγησης της ΕΕ. Θεωρεί πως δίνει στο φυσικό αέριο μια δυσανάλογη επιρροή ως προς τον καθορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σε χονδρική, ωθώντας τες έτσι σε υψηλότερα επίπεδα όσο πλησιάζει ο χειμώνας.

Ο Λε Μερ απηύθυνε έκκληση στο μπλοκ να επανεξετάσουν εκ νέου και διεξοδικά τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κρίνοντας τους ισχύοντες κανόνες της ως «παρωχημένους».

Χωρίς, ωστόσο, να ξεχωρίσουν το Παρίσι, οι εννέα δήλωσαν ότι «δεν μπορούν να υποστηρίξουν κανένα μέτρο που έρχεται σε σύγκρουση με την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα μια ad hoc μεταρρύθμιση της χονδρικής αγοράς ενέργειας».

Οι εννέα δήλωσαν, επίσης, ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των διαφόρων πηγών καυσίμων συμβάλλει «στην καινοτομία, την ασφάλεια του εφοδιασμού και αποτελεί, συνεπώς, βασικό στοιχείο για τη διευκόλυνση της ενεργειακής μετάβασης» προς ένα σύστημα χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας «λειτουργεί καλά εδώ και 20 χρόνια με πραγματικά ανταγωνιστικές τιμές… Η παρέμβαση θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Θα κατέστρεφε κάθε στοιχείο εμπιστοσύνης προς την αγορά», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Λουξεμβούργου Κλοντ Τουρμάς νωρίτερα αυτό το μήνα.

Παρόλο που το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει μόνο το ένα πέμπτο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο αποτελούν διαμορφωτές των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορούν να ενεργοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να ανταποκριθούν στα ανώτατα σημεία ζήτησης.

«Αν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλές, αυτό οφείλεται στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου . Γι’ αυτό πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα αποσύνδεσης του φυσικού αερίου εντός της αγοράς, καθώς διαθέτουμε ήδη πολύ φθηνότερη ενέργεια, όπως αυτή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» , δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στην Εσθονία στις 5 Οκτωβρίου.

Παρ’όλα αυτά , η Επιτροπή δείχνει διστακτική ως προς το εκ νέου άνοιγμα των οδηγιών της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες αναθεωρήθηκαν πριν από σχεδόν τρία χρόνια. Αντίθετα, πρότεινε την εμβάθυνση της διασυνοριακής περιφερειακής συνεργασίας στις ενεργειακές αγορές λιανικής πώλησης και την έναρξη μιας μελέτης για τη διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Τρεις παρατάξεις

Η συζήτηση για τις τιμές της ενέργειας διαιρεί τις χώρες της ΕΕ στις εξής τρεις παρατάξεις: εκείνες που θέλουν να συνεχίσουν με το σημερινό σύστημα και να στηρίξουν παράλληλα τα ευάλωτα νοικοκυριά, εκείνες που επιθυμούν τη μεταρρύθμιση της ενεργειακή αγορά και εκείνες που κατηγορούν την αγορά άνθρακα και τις ευρύτερες πράσινες πολιτικές της ΕΕ.

Εν όψει της συνόδου κορυφής της περασμένης εβδομάδας, μια ομάδα κρατών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που εξαρτώνται κυρίως από τον άνθρακα ισχυρίστηκαν ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές για το κλίμα είναι αυτές που ανεβάζουν της ενεργειακές τιμές.

Ωστόσο, οι εννέα χώρες της ΕΕ απέρριψαν αυτές τις εκκλήσεις, λέγοντας ότι τα μέτρα για την ενεργειακή απόδοση και η ταχύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι το κλειδί για την άμβλυνση του σοκ των τιμών μεσοπρόθεσμα.

“Μια καλά οργανωμένη ενεργειακή μετάβαση δεν είναι η αιτία, αλλά μέρος της λύσης για να διατηρηθούν οι τιμές προσιτές και προβλέψιμες”, επιμένει η ομάδα.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θέλει να εξετάσει πιθανή αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά και χειραγώγηση της αγοράς.

Έκανε την ανακοίνωση αφού οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, σημειώνοντας ότι οι τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν περισσότερο από 200% μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, οδηγώντας σε αύξηση και τις τιμές λιανικής.

Σχετικα αρθρα

«Τυφλό σημείο» για την ΕΕ οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα στα Δυτικά Βαλκάνια

admin

Βρυξέλλες: Θετικός στον Covid-19 ο υπουργός Υγείας της Δανίας

admin

Ζίμερμαν: Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας θα υπερασπιστεί σθεναρά την κρυπτογράφηση

admin

Το Συμβούλιο της ΕΕ καταλήγει στη διαπραγματευτική του θέση πάνω στην οδηγία για τον κατώτατο μισθό

admin

Τσεχία: Ελπίδες για ταχεία έγκριση του εμβολίου Novavax

admin

Βρυξέλλες: Συνεδριάζουν οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ

admin

Νέο «όχι» Κομισιόν στη χρηματοδότηση τειχών στα ευρωπαϊκά σύνορα

admin

Ισπανία: Σε καλό δρόμο το «ξήλωμα» της εργατικής μεταρρύθμισης της δεξιάς

admin

«Από το αγρόκτημα στο πιάτο»: Ο ρόλος των καινοτόμων συστατικών και της τεχνολογίας τροφίμων στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής

admin

Ανακήρυξη του Vjosa ως Εθνικού Πάρκου: Η κυβέρνηση της Αλβανίας βρίσκεται σε αδιέξοδο

admin

Το «Clean Aviation» απογειώνεται- Όραμα οι «Πράσινοι Ουρανοί»

admin

Επεισόδια σε διαδήλωση στις Βρυξέλλες κατά των μέτρων για τον κορονοϊό

admin